Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  07.06.2021 11:45:35

Ekonomika eurozóny ožívá

Eurozóna má našlápnuto na rychlé ekonomické oživení, jak nasvědčují úžasná makroekonomická data zveřejněná během minulého týdne. Index průzkumu manažerů výrobního sektoru eurozóny (výrobní PMI index) vykázal historické hodnoty, CPI inflace dosáhla cílové hodnoty nastavené ECB a PMI index služeb také vykazuje postupné oživení.

Pozitivní indikace

Nejsledovanější výrobní PMI index eurozóny dosáhl nové historické hodnoty už 3. měsíc po sobě. V současnosti se hodnota indexu pohybuje na úrovni 63,1 bodů, což je nejvyšší hodnota za posledních 24 let (od počátku zhotovování indexu). Rozvíjející se výrobní sektor přispívá k indikaci, že ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí výrazně ožívá. Hlavním důvodem je květnové oživení růstu PMI indexu služeb, který vykazuje známky oživování ekonomiky.

Dalším pozitivním náznakem návratu do „normálu“ byl před pár dny zveřejněný meziroční růst inflace eurozóny v květnu. Data ukázala že inflace rostla na úrovni 2 % a dosáhla tak nastaveného cíle Evropské centrální banky poprvé od konce roku 2018, kdy ceny energií prudce vzrostly v reakci na silnější oživení globální ekonomiky.

Silný růst produkce v květnu by byl výrazně pozitivnější, kdyby nedošlo k rekordním zpožděním dodávek. Obtíže s dodávkami a rozsáhlý nedostatek vstupů přetrvává a omezuje tak produkci, což znamená, že firmy jsou neschopné uspokojit tržní poptávku. S novými objednávkami rostoucími rychleji, než produkce byl výpadek výroby v porovnání s poptávkou signalizovaný v květnu největší za posledních 12 let.

Výhled

I přes faktory, které nasvědčují pokračování růstu inflace, cenové tlaky pravděpodobně v blízké budoucnosti ochladnou. Hlavním důvodem bude otevírání ekonomik, což přispěje ke zlepšení globálních dodavatelských řetězců. Poptávka se bude postupně přesouvat od zboží ke službám, což způsobí tlak na snižování cen zboží, ale pomůže udržet stabilní tempo hospodářského oživení. Zmíněný scénář je reálný, pokud bude pandemie v příštích měsících ustupovat a další vlny šíření pandemie se nebudou opakovat. Přestože pozitivní scénář je pravděpodobnější, objevují se náznaky, že asijsko-pacifické ekonomiky jsou zasaženy novou vlnou šíření pandemie, z čehož vyplývá, že cesta k obnovení globálních dodavatelských řetězců není jistá a nebude ani lehká.


 

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688