Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  17.01.2003 09:09:17

Druhé kolo prezidentských voleb bude do konce ledna


PRAHA (ČIA) - Poslanci a senátoři se sejdou na druhé společné schůzi ve Španělském sále Pražského hradu, aby se pokusili podruhé zvolit nového prezidenta republiky, určitě do konce ledna, možná už příští týden. Vyplývá to z dnešních kuloárových informací na půdě Poslanecké sněmovny.

Definitivní verdikt o termínu druhé volby nástupce Václava Havla by měl padnout tento pátek na zasedání organizačního výboru Poslanecké sněmovny. Do termínu druhé volby čeká strany horečné vyjednávání o podpoře jednotlivých kandidátů. O těch však zatím příliš jasno není. Jisté je pouze jedno - do druhé volby hlavy státu určitě půjde čestný předseda ODS Václav Klaus, který to potvrdil hned ve středu po neúspěšné první volbě. Zda navrhne sociální demokracie svého kandidáta a kdo to bude rozhodne sobotní Ústřední výkonný výbor této strany.

Lidovci se o další strategii budou radit na širším vedení své strany v úterý. Postup zákonodárců US-DEU bude nepochybně jedním z hlavních témat nadcházejícího jednání Republikového shromáždění této strany, který se sejde o víkendu v Brně. Ani komunisté zatím nemají jasno a čekají na rozhodnutí svého nejvyššího orgánu mezi sjezdy - Ústředního výboru. Ten se sejde v pátek.

Přestřelka mezi jednotlivými stranami a nástiny různých scénářů však začaly už dnes. Předseda sociální demokracie Vladimír Špidla přemýšlí, jak vyšachovat ze hry o prezidentskou funkci expředsedu sociální demokracie Miloše Zemana, který opakovaně prohlásil, že se druhé volby prezidenta zúčastní. Pokud se tak opravdu stane, bude to pravděpodobně znamenat konec současné vládní koalice.

Kandidát na předsedu US-DEU Petr Mareš totiž prohlásil, že v případě zvolení Zemana prezidentem zřejmě jeho strana odejde do opozice. Nutno však říci, že šance na zvolení Zemana jsou velmi malé. Nebude se totiž moci spolehnout ani na hlasy sociálně demokratických zákonodárců, kteří svou nejednotnost prokázali v první volbě. Lidovci podle vyjádření svého předsedy Cyrila Svobody zatím ani nevědí, zda do druhé volby navrhnou svého kandidáta a zda to bude Petr Pithart. Ten totiž hodlá kandidovat zřejmě pouze jako kandidát celé vládní koalice.

Jazýčkem na misce vah tak budou stejně jako to bylo při první volbě komunisté. Ti jsou si ústy svého předsedy Miroslava Grebeníčka této své role dobře vědomi a doufají, že je to konečně dostane ze stále trvající i když v posledních měsících slábnoucí izolace na české politické scéně.

Grebeníček se zatím odmítl vyjádřit, zda je pro komunisty případně řijatelnější Klaus nebo Zeman, ale nevyloučil ani jednu možnost. Při očekávané nedohodě vládní koalice na společném kandidátovi, očekávané rozpolcenosti sociální demokracie při možné volbě svého expředsedy Zemana a v případě, že se na scéně neobjeví žádný jiný všeobecně přijatelný kandidát se zdá, že mírným favoritem druhé volby prezidenta by měl být Klaus. Toho by totiž vedle zákonodárců ODS mohla volat i část sociálních demokratů z "protizemanovského" křídla a někteří komunisté.

-joh-
-jh-

Více k průběhu volby hlavy státu naleznete v naší mimořádné příloze
 



! HPH - peníze přicházejí a CO BUDE DÁL ?!

Fotogalerie - bojové letouny USA


Fotogalerie - bojové letouny Iráku


Fotogalerie - autosalon Detroit 2003


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)
Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688