mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  09.06.2021 11:32:00

Podmínky pro cestování do Zimbabwe

Podmínky pro cestování do Zimbabwe

09.06.2021 / 11:00 | Aktualizováno: 09.06.2021 / 11:32

Velvyslanectví ČR v Lusace níže uvádí stručné informace o podmínkách vycestování z ČR, vstupu do Zimbabwe a pobytu v Zimbabwe. Podmínky se však stále mění a ani praxe není v zemi jednotná.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

V případě Zimbabwe nadále platí Ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR zakazující všechny cesty občanů a rezidentů ČR do zemí "s extrémním rizikem nákazy onemocněním COVID-19. Mezi země s extrémním rizikem nákazy pro účely tohoto ochranného opatření patří Botswana, Brazílie, Eswatini (Svazijsko), Indická republika, Jihoafrická republika, Kolumbie, Lesotho, Malawi, Mosambik, Nepál, Peru, Tanzanie (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambie a Zimbabwe. Zákaz cest platí minimálně do 30. června 2021, může ale být prodloužen. Výjimkou jsou cesty, které pro svou povahu nesnesou odkladu a které byly předem nahlášeny Ministerstvu zahraničních věcí ČR (např. registrací v databázi DROZD. Detaily o zákazu cest můžete získat zde.

2. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

Pozemní i letecké hranice jsou otevřeny, Zimbabwe umožňuje všechny typy cest. Víza je možné získat na příletu či příjezdu, doporučuje se ale o ně žádat před cestou online.

Výjimky pro cestující očkované proti nemoci COVID-19 nejsou zavedeny. Stejně tak se neuplatňují žádné výjimky pro cestující, kteří onemocnění COVID-19 již prodělali.

Cestující se na příjezdu musí prokázat negativním výsledkem PCR testu na přítomnost onemocnění COVID-19 ne starším než 48hodin před zahájením cesty. Oficiálně nebyly oznámeny žádné výjimky pro cestující děti. Cestující z Nepálu, Indie a Bangladéše musí na příletu strpět dodatečný test.

Cestující se musí po příletu podrobit desetidenní izolaci v soukromí či na své náklady v hotelu.

Možnost e-registrace neexistuje. Cestující musí vyplnit zdravotní dotazníky na hranicích.

Pro tranzit neexistují zvláštní podmínky.

Všichni cestující bez ohledu na svůj status, kteří vykazují příznaky onemocnění COVID-19 (tělesná teplota nad 38°C, kašel, dýchavičnost, bolest hlavy, bolest krku), budou umístěni do karantény ve vládním zařízení až do doby, kdy budou známy výsledky testů na onemocnění COVID-19. S cestujícími s pozitivním výsledkem bude nakládáno dle aktuálně platných národních pravidel.

3. DOPRAVA:

Letecké spojení Ethiopian Airlines a Emirates. Důrazně upozorňujeme, že Zimbabwe na své seznamy zemí s vysokým rizikem nákazy mutacemi viru COVID-19 umístily také další státy (např. Německo či Velká Británie) a pro cestující ze Zimbabwe a ostatních zemí jižní Afriky platí dodatečná pravidla pro cesty včetně tranzitu. Doporučujeme proto před cestou zkontrolovat pravidla nejen cílové země, ale také tranzitních zemí a samotných aerolinií, protože tyto se mohou mezi sebou významně lišit. Pro odlet / odjezd ze Zimbabwe musíte absolvovat test COVID - 19 PCR.

Vnitrostátní doprava omezena, nutné mít u sebe doklady prokazující účel cesty.

4. OPATŘENÍ:

V Zimbabwe byl vyhlášen časově neomezený lockdown. Mezi 22:00 a 5:30 platí zákaz vycházení. Základní služby, jako jsou nemocnice, lékárny a supermarkety, zůstávají otevřené pouze mezi 8:00 a 19:00. Každý na veřejném prostranství musí dodržovat sociální distancování nejméně jeden metr a nosit ochranu dýchacích cest. Restaurace mohou přijímat hosty do 50% kapacity a zavírají ve 21:00. Bary a noční kluby jsou zavřené. Hotelové bary a restaurace slouží pouze hotelovým hostům. Turistická infrastruktura funguje.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Immigration Department

Velvyslanectví Zimbabwe v Berlíně

Velvyslanectví Zimbabwe v Ženevě

6. NÁVRAT DO ČR:

Osoby přijíždějící ze zemí s extrémním rizikem nákazy musí absolvovat RT-PCR test celkem třikrát: poprvé max. 72 hodin před příjezdem, podruhé do 24 hodin po příjezdu (přičemž musí být schopni při příjezdu prokázat, že jsou na tento test už objednáni) a nakonec v rozmezí 10. až 14. dne po příjezdu do ČR. Dále pro ně platí povinnost vyplnit elektronický Příjezdový formulář. Daná opatření se nevztahují pouze na pracovníky mezinárodní dopravy a děti do 5 let. Do splnění podmínky třetího testu se cestující musí podrobit minimálně desetidenní izolaci (výjimkou jsou cesty k obstarání nezbytných životních potřeb, cest do zdravotnických zařízení a cest zpět do místa bydliště - podmínky viz bod II.2 Ochranného opatření). Po dobu čtrnácti dní od vstupu do ČR musí cestující nosit respirátor naplňující technickou normu FFP2, KN 95 či obdobné. Detailní informace pro návrat do České republiky naleznete zde.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688