Mám koupit bitcoin nebo zlato? Stručné porovnání BTC vs. XAU

Autor: Changpeng Zhao (Binance)
14.06.2021 20:49:13

Zlato bývalo dlouho považováno za bezpečné útočiště pro investory. Nyní však našlo sobě rovného soupeře. Nedávné ekonomické, politické a společenské události v kombinaci s dopady pandemie připravují půdu pro finanční bouři, z níž se vynoří nový finanční svět. Za tak neutěšených okolností lidé po celém světě hledají bezpečné přístavy, kde by mohli uložit své jmění. Tím novým přístavem se stává kryptoměna Bitcoin, která je často se zlatem srovnávána.

„Bitcoin není cesta, jak rychle zbohatnout, nýbrž způsob, jak pomalu nezchudnout.“

    Jameson Lopp, spoluzakladatel a CTO @CasaHODL

Již od prvních náznaků blížící se koronavirové krize, zlato neustále rostlo na ceně, zatímco Bitcoin zaznamenal několik otřesů. Cena zlata od března roku 2020 stoupla o 18 % (stav ke 20. 5. 2021) a cena Bitcoinu o 370 % (stav ke 20. 5. 2021). Musíme však mít stále na paměti, že jak zlato, tak Bitcoin zaznamenaly v historii výrazné růsty i poklesy.



Pětiměsíční srovnání růstu BTC a zlata. Zdroj: TradingView.com 

Srovnání Bitcoinu a zlata

Mezi zlatem a Bitcoinem je mnoho rozdílů. Mají však také hodně společných vlastností. Největším a na první pohled viditelným rozdílem je fyzická versus digitální podoba. Zlato navíc plní mnoho účelů – používá se jako investice, uchovatel hodnoty, výrobní materiál, na výrobu šperků, a své místo má dokonce i v lékařství. Jenže časy, kdy zlato sloužilo jako platební metoda, jsou již dávno pryč. Bitcoin lze naopak použít pro běžné peer-to-peer transakce nebo rychlé a cenově výhodné převody peněz.

Pojďme se podívat na hlavní podobnosti a rozdíly mezi Bitcoinem a zlatem. Pochopíme tak, v čem tkví hodnota obou těchto aktiv a kvůli čemu jejich cena roste.

Připravili jsme tabulku, v níž srovnáváme hlavní rysy BTC a zlata. 



 

Vzácnost (Scarcity): Pokud je statek vzácný nebo má omezené zásoby, může poptávka vyhnat jeho cenu velmi rychle nahoru. Zlato i Bitcoin jsou vzácné statky, ale maximální nabídka Bitcoinu je transparentně určená a neměnná. Zbývající vytěžitelné množství zlata nedokážeme přesně stanovit, zato víme, že bitcoinů nikdy nebude více než 21 milionů. Odhaduje se, že poslední satoshi bude vytěžen kolem roku 2140.

Odolnost proti padělání (Counterfeit - resistance): Aktiva náchylná k padělání s sebou nesou vysoké riziko devalvace. Často jsou k odhalení padělků zapotřebí zvláštní metody či nástroje. Jakost či čistotu zlata, lze bez správných nástrojů ověřit velmi těžko. Fyzické zlato se tak často stává předmětem padělání či manipulace s čistotou. Bitcoin je díky blockchainové síti zcela odolný proti padělání.

Přenositelnost (Portability) je důležitá vlastnost, díky které můžete aktiva bez problémů a rychle převádět. Převod zlata, ať již v podobě fyzického zlata, nebo dlužního úpisu, není tak snadný. Doručení fyzického zlata na jiné místo či provedení transakce může zabrat dny, ne-li týdny. Naopak bitcoin lze pomocí chytrého mobilu převést kamkoliv na světě za méně než 20 minut.

De/centralizace se vztahuje jak na vydávání, tak i správu cenných aktiv. Vydávání i správa bitcoinu probíhá zcela decentralizovaně - neexistuje žádný centrální subjekt, který by bitcoiny reguloval nebo řídil celou síť. Naopak těžba zlata je vysoce centralizovaná, stejně tak i obchodování se zlatem.

