Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.06.2021 10:06:06

Pražská burza posílila šestý týden v řadě, akcie ČEZ si letos polepšily již o čtvrtinu

  • likvidita na pražské burze mezitýdenně klesla o třetinu na 2,11 mld. , o více než třetinu se navíc postaraly jen akcie KB
  • růstem na nová historická maxima si svou letošní dominanci z indexu PX upevnily akcie CZG
  • po CEO Benešovi prodávali akcie ČEZ další manažeři společnosti včetně finančního ředitele Nováka
  • akcie MONETA se v pátek budou naposledy obchodovat s nárokem na účast na valnou hromadu, která bude rozhodovat o transakci s PPF

Pražská burza také v úvodu června pokračovala ve svém severním směrování, když se jí dařilo především právě hned na Den dětí. Index PX posunul svá téměř 10letá maxima, když se na konci týdne přiblížil hranici 1 180 bodů. Loni v březnu, při eskalaci nervozity v důsledku rozšiřování nemoci Covid-19, se přitom propadl až k 690 bodům. Od té doby tak přidává již přes 70 %. Současná šestitýdenní růstová šňůru je pro pražskou burzu atypická, resp. naposledy se ji takto nepřetržitě dařilo na podzim 2019.

V uplynulém týdnu se proti trhu vydaly jen dvě emise. Nejvíce ztratily akcie PHOTON ENERGY, které se tak navrátily zpět k letošním minimům z května. Valné hromady se v úterý v Amsterdamu žádný minoritní akcionář nezúčastnil, schválení navrhovaných bodů jednání tak bylo pro dva hlavní akcionáře s celkem cca 83 % akcií (Solar Future Cooperatief a Solar Power to the People Cooperatief) pouhou formalitou. Vlastně nevýrazné ztráty nakonec zaznamenaly akcie Avast, když si však oproti Londýnu vlastně uchovávají obchodování s prémií. Titul si každopádně naštěstí udržel místo v prestižní indexu FTSE 100, v opačném případě by zřejmě došlo na výraznější jižní směrování.

 

Hlavním hnacím motorem domácího trhu se v týdnu tentokrát staly akcie ČEZ, které po předchozím oddychu navýšily svá 6letá maxima. Stalo se tak navzdory dalším tzv. insider prodejům. Ceny totiž využili další nejvyšší manažeři společnosti k realizaci opcí, resp. k následnému ziskovému prodeji akcií. Podrobnosti přineseme v samostatném článku. Titul každopádně evidentně nadále podporuje vidina očekávané výrazné dividendy a vlastně přetrvávající vysoké, v týdnu nicméně stagnující, ceny elektřiny. Zmínit lze přibližování titulu k dalším výrazným technickým rezistencím u hladiny 660 .

Ztráty z předchozího týdne, a tedy po dividendě, vymazaly akcie likérky STOCK. Vítězem týdne mohly být akcie KB, které však všechny zisky neudržely. Ve středu se totiž obchodovaly až za 807,50 , tedy za pouhý měsíc dokázaly poskočit o čtvrtinu! Titul si druhý týden v řadě udržel pozici nejobchodovanější emise.

Nejblíže rozhodnému dnu pro nárok na dividendu jsou nyní akcie O2, které se tak přibližují svým novodobým maximům po odštěpení CETIN. Telekomunikační firma pokračuje v budování 5G sítě, která má být přístupná na celém území do 3 let.

Svá nová historická maxima navýšily v týdnu akcie CZG, když akcionáři v návaznosti na probíhající distanční valnou hromadu rovněž vyhlížejí dividendu. Firma při spuštění hlasování oznámila transformaci v orgánech společnosti. Dosavadní šéf Lubomír Kovařík přenechá otěže J. Drahotovi a usedne do křesla šéfa dozorčí rady. Její dosavadní předseda a hlavní majitel zbrojní firmy René Holeček se pak z orgánů stahuje.

Jak jsme již v minulém reportu informovali, nápojová KOFOLA oznámila vlastně odložení dividendy. V týdnu pak oznámené hospodářské výsledky, potažmo solidní výhled, dokázaly titul posunout na nová letošní, resp. 17 měsíční maxima.


Závěrem možno doplnit, že letošní zisky pražské burzy se dle indexu PX přibližují 15 %. Výsledek by mohl být výraznější, nebýt především indexově významných akcií Avast, které v uplynulých třech letech byly naopak hlavním tahounem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688