Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  03.06.2021 12:02:00

Jakou budoucnost přisuzuje Tesle banka Wells Fargo?

Colin Langan z Wells Fargo hovořil na Yahoo Finance o akciích Tesly a dlouhodobém výhledu této společnosti. Jeho společnost má u této akcie neutrální doporučení a analytik na počátku rozhovoru hovořil o pozitivních i negativních faktorech, které se budou společnosti týkat v krátkém období. Mezi ty první patří pozitivní vývoj týkající se objemu produkce daný zejména výrobou v Číně. A patřily by sem i daňové kredity spojené s elektromobily. Co představuje faktory negativní a jaký bude podle analytika dlouhodobější vývoj?

Langan míní, že krátkodobě Tesla čelí rostoucím nákladovým tlakům daným vyššími cenami některých komodit potřebných pro výrobu baterií. Konkrétně analytik odhaduje, že od počátku roku vzrostla cena vstupů pro výrobu baterií o 50 %, což se postupně začne projevovat ve výsledcích firem tak, jak bude končit platnost současných dodavatelských kontraktů. A k tomu mohou investoři podceňovat rizika spojená s regulací. Konkrétně s regulací spojenou s autopiloty a dalšími systémy, které Tesla ve svých vozech používá.

Langan byl následně tázán na některé věci týkající se jeho valuačního modelu. V něm používá desetiprocentní tempo růstu pro odhad takzvané terminální hodnoty. Tedy hodnoty toku hotovosti generovaného po období, pro které jsou tvořeny detailnější projekce výsledků firmy. Těchto 10 % tak implikuje, že Tesla by tímto tempem měla být schopna zvyšovat svůj tok hotovosti po uvedeném období donekonečna. Podle modelu analytika je ale i takto vysoké číslo v souladu s tím, jaká je nyní cena akcií na trhu. Jinak řečeno, ani předpokládaný vysoký velmi dlouhodobý růst neimplikuje, že by akcie byly podhodnocené.

Analytik k tomuto tématu dodal, že Tesla by měla do deseti let vyrábět asi 12 milionů aut, což je více, než nyní vyrábí ty největší automobilky. I takový objem výroby by ale podle Langana neimplikoval úplně nesmyslný podíl na trhu a řada investorů věří, že toho bude Tesla skutečně schopná dosáhnout. Na druhou stranu „v ceně akcií je toho odraženo skutečně hodně“. Elonu Muskovi pak podle analytika „prochází věci, které jiným ne“. Na stranu druhou ale jde o inovátora, vizionáře, který je schopen přilákat velké talenty.

Tesla býci podle analytika věří úspěchu v řadě oblastí, o kterých se ale dá pochybovat. Příkladem může být autonomní řízení bez systému LIDAR či solární elektrárny. Optimisté se ovšem domnívají, že Musk dokázal velké věci v elektromobilitě a tak je dokáže i jinde. Na závěr rozhovoru byl analytik tázán na zmíněný LIDAR. Jde o metodu měření vzdáleností za použití laseru. O tomto systému se Musk vyjadřoval skepticky, ovšem analytik byl tázán, zda by u šéfa Tesly nemohlo dojít k obratu, podobně jako v nejednom dalším případě.

Langan odpověděl, že si nemyslí, že Tesla tento systém testuje tak, jak se o tom někdy hovoří. Pokud by se k němu přece jen přiklonila, šlo by o velkou změnu v její strategii. A podle Langana by se pak ocitla v pozici, kdy by za jinými firmami, které s LIDARem pracují již nějakou dobu, znatelně zaostávala.

Zdroj: Yahoo Finance


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688