Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  08.06.2021 11:12:27

Pět důvodů pro sázku na výrobce sportovního oblečení a dva konkrétní akciové tipy od UBS

Letošní léto by mělo být po loňské vynucené pauze plné velkých sportovních událostí v čele s fotbalovým Eurem a olympijskými hrami. Navzdory pokračujícím omezením se z toho mohou nepochybně radovat sportovní fanoušci, neméně dobrá zpráva je to ale také pro výrobce sportovního oblečení. Banka UBS v současnosti vidí hned pět důvodů, proč by se měla vyplatit investice do jejich akcií, a přidává dva konkrétní, důvěrné známé tipy.

Fotbalové Euro, olympiáda v Tokiu, velké tenisové turnaje v čele s Wimbledonem a US Open. To je nabídka velkých sportovních událostí letních měsíců. Na příští rok jsou navíc v plánu fotbalové mistrovství světa, zimní olympiáda nebo odložené mistrovství světa v atletice. Po roce různých odkladů a zrušených sportovních akcí se mají fanoušci na co těšit. A protože sport je velký byznys, na své si přijdou třeba i prodejci reklamy, pro něž jsou slavní sportovci a velké mezinárodní události skvělou propagací.

Podle banky UBS by z toho vedle jiných mohli těžit někteří evropští výrobci sportovního oblečení a vybavení. Letos do poloviny května zaostávaly jejich akcie za průměrem trhu o deset procentních bodů, evropský trh jako celek pak navíc hleděl na záda tomu americkému.

Analytici z UBS považují akcie výrobců sportovního oblečení v Evropě za sázku na otevírání ekonomiky (na rozdíl od výrobců oblečení obecně, kterým se i v době uzavření obchodů díky on-line prodejům celkem dařilo). A vidí pět důvodů, proč by akcie výrobců sportovního oblečení měly v dalších týdnech a měsících nechat trh daleko za sebou.

1. Sportovní události

Podle UBS v posledních 20 letech akcie výrobců sportovního oblečení před velkými sportovními událostmi překonávaly svou výkonností tržní průměr. To by mělo v době návratu k normáln(ějš)ímu životu platit i nyní.

2. Menší vliv nepříznivé nálady spojené s Čínou

Řada evropských značek se vymezila vůči produkci bavlny v některých částech Číny, kde podle některých zpráv dochází k nucenému pracovnímu nasazení některých národnostních a náboženských menšin. Hospodářské výsledky evropských výrobců za druhé čtvrtletí tím mohou být ovlivněny nepříznivě, UBS ale čeká v dalších kvartálech uklidnění situace a také vyvážení negativních dopadů situace v Číně jinými zdroji příjmů na globální úrovni.

3. Příznivější kurz eura

Pro evropské vývozce je silné euro problém. UBS čeká ve druhém pololetí minimálně dočasné oslabení evropské měny (případná více jestřábí rétorika Fedu by tomu mohla pomoci), a tedy pozitivní vliv na vývozy a na příjmy ze zahraničních prodejů.

4. Ústup problémů v rámci dodavatelských řetězců

(Nejen) sektor sportovního oblečení byl ovlivněn zahlcením amerických přístavů a zpožděním dodávek v souvislosti se zablokováním Suezského průplavu. Zboží by se ale již mělo po světě přepravovat bez problémů.

5. Otevírání ekonomiky

Investoři zhusta zaměňují výrobce sportovního oblečení a výrobců oblečení obecně. Zapomínají ale, že u firem jako Adidas nebo Puma tvoří třeba prodeje týmového oblečení více než 10 % tržeb. A na týmové aktivity jsme během lockdownů mohli většinou zapomenout.

A tím se UBS vlastně dostává i ke konkrétním akciovým tipům. "V obdobích 3, 6, 9 a 12 měsíců před začátkem velkých sportovních událostí v letech 1998-2018 (mistrovství světa a Evropy ve fotbale, olympijské hry) překonaly akcie Adidasu a Pumy index MSCI World o 7, 12, 16 a 24 procentních bodů," píše UBS v analýze z 18. května. Pro ni aktuální jsou i níže uvedené údaje.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/pet-duvodu-pro-sazku-na-vyrobce-sportovniho-obleceni-dva-konkretni-akciove-tipy-od

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:15  Samsung: Dotace od americké vlády na výrobu čipů Research (J&T BANKA)
Út 10:57  S&P500 v největším dvoudenním poklesu za více než rok Research (Česká spořitelna)
Út   9:54  HK.cash po údajích z Číny klesá o téměř 1 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688