Inzerce (Inzerce)
Investice  |  07.06.2021 09:18:26REKLAMA

Investice v době inflačního tlaku. Nový report od XTB.

Proč je inflace důležitá? Zvýší se míra inflace ještě více? Jaké ukazatele inflace je potřeba sledovat a které instrumenty mohou být přirozeným zajištěním proti inflaci? Těmito a mnoha dalšími otázkami souvisejícími s investováním během vysokého inflačního tlaku se zabývá nejnovější report od analytiků XTB.

Inflace představuje změnu cen v průběhu určitého časového období a je nepochybně jedním z hlavních faktorů ovlivňujících ekonomiku. Míra inflace je také jedním z nejdůležitějších ukazatelů pro spotřebitele i investory. Určuje skutečnou hodnotu hotovosti a hodnotu investice, která se v čase mění. Dynamicky se měnící míra inflace představuje pro investory značnou výzvu a její vliv na burzovní indexy, ceny zlata, ale i celou řadu dalších instrumentů je významný.

Pandemie a inflace

Omezení spojená s pandemií COVID19 uvedly globální ekonomiku do hluboké recese; ceny ropy dočasně poklesly i pod nulu. Centrální bankéři otevřeně hovořili o nutnosti čelit deflaci. Makroekonomická situace se však v posledních měsících změnila, a to v důsledku stále lepšího vyrovnávání se jednotlivých zemí s pandemií.


Inflace v Česku začíná být opět velké téma. Index spotřebitelských cen vzrostl v dubnu nečekaně o vysokých 3,1 %, přestože ještě na počátku roku atakoval dvouprocentní úroveň. Češi byli z posledních let zvyklí na vyšší míru inflace, než obyvatelé eurozóny či USA, ale aktuální nárůst je ještě o něco hrozivější. Netýká se totiž primárně naší země, ale má globální charakter. Masivní monetární stimuly centrálních bank a fiskální stimuly vlád nakoply globální ekonomiku z postkovidového šoku. ČNB podobně jako Fed nebo ECB stále drží úroky v blízkosti nuly. Dostatek likvidity zvyšuje poptávku nejen po spotřebních statcích, ale masivně rostou také ceny producentů či ve stavebnictví, které reaguje na rostoucí ceny komodit. Je třeba se zajímat o inflaci, protože se jedná o kupní sílu úspor nás všech. Řešením jsou vhodné investice, jejichž cenový růst je obranou proti znehodnocení úspor. Situace není jednoduchá, protože ceny mnoha aktiv již reagovaly vzestupem. Stále se však na trhu dají najít vhodné investiční příležitosti a investor může vyjít z klání s inflací se ctí – řekl Jiří Tyleček, analytik společnosti XTB, který se přímo podílel na tvorbě příručky zaměřené na inflaci.

Centrální banky po celém světě překvapila síla oživení a růst nákladů, které povzbuzují firmy ke zvyšování cen. Intervencionalizmus, který zachránil globální ekonomiku před kolapsem, měl za následek, že domácnosti měli někdy vyšší příjmy, než kdyby k pandemii vůbec nedošlo. Politika volných peněz zároveň povzbudila investory, aby hledali alternativy hotovosti. To mělo výrazný vliv na ceny surovin, což zvyšovalo další náklady celé společností. Jak by se měly v takové situaci chovat investoři?

- V tomto reportu se zaměřujeme na inflaci v USA, protože ta bude určovat politiku Fedu, která má zase klíčový význam pro globální trhy včetně zlotého a varšavské burzy. Vysvětlíme, které ukazatele týkající se inflace by se měli sledovat, a které publikace s údaji o inflaci jsou nejdůležitější. Odpovídáme také na klíčovou otázku, kterou si kladou profesionální investoři i domácnosti - stoupne inflace? - dodává Przemysław Kwiecień, hlavní analytik XTB.

Pět důvodů pro zvyšování inflace

Při budování investičního portfolia by měl každý investor brát v úvahu množství faktorů, které mohou mít vliv na celkovou efektivitu investic. Inflace do této skupiny nepochybně patří. Analytici XTB rozlišili pět indikací ve vztahu k americké ekonomice, které mohou naznačovat další zvyšování míry inflace:

1. Peněžní transfery jsou ohromné - kvůli přímým platbám, sociálním dávkám v nezaměstnanosti a další podpoře, mají americké domácnosti více peněz, než by kdy měli bez nástupu pandemie!

2. Odložená poptávka je silná - spotřebitelé nemohli utrácet za celou řadu zboží nebo služeb. Po otevření ekonomiky budou svou spotřebu dohánět

3. Ceny komodit strmě rostou - nejde jen o ropu. Podívejte se na měď, bavlnu, zrniny - rychlý růst cen je důsledkem uvolněné měnové politiky. Investoři hledají nejlepší zhodnocení a donedávna byly nízké ceny komodit (v porovnání s akciemi) lákavé!

4. Náklady na COVID - ekonomika se opět otevírá, ale zvýšené náklady na hygienu můžeme očekávat i nadále

Další informace o investování v době zvýšeného inflačního tlaku najdete ve zprávě
na této stránce.

Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty.
U 73 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty.
Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688