Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  03.06.2021 20:54:12

Proč jsou čínské restrikce příležitostí pro kryptoměny

 

Zatím co čínské státní úřady pokračují v omezování více méně všech aktivit spojených s kryptoměnami, paradoxně to může v budoucnu vést k posílení trhu s kryptoměnami. Zatím poslední omezení přišlo od regulátorů z ostrovní provincie Chaj-nan, když uvedli, že všichni investoři by se měli vyvarovat všech aktivit, které souvisí s kryptoměnami.

Žádná organizace ani jednotlivec v provincii Chaj-nan se nesmí nezákonně zapojit do aktivit spojených s vydáváním a financováním tokenů; žádná takzvaná platforma pro financování tokenů se nesmí zabývat směnou mezi zákonnými platidly a tokeny nebo virtuálními měnami a nesmí nakupovat, prodávat, nebo působit jako centrální protistrana pro nákup nebo prodej tokenů.

Nejen na toto poslední omezení, ale i na dřívější omezení těžby v provinciích Vnitřního Mongolska a Sečuánu, reaguje čínský online trh nárůstem nabídky k prodeji těžebního hardwaru. Čínské provincie zákazy vysvětlují snahou o splnění plánů na emisi uhlíku, které stanovila centrální vláda v Pekingu. Podle studie zveřejněné ve vědeckém časopise Nature Communications se odhaduje, že roční spotřeba bitcoinového průmyslu může v Číně do roku 2024 vzrůst na cca 297 terawatthodin. To se rovná celkové spotřebě energie Itálie a Saudské Arábie v roce 2016. Nicméně dalším důležitým faktorem je, že si Peking připravuje půdu pro spuštění své vlastní, státem řízené kryptoměny.

 

 

 

 

 

 

  

Ilustrační fotografie | zdroj 123RF

Trh s kryptoměnami reagoval na tato omezení poklesem svých kurzů, což se dalo očekávat. Čína patřila a i po omezeních stále patří k lídrům v těžbě kryptoměn. Vždyť jen provincie Sečuán se dle dat shromážděných Cambridgeskou univerzitou podílela v dubnu téměř 10 % na celkovém čínském hashrate (výpočetním výkonu). V Sečuánu společně s provincií Vnitřního Mongolska působí největší množství těžařů kryptoměn. Ti, v reakci na kroky čínského regulátora, začínají pomalu tuto meku kryptoměn opouštět. Lze tak pozorovat obdobný vývoj jako v roce 2017, kdy Čína zavedla své první restrikce týkající se kryptoměn. Tehdy také došlo k odchodu několika těžařů do jiných krajin. Svůj přesun financovali prodejem svých mincí, případně těžebního hardwaru. Dá se předpokládat, že i tentokrát se nebude jednat o nějaký hromadný přesun, alespoň v nebližším období.

Budoucí výhody čínských restrikcí

Stejně jako na každém jiném kapitálovém trhu způsobuje monopol, případně nadměrná centralizace pokřivení trhu, stejné to je i v případě kryptoměnového trhu. Nadměrná koncentrace těžebního hardwaru na území Číny, jak tomu je nyní, znamená potencionální nebezpečí pro celý trh. To se naplno projevilo v květnu, kdy s kurzy dokázal zamávat jeden tweet Elona Muska a hned vzápětí oznámené restrikce ze strany Číny. Ať již Muskův tweet, tak čínské restrikce se zaštiťují snahou o snížení v prvním případě závislosti těžby na fosilních palivech, ve druhém případě o snížení emisí uhlíků. K takovému velkému kurzovému výkyvu pak mohlo dojít právě proto, že těžební hardware se ve velkém soustředil do jednoho regionu.

V případě, že by těžaři byli rozprostřeni i v jiných regionech, tak by minimálně kroky čínského regulátora měly takřka nulový dopad do kurzů kryptoměn. V tom právě může být v budoucnu výhoda pro kryptoměnový trh. Aktuální dění již spustilo proces diverzifikace. Zřejmě se tyto přesuny neobejdou bez růstů nákladů na provoz a lidské zdroje, což nejspíš opětovně povede k růstu kurzu jak bitcoinu, tak i dalších kryptoměn. Zároveň se tím bude posilovat samotný kryptoměnový trh, čímž se může stát odolnějším i vůči vnějším atakům, ať již ze strany států, či nadnárodních korporací nebo i jednotlivců typu Elona Muska.

 

  

Ilustrační fotografie | zdroj 123RF

Hrozba pro kryptoměny v budoucnu

Zároveň se však otevírá jedna nástraha. A to, že se těžařské farmy přesunou z Číny do Severní Ameriky, kde se budou nově koncentrovat. Nedojde tak ke kýžené diverzifikaci a bude hrozit, že by se situace z letošního května mohla opakovat. I když FED zatím ubezpečuje, že se nechystá omezovat samotnou těžbu kryptoměn. 



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688