Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  07.06.2021 07:30:07

ECB zůstane za křivkou. Po stopách Fedu se zatím nevydá

ECB zůstane za křivkou. Po stopách Fedu se zatím nevydá

Jan Berka
07:30 7. června 2021

Klíčové body

  • ECB na červnovém zasedání ponechá úrokové sazby i tempo nákupů aktiv beze změny.
  • Aktualizovaná prognóza by měla ukázat minimální změnu letošního růstu HDP a vyšší inflaci.
  • ECB zahájí tapering až na zářijovém zasedání, tehdy by měla představit i revizi strategie měnové politiky.
Zdroj: Depositphotos

Euro ukončilo minulý týden ve ztrátě, i přes páteční zpevnění. Podle poloviny nedávno oslovených analytiků agenturou Reuters se dostáváme do fáze začátku konce trendu oslabujícího dolaru. My bychom s takovou sázkou byli opatrní. V delším rámci, a to s přesahem do příštího roku, jsme už však mnohem většími dolarovými optimisty.

Kurz společné evropské měny v posledních týdnech profitoval zejména z rozchodu ekonomických překvapení v eurozóně a v USA. Zatímco na starém kontinentu indikátory rostly s otevírající se ekonomikou, na druhé straně Atlantiku se naopak posouvaly směrem k nule.

Americká ekonomika si hlavní vlnou znovuotevření už prošla. Aktuálně se tak dostáváme do situace, kdy je v USA mnohem větší riziko ekonomického zklamání fungujícího jako riziko slabšího dolaru. V eurozóně je tomu naopak. Ostatně, potvrdily to i během dubna a května rostoucí evropské výnosy, za nimiž podle šetření agentury Bloomberg stály primárně pozitivní šoky na straně agregátní poptávky spojené s očekávanou obnovou. S tím souvisí i mírný nárůst reálných sazeb z posledních týdnů, zejména pak těch delších, jako je 5Y5Y forward swap, který si od začátku roku připsal zhruba 20 bazických bodů.

Zdroj: Twitter Frederic Ducrozet
Zdroj: Twitter Frederic Ducrozet

Vývoj evropských tržních sazeb má nad sebou pomyslný strop v podobě Evropské centrální banky. V jejím případě předpokládáme, že na červnovém zasedání, které je naplánované na čtvrtek, zůstane v převaze skupina holubic favorizující setrvání tzv. za křivkou. To bude, nehledě na výhled ekonomické obnovy a převahu proinflačních tlaků, spočívat v zachování zvýšeného tempa nákupů aktiv v rámci pandemického programu PEPP. Ty byly od březnového zasedání ECB postupně zvýšeny z denního čistého průměru 2,9 miliardy euro na 4 miliardy, tedy na zhruba 20 miliard euro za týden.

Rada guvernérů by tento krok mohla popsat jako ponechání tempa nákupů na dosavadních úrovních. To by mělo zahrnovat i sezónní vlivy, které v případě léta obvykle znamenají lehké zpomalení nákupů z titulu nižší likvidity. ECB by toto měla podrobněji vysvětlit s tím, že se nejedná o krok směrem k jakémukoliv utahování.

Zdroj: Twitter Piet P.H. Christiansen, Danske Bank
Zdroj: Twitter Piet P.H. Christiansen, Danske Bank

Hlavní argumentace holubic by měla být založena na nadále nejistém krátkodobém výhledu. Otevírání evropské ekonomiky sice začalo, ECB si však bude chtít počkat na potvrzení udržitelného pozitivního výhledu. Roli může sehrát i zahraniční dění. I přesto, že v posledních týdnech vliv vnějších faktorů na evropské tržní sazby oslabil, riziko spatřujeme v USA, kde přes léto očekáváme zintenzivnění debat o snižování tempa nákupů aktiv ze strany Fedu.

Byť americká centrální banka uzpůsobí rétoriku tak, aby se vyhnula rychlému a silnému nárůstu, obzvláště delších, výnosů, jistý efekt přelití podle nás nelze zcela vyloučit. Nemělo by však jít o tak prudký nárůst, jako jsme viděli během prvního čtvrtletí. ECB tak díky nákupům, zejména vzhledem ke stále křehké obnově s trvajícími pandemickými riziky, nebude riskovat až příliš rychlé napřimování evropské výnosové křivky.

Společně s rozhodnutím o nákupech aktiv bude ve čtvrtek představena aktualizovaná prognóza. Předstihové indikátory sice naznačují citelné zlepšení, reálných dat však zatím příliš nepřišlo. Jediné, co známe, je HDP za první kvartál, které skončilo slabší oproti březnovému výhledu. Dá se tak předpokládat, že vzhledem k aktuální situaci nebudou případné změny výhledu produktu nikterak výrazné, zejména pro letošní rok. Jinak by tomu mohlo být u inflace, která by se pro letošek mohla dočkat revize vzhůru nad předchozích 1,5 %. ECB by přitom měla zdůraznit základní předpoklad tranzitornosti aktuálních proinflačních faktorů, od bazických efektů přes ceny komodit až po nedostatky na straně dodavatelských řetězců. V tomto směru se naše očekávání shoduje s nedávným šetřením agentury Bloomberg, které provedla mezi analytiky a ekonomy.

Zdroj: Bloomberg
Zdroj: Bloomberg

I přesto, že by ECB měla prognózu stavět na relativně lepších základech než před třemi měsíci, debatu o postupném zpomalování nákupů aktiv podle nás guvernérka Lagardeová vyvrátí. Hlavním důvodem by měla být obava z příliš rychlého utažení podmínek financování. Zároveň ale můžeme čekat potvrzení, že pozorovaný nárůst evropských tržních sazeb za poslední dva měsíce souvisel s výhledem rychlého ekonomického oživení. To však ECB nebude chtít zbrzdit příliš ukvapenými kroky.

Tzv. tapering se tak patrně stane hlavním tématem až na zářijovém zasedání. V tu dobu by ECB spolu s novou prognózou měla okomentovat, ba dokonce možná i představit, revizi strategie měnové politiky zahrnující úpravu inflačního cíle na symetrický a nastavený na úroveň 2 %. Zároveň předpokládáme, že se objeví první detaily postupné úpravy pandemického programu nákupu aktiv, který bude po avizovaném ukončení na konci březnu 2022 nahrazen „klasickým“ QE, tedy programem APP. U něj by zároveň mohlo dojít k úpravě ve smyslu flexibility nákupů, která je zmiňována v souvislosti s pandemickým programem jako jeho nejsilnější zbraň.

Nehledě na pokračující nákupy ze strany ECB, evropské tržní sazby by měly ve druhé polovině roku pozvolně růst. Předpokládáme, že například výnos desetiletého německého bundu by se mohl již během třetího čtvrtletí dostat na nulovou hranici, přičemž na konci roku by se měl obchodovat v plusových hodnotách. V souladu s tím je i námi předpokládané pásmo eura proti dolaru mezi 1,2000 až 1,2500 EURUSD ve zbytku roku.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,2163 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 90,15 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,2068 do 1,2167 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,42 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,38 až 25,48 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 20,85 až 21,11 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688