Na co myslet před stavbou rodinného domu?

REKLAMA       Inzerce, 9.6.2021

Sníte o vlastním domě se zahradou? K položení základů vašeho nového domova ale vede dlouhá cesta, během které vás čekají mnohá důležitá rozhodnutí. Zjistěte, na co je třeba myslet ještě předtím, než se na vašem pozemku poprvé kopne do země.

Výběr pozemku

Stavba každého domu začíná správným výběrem a koupí pozemku. Ten by měl dle územního plánu obce spadat do takzvaného zastavitelného území. Výhodou je, pokud jsou k hranici pozemku dovedeny přípojky – elektrická, vodovodní i kanalizační, případně plynová. V opačné situaci vás ze všeho nejdříve čeká jejich vybudování.

O co dalšího byste se měli při koupi pozemku zajímat? Důležitá je jeho rozloha, orientace, ale také svažitost. Dobře se seznamte s okolím pozemku – vyhovuje vám občanská vybavenost, dopravní dostupnost a množství pracovních příležitostí?

Orientace domu na pozemku

Při projektování stavby je třeba zohlednit také orientaci vůči světovým stranám. Správná poloha domu vpustí do interiéru přirozené světlo a sníží náklady na topení. Obytné místnosti s velkými okny proto umístěte na jih, aby se přes den hezky prohřály a vy tak ušetřili za vytápění. Ložnice by měla být orientována směrem na východ, zatímco koupelny a technické místnosti patří na sever.

Počet místností a jejich velikost

Při navrhování svého vysněného domu se zamyslete nad svým životním stylem. Pracujete z domova? Pak budete potřebovat pracovnu. Pokud rádi hostíte návštěvy nebo se věnujete sportu, je třeba počítat s pokojem pro hosty a úložným prostorem na sportovní vybavení.

Myslete také na dostatečnou plochu všech místností. Velikost obývacího pokoje spojeného s kuchyní a jídelnou by měla být alespoň 40 m². Ideální plocha dětského pokoje se pohybuje kolem 11 m² a koupelna by neměla být menší než 9 m². Minimální velikost ložnice pro dvě osoby je 12 m².

Cihly, nebo dřevo?

Dáváte přednost cihlovému domu, nebo spíše dřevostavbě? Cihla je historicky nejoblíbenějším materiálem pro stavbu, jelikož je odolná, chrání před hlukem a má dobré izolační vlastnosti. Oproti tomu dřevo si vás získá svým přirozeným vzhledem. V porovnání s moderním cihelným blokem však snadněji propouští teplo a není příliš odolné proti vlhkosti.

Čím budete topit?

S dostatečným předstihem před stavbou domu si rozmyslete, jak ho budete vytápět. Pokud se v blízkosti pozemku nachází plynovod, máte o starost méně. Za stejné množství spotřebovaného zemního plynu totiž zaplatíte 2–3× méně než za elektřinu.

Co když ale plynovod k dispozici nemáte? V tom případě vám nezbyde nic jiného než zvolit vhodného dodavatele elektřiny. S výběrem vám pomůže online porovnání cen elektřiny, které vám na základě zadaných údajů najde ty nejvýhodnější nabídky na trhu.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba