olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  09.06.2021 00:00:00

Olomouc: Holický les by mohlo doplnit nové hřiště, radnice chce obnovit také starou třešňovou alej

Holický les by mohlo doplnit nové hřiště, radnice chce obnovit také starou třešňovou alej

9. června 2021 (st)

Procházky, jízda na kole nebo in-line bruslích, pobyt mezi loukou a stromy… Holický les je krajinným prvkem, který zejména obyvatelům průmyslové čtvrti Holice přibližuje přírodu. Tato přírodní plocha se zrodila díky investicím města a vytrvalé snaze dobrovolníků ze spolku Holický les. Primátor Olomouce Mirek Žbánek a jeho náměstek Otakar Bačák se zde setkali s předsedkyní spolku Ivanou Kalodovou a dalšími obyvateli Holice. Bavili se o dalším rozvoji lesoparku, o cyklostezce i o obnově dalšího krajinného prvku v jeho blízkosti.

„V rámci našich pravidelných zelených pátků jsme se s kolegy vydali do Holického lesa, kde jsme se byli podívat na úctyhodný výsledek mnohaleté práce Spolek pro Holický les. Ten ukazuje, že když vynaložíte hodně osobní námahy a energie, dá se splnit i sen, který se původně zdá jako bláznovství,“ vysvětlil důvod cesty do Holického lesa primátor Žbánek. „Projednali jsme také další možnosti rozvoje tohoto lesoparku.“

Na místě se jednalo o myšlence vybudovat u stávajícího odpočívadla dětské hřiště s venkovní workoutovou posilovnou. Toto hřiště sice zatím v městském rozpočtu zahrnuto není, budou se ale hledat zdroje na jeho realizaci. V úvahu připadá i využití peněz, kterými disponují komise městských částí na estetizaci veřejného prostranství. Vše je ovšem věcí dalších jednání! Jinou budoucí součástí lesoparku má být stezka pro in-line bruslaře. Ta vznikne mezi částmi, kde dnes již úspěšně rostou stromy. Její trasa je v projektu Holického lesa vytyčena.

„Holický les je naše oblíbená zelená oáza. Stromy se zelenají, rozkvetlé louky jsou plné kopretin a nadšení lidí, kteří sem chodí na procházky, stále trvá. Pro děti bychom nyní rádi umístili do prostoru hřiště a pro další návštěvníky drobný mobiliář,“ uvedla k plánům rozvoje lesoparku.

Trasou, kudy povede v budoucnu cyklostezka, se pak primátor s dalšími vydal k bývalé třešňové aleji. „I když tomu místní lidé ze zvyku pořád říkají třešňovka, z aleje dnes zbývá už jen pár starých dožívajících stromů. Shodli jsme se na tom, že stojí za to alej obnovit. A až se podaří, věřím, že se stane dalším z míst, kam mohou lidé z Holice i celé Olomouce chodit na výlety,“ konstatoval primátor Mirek Žbánek. Na pořízení nových ovocných stromů by bylo možné využít i dotaci.

Fotografie:

| Poslední úprava: 9. června 2021 (st)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688