Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Údaje o firmách  |  20.01.2003 14:29:37

Operátoři ODMÍTAJÍ nabídku ADSL od Telecomu


PRAHA (ČIA) – Velkoobchodní nabídku služeb ADSL Českého Telecomu jeho nejvýznamnější konkurenti odmítají. "Nabídka se neshoduje s našimi požadavky, ani neodpovídá zásadám stanoveným Českým telekomunikační úřadem s ohledem na zachování řádného tržního prostředí a ochranu práv koncových uživatelů," uvádí společné prohlášení firem Aliatel, Contactel, Czech On Line / Jet2Web, eTel, GTS, Nextra Czech Republic, TELE2 a Tiscali.

Operátorům se nelíbí, že referenční nabídka obsahuje pouze nabídku na připojení. Netýká se tedy tolik očekávané velkoobchodní nabídky propojení na využití širokopásmového přístupu s využitím technologie ADSL. "V předložené podobě není nabídka akceptovatelná, neboť brání plnému rozvoji a poskytování služeb založených na technologii ADSL v ČR," uvádí stanovisko.

Dominantní operátor by podle názoru konkurence měl přestat zdržovat zavedení technologie a co nejdříve předložit novou nabídku. Kritici nabídky upozorňují zejména na skutečnost, že neumožňuje alternativním operátorům nabízet uživatelům nižší ceny, než jsou ceny stanovené Českým Telecomem, které jsou v porovnání s evropským standardem nepřiměřeně vysoké. Službu navíc nelze nabízet všem uživatelům v České republice, ale jen v určitých regionech a v nich pouze omezenému počtu zákazníků. Konkurenti nemají ani možnost zaručit kvalitu služby a diferenciaci nabídky pro své zákazníky.

Firmy podepsané pod společným stanoviskem patří mezi největší tuzemské providery a alternativní operátory. Chybí mezi nimi pouze provider Internet OnLine (IOL), který je součástí Českého Telecomu. Kladné stanovisko k nejnovější nabídce ADSL podal z větších providerů zatím jen brněnský SkyNet, který chce službu koncovým zákazníkům nabídnout již v březnu.

Český Telecom zahájil "regionálně omezený testovací provoz" služeb ADSL již v květnu 2002. Český telekomunikační úřad však poté vydal předběžné opatření, kterým dominantnímu operátorovi přikázal službu dočasně pozastavit, dokud se s konkurencí nedohodne na jejím velkoobchodním prodeji. Velkoobchodní nabídku měl Český Telecom zveřejnit nejpozději v prosincovém Telekomunikačním věstníku, termín však nesplnil. Nabídku operátorům předal až v polovině ledna, zveřejnil ji až dnes.

-pk-,-ak-



! Novinka - FOTOGALERIE - přehled fotogalerií AliaWebu !






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688