Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  20.01.2003 10:20:49

Zeman kandiduje za ČSSD na prezidenta


PRAHA (ČIA) - Kandidátem sociální demokracie na post prezidenta České republiky do druhé volby se podle očekávání stal někdejší předseda této strany a expremiér Miloš Zeman. Rozhodli o tom dnes delegáti jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD, kteří se sešli v pražském Kongresovém centru. Novinářům to během jednání výboru potvrdil předseda poslaneckého klubu ČSSD Milan Urban. Dodal, že pro kandidaturu Zemana hlasovala drtivá většina účastníků jednání.

Urban zároveň odmítl spekulovat na téma, zda ve druhé volbě podpoří kandidáta ČSSD všichni sociálnědemokratičtí zákonodárci, či se bude opakovat situace z první volby, kdy exministr spravedlnosti Jaroslav Bureš navržený na prezidenta právě ČSSD nedostal ani všechny hlasy poslanců této strany. Ve druhé volbě tato situace přitom hrozí, neboť pro některé odpůrce Miloše Zemana z řad poslanců ČSSD zřejmě bude nepřijatelné odevzdat hlas právě Zemanovi.

Otázkou zůstává, zda se sociálním demokratům podaří sehnat dostatek hlasů pro to, aby Zeman měl šanci ve druhé volbě prezidenta uspět. Počítat rozhodně nemohou s hlasy zákonodárců ODS, kteří jako jeden muž podpoří kandidaturu Václava Klause. Komunistická strana Čech a Moravy, která disponuje pětinou všech poslanců ještě neví, zda navrhne vlastního kandidáta. Předseda této strany Miroslav Grebeníček ale tvrdí, že strana bude jednat jak s ČSSD o podpoře Zemana, tak s ODS o možné podpoře Klause.

Další z původních horkých kandidátů na post nástupce Václava Havla - předseda Senátu Petr Pithart - do druhé volby prezidenta patrně nezasáhne. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda totiž v pátek prohlásil, že jeho strana pravděpodobně nenavrhne svého kandidáta a bude jednat o podpoře některého z jinými stranami navržených kandidátů. Sám Pithart by se volby rád zúčastnil, ale pouze jako společný kandidát celé vládní koalice.

Poslední strana vládní koalice, US-DEU, prý rovněž zvažuje, zda navrhne svého kandidáta (hovoří se o senátorech Josefu Jařabovi a Janu Sokolovi) nebo zda rovněž podpoří některého z jiných kandidátů. Podle místopředsedy této strany a kandidáta na nového stranického šéfa Petra Mareše to spíše vypadá, že US-DEU navrhnou vlastního kandidáta. Jeho šance na případného zvolení však budou prakticky nulové.

-joh-
-ph-



! Novinka - FOTOGALERIE - přehled fotogalerií AliaWebu !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688