mdcr.cz (MD ČR)
Doprava  |  04.06.2021 12:36:59

Představení evropských kooperativních systémů na jednom místě. Na brněnském výstavišti se sešli experti na budoucnost bezpečné dopravy

Představení evropských kooperativních systémů na jednom místě. Na brněnském výstavišti se sešli expe
4.6.2021Média a tiskové zprávy

V on-line prostředí i na brněnském výstavišti proběhla C-ITS Roadshow SafeRoadsTODAY. Představila novinky v nasazení kooperativních inteligentních dopravních systémů (C-ITS) po celé Evropě i budoucí trendy a příležitosti v této oblasti zvýšení bezpečnosti a informovanosti řidičů nebo cestujících. O společném zavádění a sjednoceném přístupu k těmto technologiím dnes v Brně diskutovali představitelé státního i soukromého sektoru s partnery z dalších evropských zemí. V ulicích Brna pak probíhaly reálné ukázky fungování technologií kooperativních inteligentních dopravních systémů, které jsou výsledkem jednotlivých evropských projektů C-Roads zastřešenými mezinárodní koordinační Platformou C-Roads.


„V České republice jsme již na několika místech, mj. právě i v Brně, dokázali, že C-ITS systémy mají své místo nejen v silniční dopravě, ale jsou užitečné například i ve zvýšení efektivity městské hromadné dopravy, zlepšení průjezdu vozidel IZS křižovatkami ve městech a zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Kooperativní systémy ITS jsou založeny na včasném varování předáváním informací a vzájemné komunikaci mezi účastníky silničního provozu s příslušným zařízením. Hlavním smyslem systémů C-ITS je zvýšit bezpečnost a plynulost silničního provozu. Systémy C-ITS jsou propojeny napříč celou Evropu. Jediná palubní jednotka či mobilní aplikace tak může řidiče upozornit na to, co se před ním v provozu děje. Řidič tam může vidět doslova „za roh“.




Projekt C-Roads Czech Republic bude dokončen ke konci roku 2021. V současnosti jsou v běhu práce na překlopení pilotního provozu realizovaného v rámci evropského projektu C-Roads Czech Republic do provozu ostrého. V dlouhodobém horizontu je cílem, aby se do maxima vozidel přenášely v reálném čase zprávy, které pomohou řidiči k bezpečnější a plynulejší jízdě. Díky evropské spolupráci v jednotné podobě v jakémkoliv státu Evropské unie.

C-ITS Roadshow představuje závěrečnou etapu téměř 5 let trvajícího projektu zavádění kooperativních dopravních systému na evropské pozemní komunikace. Česká republika v tomto ohledu hraje prim. Zástupci Ministerstva dopravy stáli na počátku založení mezinárodní Platformy C-Roads, která zastřešuje jednotlivé projekty zavádění kooperativních dopravních systémů v evropských zemích. V rámci České republiky funguje projekt C-Roads Czech Republic, jehož koordinátorem je Ministerstvo dopravy a spolupracuje na něm dalších osm partnerů: AŽD (s přidruženou společností Radom), Brněnské komunikace, Fakultou dopravní ČVUT v Praze, Intens Corporation, O2 Czech Republic, ŘSD ČR, SŽDC a T-Mobile Czech Republic. Asociovaným partnerem projektu je také společnost ŠKODA Auto, URC Systems, Dopravní podnik Ostrava, Plzeňské městské dopravní podniky a Dopravní podnik města Brna.

C-ITS Roadshow představila účastníkům výsledky jednotlivých národních projektů C-Roads a také budoucí trendy a příležitosti, které s sebou přináší inovativní řešení C-ITS, a to jak ve formě odborné konference s prezentacemi, tak formou virtuálních interaktivních stánků necelé dvacítky evropských pilotních projektů. Zde mohli zájemci zjistit detailní informace o implementaci C-ITS v daném regionu. Díky virtuální platformě se účastníci z řad expertů i široké veřejnosti mohli dozvědět, jak probíhá nasazení kooperativních inteligentních dopravních systémů do reálného provozu v různých zemích EU.


Stručně o projektu C-Roads

C-Roads Czech Republic je projekt úzce spojený s mezinárodní iniciativou C-Roads, jež byla výsledkem společné aktivity Česka, Rakouska a Německa. Projekt si klade za cíl harmonizaci a spolupráci při zavádění systémů C-ITS ve všech evropských státech.

Systémy C-ITS jsou založeny na vzájemné komunikaci vozidel mezi sebou i s okolní infrastrukturou. Aby toho vozidla byla schopna, musí být vybavena speciální jednotkou nebo mobilní aplikací. Tato výměna zpráv je základní myšlenkou kooperativních inteligentních dopravních systémů (C-ITS). Cílem je co nejrychleji, spolehlivě a zejména srozumitelně předat řidiči informaci např. o blížícím se nebezpečí tak, aby byl schopen plynule a dostatečně včas reagovat a nedostával se zbytečně do nebezpečných situací.

C-ITS systémy poskytují řidičům informace o aktuální situaci v silničním provozu, upozorní na nebezpečí nebo jen předají informaci o stavu signalizace na nejbližší křižovatce nebo železničním přejezdu. Přispějí tak dopravní předvídavosti řidičů a zaslouží se o zvýšení plynulosti silničního provozu. Doufáme také, že přispějí i ke snížení počtu závažných dopravních nehod.

Více informací:




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688