Redakce (Kurzy.cz)
Investice  |  14.06.2021 10:13:58

Trh bude tento týden sledovat hlavně možné indicie Fedu ohledně snižování nákupu aktiv


Po bohatém minulém týdnu z hlediska českých ekonomických dat, nás čeká pouze platební bilance, která vyjde dnes ráno. Dle odhadu trhu v dubnu dosáhla na 19,5 mld. podpořena slušným přebytkem obchodní bilance. Uprostřed týdne nás čeká pouze zveřejnění cen průmyslových výrobců za květen, které podle nás i trhu snížily meziměsíční tempo a meziročně se udržely na 4,6 %. Hlavním údajem z eurozóny bude dubnová průmyslová výroba, která dle dostupných dat meziměsíčně vzrostla. Nejsledovanější událostí bude bez pochyb zasedání Fedu. Trh bude zvědavý zejména na možná vyjádření ohledně budoucího ukončení programu nákupu aktiv.

Po údaji o české platební bilanci dnes následuje průmyslový sektor eurozóny. Podle odhadu RBI došlo v dubnu meziměsíčně k růstu o 0,5 % (v březnu o 0,1 %). Díky propadu z dubna 2020 by to znamenalo meziroční skok o 37 %. I přesto by ale průmyslová výroba setrvala těsně pod předpandemickou úrovní. Celkový výsledek zhoršuje pokles v Německu (-0,3 % m/m) a ve Francii (-0,1 % m/m), vyvažují ho ovšem pozitivní statistiky v ostatních zemích, například v Itálii (+1,8 % m/m) anebo Španělsku (+7,4 % m/m). Předstihové ukazatele hlásí pokračující expanzi, a tak by další zlepšení mělo být viditelné i v květnových číslech.

V úterý dorazí sada měsíčních dat z USA. Maloobchodní tržby mohly v květnu meziměsíčně poklesnout přibližně o 0,5 %. Důvodem je, že statistika maloobchodních tržeb je tvořena především zbožím a spotřeba se s probíhajícím rozvolňováním aktuálně přesouvá spíše do sektoru služeb. Dále dorazí výsledek květnové průmyslové výroby, která dle mediánu odhadu vzrostla o 0,7 % m/m. Současně bude zveřejněn i index Empire Manufacturing za červen, který by měl poukázat na pokračující solidní tempo průmyslu.

Ve středu zasedá americký Fed. Změna úrokových sazeb se ještě nějakou dobu neočekává a ke snižování tempa nákupu aktiv dle našich vídeňských kolegů nedojde dříve než začátkem příštího roku. Loni v prosinci Fed připomněl, že usiluje nejen o cenovou stabilitu, ale také o dosažení plné zaměstnanosti. Aktuální cenové tlaky centrální bankéři označují za přechodné a nikterak výrazné starosti jim tak nečiní. Uvolněná měnová politika je tedy nyní cílena na trh práce, který od posledního zasedání Fedu (28. dubna) dvakrát negativně překvapil, když tvorba nových pracovních míst zaostala v dubnu i květnu za odhady. Lze proto očekávat, že Fed současnou situaci na trhu práce vyhodnotí jako neopodstatňující snižování nákupu aktiv. Nicméně ohledně toho, co je chápáno jako opodstatňující, byl Fed dosud tajemný a prozradil pouze, že čeká až bude docílena „podstatná progrese oživení“. Trh tak bude opět vyhlížet možné indicie, co konkrétně se za touto frází skrývá.

Aktuálně se aktéři na finančním trhu zdají být převážně klidní a věří, že Fed na cenové tlaky nebude reagovat. Inflace se v květnu vyšplhala na 5 % r/r, i přesto ale výnosy amerických 10letých státních dluhopisů dosáhly nejnižší úrovně za poslední tři měsíce. Vyšší inflace a nižší výnosy tlačí reálné sazby do negativního teritoria, což spolu s oživením globální ekonomiky udržuje dolar na nižších hodnotách.

Ve čtvrtek dorazí finální odhad květnové inflace v eurozóně, která k předběžnému údaji o růstu cen o 2 % r/r dále přidá informaci o struktuře. Týden pak uzavřou květnové ceny německých průmyslových výrobců, jež pravděpodobně rostly obdobným tempem jako v dubnu (0,8 %).


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688