Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  02.06.2021 22:42:20

Pozitivní „run“ na akcie AMC v úterý zdvojnásobil jejich hodnotu. Firma začala nabízet akcionářům popcorn zdarma

Drobní akcionáři v úterý na Wall Street opět výrazně zaúřadovali. Jejich zvyšující se aktivita na akciích společnosti AMC Entertainment (AMC) byla znát již od minulého týdne, v úterý však došlo k eskalaci. Došlo i na pozastavení obchodování. Oproti pondělku akcie AMC přidávaly i více než 126 %, když se obchodovaly na rekordu až nad 72 USD. Před necelým měsícem je přitom šlo koupit i za méně než 9 USD. Investoři načasující správně tuto jistě rizikovou investici, tak mohli během krátké doby vydělat stovky procent. Otázkou je právě budoucí vývoj…

Likvidita vyšší než hodnota firmy

Žádný jiný titul se v úterý na Wall Street počtem zobchodovaných akcií zdaleka nepřiblížil akciím AMC. Nakonec vyměnilo majitele přes 740 mil. akcií AMC (2. místo patřilo s 384 mil. akciím Naked Brand avšak při kurzu 0,83 USD). Emise akcií AMC se tak na trhu vlastně více než 1,5krát protočila, jelikož firma má vydáno na 450 mil. akcií. Nejednalo se však dnes o rekord, jelikož ve středu 27. ledna při podobném „útoku“ drobných investorů majitele vyměnilo dokonce přes 1,2 mld. akcií. Tehdy se však cena vyhoupla „jen“ na 20 USD, nicméně mezidenně se tak investorům hodnota držených akcií dokonce zečtyřnásobila.

Trh největší řetězec multikin v USA a v Evropěúterý v průběhu obchodování rekordně oceňoval až na zhruba 32,4 mld. USD. Akcie AMC nakonec zakončily na 62,55 USD (+95,2 %), tedy indikovaly hodnotu společnosti přes 28 mld. USD. 

Vývoj akcií AMC v tomto roce

Ztráta větší než příjmy

K poslednímu zveřejněnému hospodaření firmy možno uvést, že v návaznosti na uzavření velké části jejich kin vykázala za 1. čtvrtletí letošního roku ztrátu přes 567 mil. USD, když její příjmy propadly na jen 148,3 mil. USD. Tedy meziročně o 84 %. Na každou k 31.3. vydanou akcii tak ztráta činila 1,42 USD.

Další sekundární nabídka akcií

AMC svou složitou finanční situaci spojenou s restrikcemi souvisejícími s onemocněním Covid-19 začala již loni na podzim řešit opakovaným vydáváním nových akcií. Tehdy však jen za ceny zhruba 3-4 USD. Zmiňované prudké severní směrování akcií v minulém týdnu přimělo firmu situace znovu využít. V pondělí oznámila dohodu s Mudrick Capital Management týkající se prodeje 8,5 mil. akcií, tentokrát však již za cenu 27,12 USD, což se vlastně v návaznosti na úterní dění může zdát málo... Firma tak každopádně rázem získala výrazných více než 230 mil. USD (4,8 mld. ), které plánuje použít pro svou expanzi.

Velký popcorn zdarma

Vedení společnosti AMC si je vědomo dění ohledně jejich akcií a vlastně i na měnící se akcionářskou strukturu. Velcí institucionální investoři se akcií zbavují, roste podíl retailu. Již jen dle posledních dat k 11. březnu jich bylo přes 3,2 milionu, resp. jejich podíl převyšoval 80 %. Jistě v rámci svého PR a zároveň přilákání návštěvníků do kin, oznámila v úterý nový program pro akcionáře, zaměřený na přímou komunikaci s nimi. Každý akcionář, který se do programu zaregistruje, získá nárok na velký popcorn při návštěvě firemního kina. A další výhody mají následovat. Daný program nicméně zatím firma spouští jen v kinech v USA…

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688