Pim Brands (Ronda Invest)
Okénko investora  |  06.06.2021 10:51:53

Investorům na trhu s kryptoměnami vadí zejména volatilita

V posledních týdnech si nešlo nevšimnout drtivého pádu bitcoinu. Právě kryptoměny jako například bitcoin jsou nejnovější sociálně-technickou inovací, která si dala za cíl rozvířit stojaté vody monetárního systému. Bitcoin svou podstatou v podstatě kritizuje stávající centralizovanou infrastrukturu, kdy centrální banky a vlády mohou do jisté míry ovládat měnu. Co to vlastně bitcoin je, jak vzniká a vyplatí se do něj investovat?


Kde se vzal Bitcoin?

Vznik bitcoinu je připisován anonymní skupině developerů, kteří chtěli vyvinout novou měnu, která je nezávislá na existujícím monetárním systému. Podařilo se jim to a bitcoin se stal známější i pro veřejnost v roce 2009. Jedná se v podstatě o elektronický systém, který umožňuje výměnu informací mezi všemi uživateli. Podobně jako probíhá například stahování filmů, kdy každý jeden uživatel (peer-to-peer) může poskytovat určitou část stahovaného souboru (filmu), i uživatelé Bitcoinu si mezi sebou sdílí a předávají informace, například o množství bitcoinů. Neexistuje žádný centrální server nebo vláda, která by uchovávala nebo monitorovala informace o této měně. V poslední době se ovšem hodně mluví i o zdanění bitcoinu jako klasické měny, jelikož s popularizací rostou i realizované obchody, které více či méně unikají klasickému systému.

 

Jak Bitcoin vzniká?

Úplné pochopení toho, jak přesně vzniká bitcoin je technologicky složité. Již víme, že bitcoin je digitální měna, která funguje na bázi uživatelů, kteří si předávají určité informace mezi sebou. Tedy například výše vašeho bitcoinového účtu není nikde zapsána centrálně. Jednotlivé bitcoiny nebo jejich části vznikají tzv. těžením. Jednotliví uživatelé využívají efektivitu svého hardwaru v počítači, aby vyřešili komplexní počítačové operace. Jako odměnu za řešení problému pak dostávají právě vytěženou měnu. Bitcoin v podstatě operuje na speciálním druhu distribuované decentralizované databáze (tzv. Blockchain nebo v češtině bločenka), která uchovává neustále se rozšiřující počty záznamů. Jedná se o jednotlivé realizované monetární operace. Díky tomu, že informaci sdílí mezi sebou všichni uživatelé, je velmi těžké digitální měnu zfalšovat, ne-li nemožné. Pro lepší představu, jde o takovou digitální účetní knihu v elektronické podobě, která funguje anonymně.

 

Vývoj bitcoinu a jeho volatilita

Z dosavadních výzkumů vyplývá, že Bitcoin je extrémně volatilní měna ve srovnání s klasickými měnami jako je dolar, euro, britská libra nebo japonský jen. To je právě důvod, proč se investicím do kryptoměn vyhýbá i řada investorů. V začátcích se mnoha lidem podařilo na vývoji kurzu vydělat velké peníze právě s tím, jak rostla jeho popularita a více lidí si vsadilo na pozitivní vývoj Bitcoinu. Od zhruba února 2021 se cena bitcoinu držela extrémně vysoko, a tudíž nebylo ani tak atraktivní do něj investovat. Nicméně nyní zhruba od poloviny května cena strmě klesala a nyní se opět vyrovnává, ale stále nedosahuje maxima z února 2021. Navíc množství lidí, kteří bitcoin těží neustále roste a objem účetní knihy se neustále rozšiřuje.

 

 


 

Vyplatí se do bitcoinu investovat?

Vývoj měny je z velké části nepředvídatelný a je záhadou i pro ostřílené ekonomy, jelikož se neřídí pouze racionálními vlivy. Poslední propad ceny měl na svědomí Elon Musk, který vydal vyjádření, že Tesla nebude akceptovat platby v bitcoinu za jeho automobily z důvodu velké spotřeby energie při těžení bitcoinů. Nejnověji se vyjadřuje smířlivěji vůči bitcoinu, jelikož těžaři z jižní Ameriky vydali prohlášení, že se chtějí zavázat k větší spotřebě energie z obnovitelných zdrojů. Právě trend udržitelnosti a mírnění dopadů vlivu na životní prostředí může do značné míry ovlivnit budoucí vývoj digitální měny.

 

Chcete investovat do méně volatilních aktiv? Vyzkoušejte investování do zajištěných úvěrů.

 

Pim Brands

Pim Brands má jako analytik společnosti RONDA INVEST několikaletou praxi ze světa finančních trhů. Studoval na Fakultě informačních technologií ČVUT a kromě analytické činnosti se také aktivně podílí na vývoji algoritmického obchodování a online marketingu. Ve volném čase se věnuje studiu cizích jazyků a jak technické, tak fundamentální analýze trhu. Jeho oblibou je japonská kultura, cestování a sport.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více informací na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688