pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  07.06.2021 00:00:00

Pardubický kraj podpoří rozšíření vysokorychlostních sítí elektronických komunikací

Pardubický krajKraj chce přispět ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací. Počítá se tak se zahrnutím chrániček do všech silničních projektů financovaných z evropských zdrojů. Dojde navíc k přípravě dalších lokalit, ve kterých je potřeba sítě rozvíjet a posílit.


„Chráničky bychom rádi zakomponovali do přípravy všech silničních projektů. K jejich budování využijeme silnice, které jsou připravovány k opravám, rekonstrukci nebo modernizaci, ale i nově budované silnice druhých a třetích tříd. Dává to smysl – pokud se někde kopne do země jednou, není potřeba kopat podruhé,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.

O místech s nedostatečným pokrytím datových sítí jednal odbor regionálního rozvoje Pardubického kraje se zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu a jejich specializovanými koordinátory pro rozvoj vysokorychlostního připojení k internetu z Broadband Competence Office Česká republika. Iniciativu Pardubického kraje ke zlepšení pokrytí území vysokorychlostními sítěmi vnímají velice pozitivně, jako ukázkový přístup řešení dané problematiky.

„Zmapovali jsme stávající infrastrukturu vysokorychlostního internetu na celém území kraje. Známe i bílá místa, a tak víme, kam je potřeba naši podporu směřovat. V horizontu měsíců k tomu chceme pro kolegy z dopravních staveb ještě zpracovat celkový mapový generel s návrhem zdrojů pro financování chrániček i návrh "vzorového" technického řešení. Podobně by se však mělo přemýšlet především na úrovni státu,“ konstatoval Ladislav Valtr, radní pro regionální rozvoj.

Důležitým kritériem pro vyhodnocení potřeby krajské podpory je, vedle mapování stavu pokrytí území, také atraktivita dalšího posilování elektronických komunikací vysokorychlostního internetu.

„Snižováním nákladů na zavádění nových tras zároveň vytváříme podmínky k tomu, aby provozovatelé vysokorychlostního internetu chtěli poskytovat své služby právě i v méně osídlených oblastech, kde by své služby neposkytovali z důvodu vysokých nákladů v porovnání s počtem budoucích připojených domácností či firem,“ dodal Ladislav Valtr.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688