cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Makroekonomika  |  09.06.2021 17:58:30, aktualizováno 13.06.2021 09:07:37

Varování Deutsche Bank: Ignorování rostoucí inflace v USA připomíná „sezení na časované bombě“

Varování Deutsche Bank: Ignorování rostoucí inflace v USA připomíná „sezení na časované bombě“

09.06.2021 / Crypto Kingdom

Deutsche Bank v pondělí zveřejnila zprávu, v níž uvádí, že USA čelí „velmi reálnému spektru spotřebitelské inflace“. Hlavní ekonom banky David Folkerts-Landau a další zejména zdůrazňují politiku měnového uvolňování Federálního rezervního systému a nedávnou toleranci vůči vyšší inflaci.

Zahraniční trhy jsou znepokojeny údaji o inflaci v USA

Cena komodit v USA podle posledních nedávno zveřejněných studií prudce vzrostla.

V současné době se růst cen komodit pohybuje neochvějně vzhůru, protože produkty jako ropa se blíží dvouletým maximům, cena dřeva za rok vyskočila o 377 %, elektronika je plošně o 10 % dražší, měď stoupla na rekordní maxima, ceny sójových bobů a kukuřice prudce vzrostly a maloobchodní hovězí a vepřové maso vyvolává „šok z etiket“.

7. června německý úvěrový gigant Deutsche Bank zveřejnil zprávu s hrozivým varováním pro USA ohledně inflace.

Studie zahrnuje hlavního ekonoma Deutsche Bank Davida Folkerts-Landaua, vedoucího ekonomického výzkumu společnosti Petera Hoopera a tematického výzkumníka Jima Reida. Analytici se domnívají, že rostoucí inflace by mohla být tikající „časovanou bombou“, a americká centrální banka může pociťovat důsledky zpožděných akcí.

Analýza v zásadě zpochybňuje rámec Federálního rezervního systému tolerovat vysokou inflaci proti úplnému a inkluzivnímu oživení. Kromě toho Deutsche Bank tvrdí, že Fed by neměl čekat na zpřísnění své měnové politiky, dokud se neobjeví inflace. Dodává, že spotřebitelé za uplynulý rok nashromáždili úspory přesahující $2 biliony.

„Důsledkem zpoždění bude větší narušení hospodářské a finanční činnosti, než by tomu bylo opačně, kdyby Fed konečně jednal,“ napsal Folkerts-Landau ve zprávě. „To by zase mohlo způsobit výraznou recesi a zahájit řetězec finančních potíží po celém světě, zejména na rozvíjejících se trzích,“ dodal ekonom Deutsche.

Inflace však může začít o něco později, než si většina myslí, protože ekonomiky jsou opožděnější než v loňském roce, když byly uvrhnuty pod lockdown.

„Spotřebitelé jistě utratí alespoň část svých úspor, jakmile se ekonomiky znovu otevřou,“ uvedl Folkerts-Landau ve zprávě.

Deutsche zpráva: Přechodná inflace by mohla přispět ke stagflaci ve stylu 70. let

Obavy z inflace v USA znepokojují zahraniční trhy, protože asijské i evropské trhy byly otřeseny kvůli obavám z amerických inflačních údajů. Mezitím si trhy kryptoměn nevedly tak, jak si většina lidí myslela, že si povedou během inflace, zatímco zlato na druhé straně zaznamenalo výrazný nárůst hodnoty díky ekonomickým obavám, které ovládly Spojené státy.

Tým Deutsche Bank říká, že Fed může být trpělivý po dobu jednoho roku a nadále tolerovat vyšší míru inflace. Autoři Deutsche Reports Folkerts-Landau, Hooper a Reid však s aktuálním hodnocením Fedu nesouhlasí.

„Může to trvat o rok déle, až do roku 2023, ale inflace se znovu objeví. A i když je obdivuhodné, že tato trpělivost je způsobena skutečností, že priority Fedu se přesouvají směrem k sociálním cílům, zanedbání inflace ponechává globální ekonomiky sedět na časované bombě,“ uvádí se ve zprávě. „Účinky by mohly být zničující, zejména pro ty nejzranitelnější ve společnosti.“ Deutsche tým dále tvrdí, že inflace může být přechodná, ale nakonec se může převařit v něco mnohem horšího.

