Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  04.06.2021 09:10:00

Rozbřesk: ČNB čeká na dnešní mzdy, trh také…

Česká národní banka dnes dostane další důležitý díl do skládačky před červnovým rozhodováním o sazbách - vývoj mezd za první kvartál letošního roku. Právě mzdy napoví hodně o tom, jak silné mohou být inflační tlaky v pozadí ekonomiky - tedy ne ty dovážené (např. drahé suroviny) nebo spojené s dočasným narovnáním vztahů po pandemii (např. zdražující dovolené).

Česká ekonomika se v situaci na trhu práce liší od většiny zemí eurozóny (zejména těch strukturálně slabších) - nezaměstnanost i po pandemii zůstává na velice nízkých úrovních a tempo růstu mezd polevilo v průběhu pandemie jen dočasně, a to na jaře 2020. Od té doby jako by se vše vracelo do normálu. Na konci roku 2020 mzdy rostly o 6,5 % a jsou pro centrální banku jedním z důvodů, proč nechce po odeznění pandemie nechávat úrokové sazby dlouho v okolí 0 %.

Situace však není pro zaměstnance tak růžová, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jednak se v uplynulých dvou letech přidávalo rychleji v netržních odvětvích - tedy ze státní “kapsy”. A kvůli tomuto “signálnímu efektu” častokrát rostly mzdy rychleji i v podnikové sféře (kde se o byznys se státem o nedostatkové profese přetahoval). Vzhledem k vysokým deficitům veřejných financí je pravděpodobné, že tempo růstu mezd ve veřejném sektoru bude v dalších letech o poznání pomalejší.

I v soukromém sektoru ovšem vidíme velké rozdíly mezi dynamikou mezd. Schopnost přidávat svým zaměstnancům se výrazně liší obor od oboru v závislosti na tom, jak silně na firmy dolehla pandemie a jak velkému soupeření o “nedostatkové” zaměstnance čelí. V oblasti IT jsou mzdy více než 8 % nad před-pandemickou úrovní, zatímco v kultuře a rekreaci necelých 5 % pod ní.

Navíc se zdá, že velké sektory jako zpracovatelský průmysl a stavebnictví mohou mít problém. Pokud dnešní vlnu zdražujících surovin a vstupů nedokážou plně promítnout do cen zákazníkům, jejich marže budou pod tlakem a schopnost zvyšovat mzdy u řady z nich bude omezená. A to ve chvíli, kdy i spotřebitelé z podstaty věci čelí vyšším inflačním tlakům. Od druhé poloviny tohoto roku tak pravděpodobně uvidíme jen velmi pomalý růst nebo stagnaci českých reálných mezd…


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna se ve velmi klidném obchodování pohybovala v okolí 25,45 EUR/CZK. Dnešní ranní výsledek mezd pravděpodobně devizový trh nijak nerozkolísá, protože globální investoři budou vesměs vyčkávat na odpolední americké payrolls. Silná čísla jsou pro korunu dobrou zprávou do té chvíle, dokud nezačnou příliš agresivně růst americké výnosy, posilovat dolar a ztrácet globální akcie...

Zahraniční forex

Velmi solidní ADP report z amerického trhu práce a další vylepšení podnikatelské nálady v amerických službách (ISM) posunulo výnosy v USA výše a prospělo tak dolaru.

Dnes budou v centru pozornosti oficiální statistiky z trhu práce. Po silném ADP reportu se dá očekávat vysoký přírůstek nových pracovních míst (přičemž sázíme i na velmi pozitivní revizi minulého čísla). Dolar by si tak mohl připsat další body.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688