Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  15.06.2021 08:46:30

Jak našetřit na hypotéku

 

Úsloví „kdo šetří, má za tři“ platí snad od nepaměti a dnes má význam těchto slov ještě větší cenu než kdy dřív. Pokud si chcete pořídit vlastní bydlení a financování budete řešit hypotečním úvěrem, musíte disponovat také vlastními financemi. Jenže jak našetřit potřebný obnos? Jak začít spořit a kolik odkládat stranou?

Stanovte si jasný cíl

Našetřit si určitý finanční obnos je snazší, pokud máte jasnou představu o tom, kolik peněz potřebujete mít. A stejně jako optimista, který vidí sklenici vždy z poloviny plnou, nahlížejte na své šetření z té lepší stránky. Nebudete muset spořit 20 let na to, abyste si koupili vlastní bydlení. Stačí našetřit základ na to, abyste získali hypotéku. Aktuálně vám tedy bude stačit alespoň 10 %, ideálně však 20 % z hodnoty kupované nemovitosti. 

Omezte náklady na minimum

Základem k tomu, abyste ušetřili peníze stranou, je mít přehled nad tím, za co utrácíte. A hlavně kolik. Není nutné zapisovat si na papír každou položku, za kterou daný měsíc zaplatíte. Stačí využít chytrých aplikací nebo internetového bankovnictví, ve kterém jsou k dispozici grafy vašich příjmů a výdajů. 

Kde ušetřit?

Večeříte rádi v restauraci? Jezdíte pravidelně na dovolenou do zahraničí? Je pro vás důležité mít nejnovější model mobilního telefonu? Tohle všechno jsou výdaje, bez kterých se můžete obejít. Také nákup potravin a doplňování domácích zásob lze upravit tak, abyste zbytečně neplýtvali. Naučte se dělat seznam dříve, než do obchodu vyrazíte, nakupujte velká balení, která jsou cenově výhodnější. Ušetřit se dá také na energiích v domácnosti.

Odkládejte si budoucí splátku stranou

Hypotéka je dlouhodobý finanční závazek, který budete splácet možná i desítky let. Každý měsíc budete muset uhradit pravidelnou splátku, aby vám váš dům či byt mohl i nadále „říkat pane“. A toho lze využít, ještě než začnete samotný úvěr na bydlení splácet. Pokud máte představu o možné výši hypotéky a o tom, jak dlouho budete splácet, můžete si pomocí hypoteční kalkulačky spočítat, jak zhruba velkou splátku budete hradit a tu začněte odkládat stranou. 

Založte si spořící nebo druhý účet

Založte si ideálně spořící účet, na kterém budete mít peníze odložené stranou od financí, se kterými běžně disponujete. Tím, že na svém účtu uvidíte jen zůstatek, který můžete utratit a se kterým musíte vystačit, přiměje vás to neutrácet za věci, které nepotřebujete. Nejen že vám porostou úspory velmi rychle, zároveň si také ověříte svou platební morálku se sníženými příjmy.

Vždy počítejte s rezervou

Pokud se již nacházíte ve fázi spoření, počítejte také s finanční rezervou, která vám vypomůže v případě, že by došlo k nějaké neočekávané situaci. Někteří odborníci doporučují mít naspořenu krátkodobou finanční rezervu ve výši alespoň tří měsíčních příjmů, jiní považují za dostatečnou rezervu ve výši šestinásobku průměrných měsíčních příjmů. 

Hypotéka bez úspor. Je to možné?

Další možností, jak si otevřít dveře k vlastnímu bydlení, je zástava druhou nemovitostí. Pokud nemáte vlastní nemovitost, kterou lze použít jako vhodnou zástavu, lze využít také byt či dům např. rodičů nebo prarodičů. Celkové LTV se pak počítá jak z hodnoty kupované nemovitosti, tak z hodnoty nemovitosti použité k dozajištění hypotéky.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688