Dělitelnost (Divisibility) znamená, že aktivum lze rozdělit na menší části. Tato vlastnost je obzvlášť důležitá při obchodování a směně. Zlato lze sice dělit, ale sami doma to zvládnete těžko. Dokážete si představit, že byste za zboží platili zlatými zrnky? Nejmenší jednotka zlata nazývaná právě „zrno“ váží pouhých 0,0648 gramů. Jeden bitcoin lze rozdělit na 100 000 000 satoshi a minimálně je možné převést 546 satoshi.

 Věděli jste, že si nemusíte kupovat celý bitcoin? Na Binance.com si můžete koupit zlomek BTC již za 15 $. Platforma je dostupná v českém jazyce.

Trvanlivost (Durability) představuje základní rys každé dlouhodobé investice nebo uchovatele hodnoty. Své jmění byste měli mít uloženo na místě, kde se časem neponičí a během let zůstane v nedotčeném stavu. Bitcoin je skladován digitálně, a proto se jeho vlastnosti nemohou zhoršit. Zlato je rovněž velmi odolné a dobře si zachovává své fyzické vlastnosti, ale je možné ho zničit či devalvovat.

Zastupitelnost (Fungibility) je vlastnost aktiv, která usnadňuje jejich směnu za zboží či jiná aktiva. Bitcoin i zlato tak lze snadno směňovat za různá aktiva nebo zboží a poptávka po obou je tak stále vysoká.

Co bych si měl koupit? Zlato nebo Bitcoin?

Před investováním byste si vždy měli udělat vlastní průzkum a sami si vyhledat všechny důležité informace (neboli „DYOR – Do Your Own Research“). V tomto článku jsme velmi zjednodušeně probrali velmi komplexní otázku. Na základě toho, co jsme v zde ve zkratce popsali, nelze dělat žádné predikce. V každém případě, zlato i Bitcoin představují přitažlivé uchovatele hodnoty a instrumenty pro dlouhodobé investice.

Myslíte si, že je Bitcoin připraven na to, aby se stal novým bezpečným přístavem finančního světa?

Changpeng Zhao

Zakladatel a CEO, Binance

Changpeng Zhao, známý jako CZ, je podnikatel s působivou historií úspěšných startupů. Založil společnost Binance v červenci 2017 a během 180 dnů se z Binance stala největší kryptoměnová burza na světě. CZ je expertem na blockchain technologii a obchodní systémy, vybudoval Binance, která je předním tahounem blockchainového ekosystému, který zahrnuje Binance Exchange, Labs, Launchpad, Info, Academy, Research, Trust Wallet a Charity Foundation.

V roce 2020 byl CZ uznán v Bloomberg 50 jako jeden z nejvlivnějších lidí roku.

Binance


Binance je předním světovým poskytovatelem blockchainové a kryptoměnové infrastruktury s řadou finančních produktů, které zahrnují i největší burzu digitálních aktiv podle objemu obchodů. Platforma Binance, které důvěřují miliony lidí po celém světě, se zaměřuje na zvyšování svobody peněz a nabízí bezkonkurenční portfolio krypto produktů a služeb.

Více na https://www.binance.com/cs.

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 16:06 1 unce 2 214,44 USD
28.03.2024 16:00 1 unce 2 214,35 USD
28.03.2024 15:54 1 unce 2 213,74 USD
28.03.2024 15:44 1 unce 2 212,08 USD
28.03.2024 15:40 1 unce 2 209,66 USD
28.03.2024 15:32 1 unce 2 206,96 USD
28.03.2024 15:24 1 unce 2 206,42 USD
28.03.2024 15:18 1 unce 2 206,30 USD
28.03.2024 15:12 1 unce 2 206,93 USD
28.03.2024 15:04 1 unce 2 206,49 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.