mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  03.06.2021 15:15:00

Na Slovensku končí státní pomoc firmám kvůli pandemii

Na Slovensku končí státní pomoc firmám kvůli pandemii

03.06.2021 / 15:09 | Aktualizováno: 03.06.2021 / 15:15

Od letošního července končí na Slovensku státní pomoc firmám na udržení pracovních míst při poklesu tržeb. Stát bude nadále podporovat udržení pracovních míst pouze v nejhorších okresech podle tzv. Covid automatu. Od roku 2022 vejde v platnost zákon o tzv. kurzarbeitu, který přináší podporu udržení pracovních míst při poklesu tržeb o více než 10 %. Zaměstnavatelé hodnotí vypuštění podpory na půl roku jako zlé a chaotické. Covid automat se totiž přehodnocuje každé dva týdny. Tak často se mohou měnit i podmínky.

Konec státní pomoci kvůli Covid-19

Konec státní pomoci kvůli Covid-19

Státní pomoc firmám v souvislosti s pandemií Covid-19 platí na Slovensku do konce června 2021. Jedná se o tzv. První pomoc a První pomoc plus, kdy zaměstnavatelé dostávají od vlády příspěvek na udržení pracovních míst. Jedná se o platby zaměstnavatelům, kterým vláda uzavřela provozovny rozhodnutím hlavního hygienika nebo platby zaměstnavatelům, kteří zaznamenali meziročně pokles tržeb minimálně o 20 %.

V případě poklesu tržeb od 20 % do 30 % dostává zaměstnavatel na udržení pracovního místa jednoho zaměstnance měsíčně 330 eur. Příspěvek ze státního rozpočtu činí necelých 50 eur a zbytek je příspěvek z EU. Stát tedy nedává celou sumu 330 eur. Na druhou stranu stát sebere měsíčně od tohoto člověka na odvodech a daních od zaměstnavatele a od zaměstnance 644 eur.

Zaměstnavatelé v průmyslu dlouhodobě kritizují výši poskytované státní pomoci. Teprve od února 2021 poskytuje vláda maximální pomoc, kterou umožňuje EU. Řada podniků si musela vzít úvěry, aby ekonomicky přežila. Ekonomická situace řady průmyslových podniků není v současnosti kvůli pandemii dobrá, a to především ve srovnání s jejich konkurenty v okolních zemích (Rakousko, Česko, Německo). Slovenský průmysl prožil velmi těžký rok, zadlužil se a vyčerpal svoje veškeré finanční rezervy. Pokud nedostane od července t.r. státní pomoc, bude muset dotčené zaměstnance propustit. Je otázkou, zda si firmy udrží při nových zakázkách své odběratele, když nebudou moci kvůli nedostatku zaměstnanců takové zakázky plnit.

Díky průmyslu přežilo Slovensko pandemii s minimálními škodami. Pokud vláda zastaví pomoc, může to dopadnout špatně. V průmyslu se nyní roztočila inflační spirála kvůli nedostatku surovin a dalších stupů (např. hliník zdražil meziročně o 70 %, elektřina o 75 %, ocel o 110 %, měď o 130%, surové železo o téměř 200 %, ropa o 250 %). V současnosti není téměř možné objednat dopravu z Číny. Ta navíc zdražila o více než 100 %., jsou plné sloty a je třeba čekat. Některé slovenské podniky dokonce stojí.

Od začátku července 2021 bude na Slovensku současný systém pomoci zrušený a přijde nový systém. Ten už nebude zahrnovat pomoc zaměstnavatelům, kteří evidují pokles tržeb. Stát bude podporovat pouze udržení pracovních míst v nejhorších okresech podle Covid automatu. Od roku 2022 vejde v platnost zákon o kurzarbeitu, který přináší podporu udržení pracovních míst při poklesu tržeb o více než 10 %. Pro slovenský průmysl bude tedy kritická druhá polovina letošního roku.

Současný strmý růst surovin a dalších vstupních nákladů ohrožuje slovenské průmyslové firmy, které jsou převážně dodavateli pro zahraniční a globální řetězce. Vysoký růst vstupních nákladů nemohou flexibilně promítnout do cen svých dodávek pro tyto řetězce a zvýšit tak svou průměrnou cenu. Jsou tu dlouhodobé kontrakty. Pokud bude nárůst cen umožněn, tak pouze mírně a slovenské firmy budou ekonomicky trpět. Růst inflace spojený s ukončením státní pomoci může mít velmi negativní dopad na celou slovenskou ekonomiku.


Autor: Jaroslav Remeš - ekonomický diplomat, velvyslanectví ČR v Bratislavě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688