mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  07.06.2021 12:38:00

Cestování do Estonska a návrat do ČR po 7.6.2021

Cestování do Estonska a návrat do ČR po 7.6.2021

11.03.2021 / 14:30 | Aktualizováno: 07.06.2021 / 12:38

Vstup do Estonska: v týdnu 7.6.-13.6. nemusí cestující z ČR do 10-denní karantény po vstupu. Pro starší 12 let však zůstává povinnost vyplnit prohlášení + mít negativní koronavirový test (výjimky). Více informací v bodu 1+3 článku.

Návrat do ČR: více informací v bodu 5 článku.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ ESTONSKA a TRANZIT PŘES ESTONSKO

V týdnu 7.6.-13.6.2021 mohou občané České republiky přicestovat z České republiky do Estonska BEZ POVINNOSTI absolvovat obecnou 10-denní karanténu. ZŮSTÁVAJÍ však tyto povinnosti (pro starší 12 let):

1) nejdříve 24h před příjezdem do Estonska elektronicky vyplnit prohlášení a uchovat si potvrzující email pro příp. kontrolu (od 26.4.2021 je možné vyplnit prohlášení až do 3 dnů po vstupu do Estonska, aby se urychlilo odbavení na hranicích v případě vyplňování prohlášení na místě);

2) předložit negativní RT-PCR test ne starší 72 hodin, nebo ho podstoupit ihned na letišti, nebo si co nejrychleji dojet do nejbližšího většího odběrného místa, kterým může být až Tallinn (informace k podstoupení 2. RT-PCR testu při pobytu v Estonsku v bodu 3). Z povinnosti platí výjimky:

- věk do 12 let

- přijíždějící osoba prodělala onemocnění COVID-19 v posledních 6 měsících a byla označena za vyléčenou

- přijíždějící osoba byla očkována proti COVID-19 v posledních 6 měsících.

Od 14.6.2021 se mohou konat kulturní akce do 3.000 osob (ve vnitřních prostorech) nebo do 9.000 osob (pod širým nebem). Účastníci jsou povinni předložit organizátorovi akce antigenní test (ne starší než 24h), nebo PCR test (ne starší než 72 hodin). Testy se nevyžadují v případě dokončeného očkování (po 7 nebo 15 dnech podle typu vakcíny), nebo po prodělaném onemocnění Covid-19 a následné první dávce vakcíny, nebo po prodělaném onemocnění Covid-19 a následném označení o vyléčení ne starším 6 měsíců. Pro sportovní akce je limitem 250 osob.

Pokud jde o podrobnosti ke karanténě a pobytu v Estonsku, doporučujeme sledovat web estonského ministerstva zahraničních věcí.

Pro TRANZIT českých občanů Estonskem při návratu do ČR nejsou žádná omezení ani povinnost testu (v případě příjezdu do Estonska z ne-schengenského Ruska kontaktujte velvyslanectví Tallinn pro aktuální informace). Doporučujeme zjistit si podmínky vstupu do následných tranzitních zemí na příslušných českých velvyslanectvích.

2. DOPRAVA z/do ČR

Bližší informace o leteckém spojení na webu tallinnského letiště. Při příjezdu do Estonska autem jsou příležitostné hraniční kontroly na lotyšsko-estonských a finsko-estonských hranicích. Vnitrostátní estonská autobusová i železniční doprava fungují bez omezení.

3. OPATŘENÍ v ESTONSKU

Od 2.6.2021 je pouze doporučeno nošení roušek v uzavřených vnitřních prostorech a veřejné dopravě, kde není možné zachovat 2m odstup.

K 2.6.2021 pokračuje otevření vnitřních prostor restaurací, muzeí, galerií, divadel, kin, obchodních center a kostelů při dodržení podmínky 50% naplněnosti prostoru, pravidla 2+2 a poskytnutí desinfekce. Vveškeré aktivity musí skončit ve 24:00.

Informace k RT-PCR testům:

1. test je možné podstoupit na letišti (pro cizince/estonské nerezidenty je za úhradu, nutno platit bankovní kartou, cca 55-70 EUR), nebo si co nejrychleji dojet do nejbližšího většího odběrného místa, kterým může být až Tallinn. Výsledek testu se zasílá SMS. Po negativním 1. testu platí uvolněný režim samoizolace s možností chodit do práce (po dohodě se zaměstnavatelem) či obchodu při zachování odstupu od ostatních lidí.

2. test je možné absolvovat nejdříve 6. den od prvního (v případě testu provedeného v zahraničí např. před 3 dny/72 hodinami před vstupem do Estonska to tedy může být již 3. den pobytu v Estonsku). K objednání přesného času testu slouží např. webové stránky dvou společností - CONFIDO a SYNLAB . Výsledky estonského RT-PCR testu jsou oznamovány v době 2 hodin - 2 dnů od podstoupení testu. Po oznámení 2. negativního testu končí jakákoliv omezení pohybu.

Pokud během pobytu v Estonsku

a) se v případě např. nachlazení objeví podezření na koronavirus, je povinností každého obrátit se na lékaře (tel. pohotovostní bezplatná linka 1247)

b) bylo potvrzeno nakažení COVID-19, je dotyčný člověk povinen spolupracovat s Radou pro zdraví (kontakt níže), poskytnout údaje pro určení dalších infikovaných osob a blízkých kontaktů (při sběru dat jsou dodržována pravidla ochrany osobních údajů) a dodržovat preventivní obecnou karanténu 10 dnů (tj. z hotelu, ubytovny nebo bytu vycházet POUZE na základě pokynu zdravotníků, policie nebo při ohrožení života a zdraví). O ukončení této karantény rozhoduje až prohlášení ošetřujícího lékaře, že osoba není infekční, tedy nikoliv pouhé uplynutí požadovaných 10 dnů.

c) došlo k blízkému kontaktu s pozitivně diagnostikovaným člověkem, platí preventivní obecná karanténa 10 dnů od okamžiku zjištění této skutečnosti. Z místa ubytování/hotelu je možné vycházet POUZE na nákup v blízkosti bydliště nebo na zdravotní pohyb venku, oboje s omezením kontaktů s dalšími osobami. Po 10 dnech může být vykonán test, který v případě negativního nálezu znamená ukončení preventivní karantény (finální potvrzení lékařem není nutné).

Při pobytu v Estonsku je doporučeno stažení trasovací aplikace HOIA - více informací ZDE.

Pro aktuální informace o přijatých opatřeních v Estonsku může být využita i tel. pohotovostní bezplatná linka 1247 (ze zahraničí +372 600 1247).

4. Odkazy na weby příslušných estonských institucí + ZÚ ČR v Tallinnu

Úřad vlády Estonské republiky/ Republic of Estonia Government

Úřadem estonské vlády zřízený speciální web/ Emergency Situation

Rada pro zdraví/ Health Board Estonia s podrobnými informacemi včetně tel. pohotovostní bezplatné linky 1247 (ze zahraničí +372 600 1247)a stažení estonské trasovací aplikace HOIA

Kontakt na Velvyslanectví ČR v Estonsku: během pracovní doby tel. +372 6274 400; v mimopracovní době o víkendech mobil +372 5667 9029. Další informace zde.

5. NÁVRAT do ČR

K 7.6.2021 spadá Estonsko stále mezi země s vysokým rizikem nákazy COVID-19. Přehledný seznam zemí a souhrn podmínek návratu do ČR pro jednotlivé skupiny států v článku MZV zde.

Přehled aktuálních opatření platných na území ČR najdete na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Pro základní informace o cestách z ČR do okolních států slouží od 18.2.2021 tel. linka +420 222 264 222.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688