ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  10.06.2021 00:00:00

Struktura mezd zaměstnanců v Olomouckém kraji v roce 2020 - průměrná mzda překonala hodnotu 35 tisíc Kč

 

10. 6. 2021

Podle výsledků strukturální statistiky mezd zaměstnanců překonala průměrná hrubá měsíční mzda zaměstnance v Olomouckém krajiroce 2020 hodnotu 35 tisíc Kč. Meziročně vzrostla o více než 7 % podobně jako medián mezd, který v kraji přesáhl částku 31,7 tisíc Kč.

Český statistický úřad ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) publikuje již řadu let výsledky strukturální statistiky mezd zaměstnanců. Strukturální mzdová statistika v současnosti vzniká jako sloučení výsledných databází výběrového šetření Informační systém o průměrném výdělku MPSV (ISPV), které pokrývá mzdovou sféru, a administrativního zdroje Informační systém o platu a služebním příjmu (ISP) Ministerstva financí, který plošně pokrývá platovou sféru. V rámci tohoto šetření jsou přímo sledovány mzdy jednotlivých zaměstnanců, a proto je možné získat podrobné údaje o mzdách podle krajů, pohlaví, zaměstnání atd.

Podle výsledků tohoto šetření dosáhla průměrná hrubá měsíční mzdaOlomouckém krajiroce 2020 hodnoty 35 005 . Oproti výsledkům v předchozím roce se zvýšila o 2 337 , tj. o 7,2 %. Vyšší růst byl zjištěn u průměrné mzdy vyplácené ženám, která se meziročně zvýšila o 9,6 % (o 2 831 více) na částku 32 444 . U mužů byl zaznamenán nárůst o 5,4 % (o 1 904 více) na 37 130 . Rozdíl v hodnotě průměrné mzdy mužů a žen činil 4 686 a byl druhý nejnižší mezi 14 kraji.

Z uvedené průměrné hrubé měsíční mzdykraji připadalo na základní složku mzdy 67,5 %, prémie a odměny tvořily 13,7 %, náhrady mzdy 12,6 % a zbývajících 6,2 % představovaly příplatky za práci přesčas, odměny za pohotovost a ostatní příplatky.

V mezikrajském srovnání byla průměrná hrubá měsíční mzdaOlomouckém kraji čtvrtá nejnižší, nižší byla vypočtena v krajích Pardubickém, Zlínském a Karlovarském. Průměrná mzda mužů byla v pořadí krajů 3. nejnižší a mzda žen 7. nejnižší. Ve všech krajích se mzda zvýšila, tempo růstuOlomouckém kraji bylo druhé nejvyšší po Ústeckém kraji (růst o 7,7 %).

Dalším ukazatelem ze strukturální statistiky je medián mezd, tj. prostřední hodnota mzdy zaměstnanců (právě stejný počet mezd je vyšších i nižších než medián). Medián mezdOlomouckém kraji činil 31 708 . Meziročně se zvýšil o 2 095 (tj. o 7,1 %). Stejně jako u průměrné mzdy rychleji rostl medián mezd na straně žen o 9,3 % a dosáhl hodnoty 29 348 . Medián mezd mužů vzrostl o 5,0 % na částku 33 239 .

V mezikrajském porovnání byl celkový krajský medián mezd 5. nejnižší, medián žen 6. nejnižší a nižší medián mezd mužů byl zjištěn pouze v Karlovarském kraji. V kraji byl druhý nejnižší rozdíl mezi hodnotou mediánu mezd mužů a žen, který dosáhl 3 891 .

Ze strukturálního šetření máme údaje i o průměrných hrubých měsíčních mzdách podle zaměstnání, které vychází z klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO). Ve srovnání s ostatními kraji nepatří mzdy vyplácené v Olomouckém kraji mezi nejvyšší.

Meziročně v kraji vzrostla mzda pracovníkům ve všech třídách zaměstnání. Jediná hodnota průměrné mzdy podle hlavních tříd zaměstnání v kraji, která překročila hodnotu republikové průměrné mzdy, byla mzda ve třídě pomocní a nekvalifikovaní pracovníci. Kraj v této třídě zaznamenal nejvyšší meziroční zvýšení o 10,0 % na částku 22 645 , která však byla v pořadí krajů 6. nejnižší. Absolutně nejvíc si meziročně polepšili v tzv. manažerských pozicích, jejichž hrubá měsíční mzda v kraji přesáhla 70 tis. Kč, což bylo téměř o 4 tis. více než v minulém roce. Přesto se jednalo o 5. nejnižší mzdu v této třídě v porovnání s ostatními kraji. Podobně na tom byla i mzda ve třídě specialisté, která i přes vysoký meziroční nárůst byla 4. nejnižší mezi 14 kraji ČR. Vůbec nejnižší mzdu mezi kraji pobírali montéři a obsluha strojů a zařízení pracující v kraji. Druhou nejnižší mzdu v mezikrajském srovnání dostávali zaměstnaní ve třídách techničtí a odborní pracovníci a také pracovníci ve službách a prodeji. Pouze mzda úředníků a řemeslníků a opravářů se podle pořadí krajů pohybovala ve středu tabulky.

 

Více informací naleznete na internetových stránkách ČSÚ v publikaci Struktura mezd zaměstnanců – 2020. Podrobné výsledky za jednotlivé kraje (pod názvem Regionální statistika ceny práce) můžete nalézt na internetových stránkách MPSV - https://www.mpsv.cz/web/cz/statistika-vydelku.

 

 

 

Kontakt:
Jarmila Benešová
Oddělení informačních služeb
E-mail: jarmila.benesova@czso.cz

 

__________________________

*) Do hrubých mezd se ve strukturální statistice počítají všechny mzdy za práci včetně prémií, odměn a dalších platů, dále veškeré náhrady mzdy za neodpracovanou dobu (dovolenou, svátky, překážky v práci apod.) a odměny za pracovní pohotovost za celý rok. Průměrná mzda zaměstnance v daném roce je vypočtena poměřením s jeho placenou dobou, tedy počtem měsíců, za které mzdu či náhradu mzdy skutečně pobíral, odečtena je doba nemocí a dalších neplacených nepřítomností v práci za daný rok. Vypočtená průměrná hrubá měsíční mzda (v ) tak co nejpřesněji vypovídá o srovnatelných mzdových úrovních v různých zaměstnáních (pracovních místech) při přesně zjištěném objemu placené doby.

Takto vypočtená průměrná mzda však není a nemůže být shodná s průměrnou mzdou zjišťovanou z podnikového výkaznictví ČSÚ, kde je celkový objem mzdových prostředků poměřován evidenčním počtem zaměstnanců podniku, v němž jsou však zahrnuti i zaměstnanci nemocní nebo s neplacenou nepřítomností kratší než 4 týdny. Další rozdíly mezi mzdovou úrovní ve srovnání s jinými statistickými zdroji mohou plynout (kromě vlivu neplacených absencí a odlišného základního souboru šetření) z faktu, že do výsledků strukturální statistiky se nezahrnují zaměstnanci s týdenním úvazkem kratším než 30 hodin.

Přílohy

 
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688