army.cz (MO ČR)
Armáda  |  04.06.2021 00:00:00

Česká armáda rozšiřuje své schopnosti a testuje detekci bezpilotních prostředků

V rámci realizace dodávky nového pasivního systému DPET (Deployable Passive ESM Tracker) pro Armádu České republiky je jednou z nově nabývaných schopností detekce prostředků využívajících signálů se spojitou nosnou vlnou (CW – Continuos Wave) využívanou především v oblasti datových komunikací. Tu využívají jak bezpilotní prostředky (UAS – Unmanned Aerial Systems), tak i moderní radiokomunikační zařízení. Spojitá vlna bývá stále častěji doménou i radarových systémů.

Testování schopností detekce CW prostředků systémem DPET dodávaným firmou ERA a.s., se uskutečnilo koncem letošního dubna v rámci cvičení CW Trial v prostoru Nepolisy a ve Vojenském újezdu Libavá,“ říká podplukovník Lukáš Macek a dodává, že cílem testování bylo především ověření požadovaných schopností deklarovaných ze strany výrobce.

Z dřívějších měření vyplynulo, že systém VERA-NG spadající do kategorie DPET je schopen detekovat a vést UAS na vzdálenost desítek kilometrů.

Technologie pasivních systémů – jednoznačně perspektivní řešení

V rámci cvičení při týdenním testování v reálném prostředí s využitím bezpilotních prostředků zavedených v české armádě se tato skutečnost potvrdila. Zapojeny byly bezpilotní prostředky kategorie „MICRO“ a „MINI“ zavedené v AČR, ale i komerční UAS (DJI MAVIC) a zároveň byla testována i schopnost detekce a lokalizace bojištního radiolokátoru SQUIRE a výškoměru vrtulníku MI-171 Š.

„Při samotném testování byly prováděny jak samostatné lety jednotlivých prostředků, tak souběžné létání různých druhů UAS, kdy byla mimo jiné testována schopnost detekce a rozlišení bezpilotních prostředků vedených systémem DPET souběžně. Všechny bezpilotní prostředky byly pasivním systémem detekovány ihned po startu a vedeny po celou dobu letu,“ konstatuje Macek. „Pro nás bylo zásadní, že technologie pasivních systémů se v rámci testů ukázala jako jednoznačně perspektivní řešení pro detekci a sledování bezpilotních prostředků.“

Armáda České republiky tak dodávkou systému DPET rozšíří své schopnosti včasné detekce hrozeb v podobě bezpilotních prostředků. Ve spolupráci s výrobcem budou probíhat i další testy jako součást přípravy na provedení vojskových zkoušek DPET v roce 2022.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688