Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.06.2021 07:26:58

Německý ZEW předzvěstí silného druhého kvartálu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Návrat k ekonomickému životu díky zlepšující se pandemické situaci a rozvolňování restriktivních opatření se podepíše na červnovém vzestupu nálady investorů podle institutu ZEW. Na reálných datech by to mělo být patrné již na dubnových číslech průmyslové produkce. Finální HDP eurozóny za Q1 21 by měl přinést zlepšení, na celkovém poklesu, za kterým bude stát zejména spotřeba domácností, se ale nic nezmění. Z domova se dočkáme dubnových statistik maloobchodních tržeb. I ty povzbudila větší možnost k nákupům.

Postupné otevírání tuzemským maloobchodníkům pomohlo

Dnešní den by měl přinést celou řadu ekonomických indikátorů ze starého kontinentu, které by měly sílu společné měny podpořit. Hned ráno se dočkáme podle nás solidní výkonnosti německého průmyslu za duben. První čtvrtletí bylo v Německu slabé, když tamní průmyslová výroba zaostávala za očekáváními i zlepšujícími se sentiment indikátory. S uvolněním restrikcí a oživením domácí poptávky v kombinaci s již silnou poptávkou ze zahraniční předpokládáme za duben meziměsíční vzestup o 1,0 % (meziročně díky nízké statistické základně +29,5 %). Celkově zlepšující se sentiment, jak ho vnímají investoři, ukáže další zvýšení ZEW indexu, tentokráte za červen. Finální čísla HDP eurozóny za Q1 21 by měla podle nás přinést vzestupnou revizi (o 30 bb na -0,30 % q/q). Důvodem je zlepšení odhadu pro italskou ekonomiku a výrazný růst ekonomiky Irska (mezičtvrtletně o silných 7,2 %). Z hlediska struktury lze předpokládat, že za poklesem ekonomiky stála hlavně spotřeba domácností, na kterou působily silné restrikce převládající na začátku roku ve většině evropských států. Odpoledne se dočkáme dubnových dat amerického zahraničního obchodu. Ty většinou trh ignoruje.

Tuzemské maloobchodní tržby v dubnu podpořilo uvolnění restrikcí v podobě postupného otevírání některých kamenných obchodů a zrušení zákazu cestovat mezi okresy. Prodeje v maloobchodě bez zahrnutí prodejů aut podle nás vzrostly v dubnu meziměsíčně o více než 3 %. Registrace aut však byly v dubnu slabší a tržby za prodej automobilů tak pravděpodobně rostly meziměsíčním tempem nepřevyšujícím jedno procento. Pokud se naplní námi očekávané nadkonsensuální odhady, v kombinaci s výše diskutovanými povzbudivými evropskými daty by to mělo korunu povzbudit v testování silnějších hodnot pod 25,40 CZK/EUR.

Koruna se pokoušela dostat pod 25,40 CZK/EUR

Globální finanční trhy vstoupily do nového týdne celkem optimisticky. Akciové indexy se posouvaly výše, patrný byl na většině trhů mírný vzestup výnosů státních dluhopisů, euro drželo silné úrovně, kam se proti dolaru dostalo v pátek po zklamání z amerických dat z trhu práce za květen. Znatelnějších zisků včera společná evropská měna dosáhla až v průběhu americké seance. Z pohledu eura bylo povzbudivé zveřejnění dalšího významného vzestupu indexu nálady investorů v eurozóně Sentix. Ten se vyšplhal na nejvyšší hodnotu za více než tři roky.

Koruna se na úvod týdne dostala těsně pod 25,40 CZK/EUR, tedy na nejsilnější hodnotu od počátku loňského března, i když nakonec se pod touto hladinou neudržela. Včerejší ranní makroekonomická data totiž příjemně překvapila. Dubnové statistiky z reálné ekonomiky (podrobněji komentované zde https://bit.ly/3w0ZWDV) již totiž částečně zahrnuly období částečného rozvolňování, které se pozitivně projevilo zejména v dynamice zahraničního obchodu, ale i průmyslové produkce. Meziroční dynamika pak samozřejmě byla významným způsobem ovlivněna srovnávací základnou, kdy v loňském dubnu jsme na tom byli nejhůře. Rozvolňování restriktivních opatření a postupný návrat k ekonomickému životu, zejména ve službách, znamená tvorbu pracovních míst a pokles nezaměstnanosti. Za květen se podíl nezaměstnaných poprvé od loňského listopadu dostal pod 4 %. Detailněji jsme čísla z trhu práce rozebírali zde https://bit.ly/3cGfTIj).

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688