OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  10.06.2021 11:40:28

Petra Hielkemová je novou předsedkyní EIOPA

Novou předsedkyní EIOPA se stala Petra Hielkemová z Nizozemska, a to na období pěti let od 1. září 2021. Nizozemská specialistka nahradila Gabriela Bernardina z Portugalska.

Kdo je Petra Hielkemová?

Petra Hielkemová je nyní ředitelkou pro dohled nad pojišťovnictvím v Nizozemské centrální bance. Zodpovídá tedy za obezřetný dohled nad nizozemským pojišťovacím sektorem. Absolvovala evropská magisterská studia v oblasti práva a ekonomie a získala magisterský titul též v oboru ruská studia. Narodila se v roce 1972. Z jejího životopisu vyplývá, že po ukončení studia působila v praxi jako právní asistentka, překladatelka a konzultantka. Kariéru v dohledu, resp. v Nizozemské centrální bance, zahájila v roce 2007 a postupně zastávala stále náročnější funkce. Zapojila se i do činností pracovních skupin EIOPA a IAIS (Mezinárodní asociace orgánů dohledu v pojišťovnictví).

Koho Petra Hielkemová nahradila?

Po dvou úspěšných funkčních obdobích v celkové délce 10 let skončil v březnu 2021 ve funkci předsedy EIOPA Gabriel Bernardino z Portugalska. Od odchodu Bernardina do nástupu nové předsedkyně EIOPA je pověřen zastupováním předsedy místopředseda EIOPA Peter Braumüller, původem z Rakouska.

Kdo byl navrhován?

Rada orgánů dohledu EIOPA předložila Evropskému parlamentu, resp. Výboru pro hospodářství a měnu, a Radě tyto kandidáty:

  1. Paolo Cadoni, ředitel divize, Prudential Regulation Authority (Orgán pro obezřetnou regulaci), Bank of England
  2. Petra Hielkemová,  ředitelka dohledu nad pojišťovnictvím, De Nederlandsche Bank
  3. Christian Thimann, výkonný ředitel, Athora Germany. 

EIOPA má za sebou 10 let činnosti

EIOPA zahájila činnost v roce 2011, to znamená v ekonomicky nelehké době, kdy bylo nutno řešit dopady finanční a ekonomické krize a nastartovat ekonomický růst. Krize dopadla tvrdě na finanční sektor a přivodila pokles důvěry obyvatelstva v jeho stabilitu a schopnosti. Zřízení Evropských orgánů dohledu včetně EIOPA znamenalo fundamentální změnu. Poskytlo totiž příležitost zajistit konvergentní přístup k regulaci a dohledu a přispět k implementaci opatření podporujících dotažení jednotného pojistného trhu.

EIOPA se za 10 let změnila zčásti organizačně a personálně, ale hlavně rozsahem svých aktivit. Nadále je v popředí úkol zajistit finanční stabilitu a podporovat ochranu spotřebitele, ale v poslední době se musí EIOPA zabývat zcela novými úkoly. Mezi ně patří monitoring dopadů COVID-19 na pojišťovnictví či podpora zapojení evropského pojišťovnictví a evropského penzijního trhu do dlouhodobých projektů, např. do tzv. zeleného Nového údělu. 

Působnost a význam EIOPA

Působnost EIOPA je vymezena v nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1094/2010, ze dne 24. listopadu 2010 o  zřízení Evropského orgánu dohledu (Evropského orgánu pro pojišťovnictví a  zaměstnanecké penzijní pojištění), o  změně rozhodnutí č. 716/2009/ES a  o  zrušení rozhodnutí Komise 2009/79/ES. Úkoly a pravomoci EIOPA jsou stanoveny v Čl. 8 tohoto nařízení.

Zdroj: EIOPA

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688