plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  10.06.2021 00:00:00

O víkendu se v Plzni otevřou i běžně nepřístupné zahrady

O víkendu se v Plzni otevřou i běžně nepřístupné zahrady

O víkendu 12. a 13. června se uskuteční další ročník Víkendu otevřených zahrad, který otevírá brány i běžně nepřístupných zahrad pro širokou veřejnost. V Plzni se zájemcům otevře jinak nepřístupná klášterní zahrada na Jiráskově náměstí, ale také čtyři zahrady Správy veřejného statku města Plzně.

Klášterní zahrada na Jiráskově náměstí

Pohled na klášterní zahradu na Jiráskově náměstí

Jiráskovo náměstí a klášterní zahrada:

Zájemcům se po oba dny otevře zahrada dominikánského kláštera, připravena je i výstava Jiráskovo náměstí ve vzpomínkách. Děti i dospělí poznají historii a budoucnost tohoto centra Slovan díky stopovačce. Na páteční podvečer chystá město Plzeň vernisáž výstavy o vodě, která spojuje, v sobotu se zájemci vydají s architektem na procházku po minulosti Jiráskova náměstí a seznámí se s historií tohoto území, které čeká zcela zásadní proměna.

„Víkend otevřených zahrad na Jiráskově náměstí se stal již tradiční akcí, kterou organizuje Masarykova základní škola se svými žáky. Tato akce je jednou z mála příležitostí, kdy se mohou lidé do běžně nepřístupného prostoru za hradbu dominikánského kláštera podívat. Přes složitou a nepředvídatelnou epidemickou situaci jsme letos nechtěli o Víkend otevřených zahrad přijít, i proto že v loňském roce musel být zrušen. Klášterní zahradu otevřeme v pátek 11. června od 13 do 17 hodin, v sobotu pak od 9 do 17 hodin. Kromě prohlídky zahrady si občané mohou nakoupit tradiční i netradiční bylinky z Kotvičníkové farmy,“ vysvětlil ředitel Masarykovy základní školy Plzeň Antonín Herrmann.

Více o programu na Jiráskově náměstí: www.svsmp.cz.

Klášterní zahrada na Jiráskově náměstí

Klášterní zahrada na Jiráskově náměstí

Zahrady ve Správě veřejného statku města Plzně:

  • Luftova zahrada: otevřena v sobotu, neděli 9–17 hodin, komentované prohlídky v 10:00 a ve 14:00 hod (Ing. Petr Kuták)
  • Výuková zahrada s vodními prvky: otevřena v sobotu, neděli 9–16 hodin, komentované prohlídky v sobotu: 9:00, 11:00, 13:00 a 15:00, v neděli ve 13:00 a 15:00 hod (RNDr. Zdeňka Chocholoušková)
  • Hřbitov Všech Svatých: otevřen v sobotu i neděli 9–17 hodin
  • Arboretum Sofronka: sobota i neděle od 10 do 17 hodin

V Arboretu Sofronka si mohou návštěvnici individuálně projít obě zdejší naučné stezky, o borovicích a o včelách a včelařství. Ta je vybavena proskleným úlem, klátem a tzv. neckovým úlem. Prohlédnout si mohou také dřevěnou sochu patrona včelařů sv. Ambrože od Bartoloměje Štěrby, popřípadě relaxovat v domku pro apiterapii. V sobotu i v neděli budou zároveň připraveny exkurze s výkladem, vždy v 11:00 a v 15:00 hodin. Zpřístupněna bude i horní plocha arboreta s prvky pro výuku lesní pedagogiky, včetně zookoutku s daňčí zvěří. Pokud budou návštěvníci chtít daňky nakrmit, a to i z ruky, mohou s sebou přinést jablka nebo mrkev. V horní části areálu Arboreta Sofronka bude také možné v neděli od 10:00 až do 16:00 hodin navštívit lesní školku Větvička, přístupnou od rybníčku Rozkopaný, která má pro veřejnost připraven také svůj program. V plzeňském arboretu Sofronka je jedna z největších sbírek borovic rostoucích v Evropě a Asii. V současné době zde roste 37 různých druhů borovic z celého světa, z nichž některé nejsou jinde v České republice k vidění. Nejstarší strom, borovice lesní, je více než 270 let starý. V areálu o rozloze 22 hektarů jsou vybudovány naučné stezky o borovicích a o včelách a včelařství.

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti (Open Garden & Squares Weekend) vznikl v roce 1998 ve Velké Británii a probíhá vždy během červnového víkendu. Projekt se setkal s velkým ohlasem a stal se postupně tradičním po celé Evropě. Víkend otevřených zahrad je určen jak pro veřejné, tak i soukromé zahrady a parky.

Informace o otevřených zahradách: www.vikendotevrenychzahrad.cz.

Text: Adriana Jarošová

Přílohy

Zveřejněno: 10. 6. 2021, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688