Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.06.2021 16:12:33

Rotace k hodnotě a cyklickým akciím. Je stále relevantní sázet na akcie, které těží z otevírání ekonomiky?

Je stále relevantní sázet na akcie, které těží z otevírání ekonomiky, a na hodnotové tituly? Na tuto otázku odpovídal na Bloomberg Markets Jonathan Golub, hlavní stratég pro akciové trhy v Credit Suisse Securities. Podle něj je odpověď kladná jednak díky otevírání ekonomiky a také díky obrovské stimulaci, která v americké ekonomice působí. Z ní bude těžit průmysl a řada dalších firem. Jaký je stratégův pohled na akcie malých společností a dění na trzích a v ekonomice?

Akcie malých firem jsou podle stratéga stále atraktivní, i když by se spíše zaměřil na rotaci od růstu k hodnotě a také od defenzivnějších akcií k těm, které jsou citlivější na ekonomický cyklus. Následující graf ukazuje relativní návratnost akcií velkých společností k akciím společností malých, a to v USA, Evropě a Británii. V březnu roku 2020 si velké firmy připsaly výrazné zisky, postupně je ale ztrácely a ve srovnání s počátkem minulého roku jsou nyní ve srovnání s akciemi malých společností ve znatelné ztrátě:

Rotace k hodnotě a cyklickým akciím. Pozitivní efekt mzdových tlaků
Zdroj: Twitter

Golub se také domnívá, že pokud by Fed reagoval na jediné číslo přicházející z ekonomiky, „měl bych skutečné obavy.“ To uvedl v reakci na poslední data z trhu práce. Fed ale podle něj naštěstí takto nejedná a naopak jasně říká, jakou cestou se bude ubírat.

Trh práce nyní podle stratéga ukazuje, že stimulace funguje, což se projevuje ve vyšších mzdových tlacích. Jak budou vyšší mzdy působit na akcie a nebude stratég kvůli nim například očekávat negativní tlak na ziskové marže a pokles valuací? Golub řekl, že mzdový růst bývá na akciovém trhu vnímán negativně. Jenomže bychom neměli zapomínat, že vyšší mzdy také znamenají lepší sentiment na straně spotřebitele a vyšší kupní sílu domácností.

Podle Goluba jsou rovněž znatelné celkově vyšší inflační tlaky, ovšem firmy jsou schopny „velmi lehce“ promítat vyšší ceny vstupů do prodejních cen. Ziskové marže tak „překvapivě nejsou pod tlakem“. Ukázalo se to i během poslední výsledkové sezóny. Větší inflační tlaky pocítí například maloobchod, ale Golub se domnívá, že i v tomto odvětví budou firmy schopné marže udržet.


Jak vidí stratég komodity? Golub se zaměřil na ropu, kde podle něj společnosti nemají velkou motivaci pro investice do další těžby. V minulosti přitom probíhal klasický cyklus, kdy vyšší ceny ropy vedly k růstu investic a rostoucí objem těžby následně ceny zase stlačil dolů. „Nyní ale není jasné, zda firmy budou kapacity rozšiřovat, a to drží ceny výš,“ dodal Golub.

Zdroj: Youtube, Bloomberg Markets

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.01.2023Cyklická rotace k defenzivě? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688