„Nedostatečná příprava na návrat inflace je znepokojující. I kdyby dnes určitá inflace byla přechodná, může se promítnout do očekávání jako v 70. letech,“ uzavírá zpráva. „I kdyby se tato očekávání rozprostřela jen do několika měsíců, může být obtížné je zvládnout s tak velkými stimuly.“

Druhý pohled Fedu

Pro Deutsche Bank vypadá současný přístup Fedu k inflaci nevhodně. Fed není ochoten zvyšovat úrokové sazby a omezovat nákupy aktiv, dokud neuvidí „podstatný další pokrok“ směrem k inkluzivnímu uzavření. Globální centrální banky poznamenávají, že Fed není zdaleka blízko k jeho dosažení.

Rovněž index spotřebitelských cen a výdaje na osobní spotřebu výrazně vzrostly nad 2 % inflačního cíle Fedu. Fed však tvrdí, že tento nárůst inflace je dočasný. A dále říká, že ustoupí, jakmile se přerušování dodávek a základní účinky pandemie vytratí.

Přepětí v americkém federálním deficitu

Legislativní stimulační balíčky od americké vlády dosud činily přes $5 bilionů. To je téměř 25 % amerického HDP. Pro roky 2020 a 2021 se bude pravděpodobně federální deficit USA pohybovat mezi 14-15 % HDP. Pro srovnání, americký federální deficit činil v roce 2009 pouze 9 % HDP.

Ekonomové Deutsche Bank poznamenávají, že americký federální deficit dosáhl úrovně blízké druhé světové válce. V té době setrvávaly deficity mezi 15 % a 30 % po dobu čtyř dlouhých let. Zpráva dále dodává:

"I když existuje mnoho významných rozdílů mezi pandemií a druhou světovou válkou, měli bychom poznamenat, že roční inflace byla 8,4 % v roce 1946, 14,6 % v roce 1947 a 7,7 % v roce 1948 poté, co se ekonomika normalizovala a uvolnila se zadržovaná poptávka."

Někteří z velkých hráčů na Wall Street však souhlasí s názorem Fedu, že inflační tlak je přechodný. Jan Hatzius, hlavní ekonom společnosti Goldman Sachs, uvádí některé „silné důvody“ pro podporu Fedu. Hatzius konstatuje, že „bezprecedentní role odlehlých hodnot“ vedla k nedávným inflačním špičkám, které se brzy vrátí k normálu.

Rovněž poukazuje na vypršení platnosti zvýšených dávek v nezaměstnanosti. To v nadcházejících měsících pošle pracovníky zpět na jejich pracovní místa a současně zmírní tlak na mzdy. "To vše naznačuje, že úředníci Fedu se mohou držet svého plánu a opouštět jejich současný politický postoj velmi pozvolně," napsal Hatzius.

Fed může mít pravdu a k inflačnímu růstu může docházet jen krátkodobě s tím, jak se bude po pandemii vše uvolňovat a ekonomika dostane prvnotní impuls. Na druhou stranu může mít také zcela jistě pravdu Deutsche Bank, když říká, že Fed růst inflace podceňuje a ta se stejně tak může rozjet i z dlouhodobého hlediska do závratných výšin.

V každém případě si vývojem po pandemii nemůžeme být nikdo jistí, především proto, že takovouto krizi zažíváme v moderních dějinách poprvé. Takže opět platí, že to vše ukáže až čas.

Nicméně je třeba si uvědomit, že Bitcoin byl představen v roce 2008, v době, kdy se očekávalo, že kvantitativní uvolňování způsobí rozsáhlou inflaci, a že tvůrce Nakamoto na to odkazoval ve svém původním plánu Bitcoinu.

Pokud k silné inflaci dojde, uvidíme, jak efektivní zajištění Bitcoinem bude. Rozhodně se s ním však šance zdají být vyšší než v klasických fiat měnách.

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688