Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  02.06.2021 15:29:20

(Jak snadno) lze na burze prodělat, když jsou akciové indexy na maximech?

Před rokem si investoři stěžovali, že posílání peněz do indexových fondů je mimořádně neefektivní, protože celé spektrum jednotlivých titulů si vede lépe než benchmarky. Uběhlo dvanáct měsíců a situace se otočila o sto osmdesát stupňů - investoři s portfolii sestavenými z těchto jednotlivých akcií vzlykají, že jejich investiční účty krvácejí.

Z minim z loňského března zpevnil americký akciový trh za rok asi o 75 %. To dělá z těchto dvanácti měsíců nejlepší takto dlouhé období od roku 1950. Zisky v ročním horizontu zaregistrovalo 96 % amerických akcií. Rychlý odraz po koronavirové krizi nabídl ojedinělou příležitost k významným ziskům, podle řady expertů takovou, jakou současné generace investorů s největší pravděpodobností podruhé nezažijí. To, že trh roste a pravidelně stanovuje nové rekordy, ale neznamená, že mezi investory nejsou ti, jejichž portfolia se topí ve ztrátách.

Stačí se podívat na graf, v němž jsou zastoupeny akcie firem Zoom Video Communications, Peloton Interactive, Snowflake, DoorDash, Spotify Technology či třeba Roku. Akcie společností, které byly (předčasně) označovány za vítěze koronavirové pandemie a z ní vyplývajících změn v chování spotřebitelů. Na některých z těchto titulů mohou investoři stále vydělávat, pokud je koupili ve správný čas, v poslední době ale akcionářům tyto firmy radost nedělají.

Pokles cen vybraných akcií

Tyto akcie v tom ovšem nejsou samy. V širokém indexu Russell 3000 ztrácí na 52týdenní maxima více než 10 % téměř polovina titulů, více než 30 % přibližně pětina akcií a více než 50 % každý dvanáctý až třináctý titul, ačkoli tento benchmark jako celek od začátku roku přidává bezmála 13 %.

Pokles cen akcií po desítkách procent

Jedním dechem je ale potřeba dodat, že z historického hlediska není aktuální situace nijak mimořádná. To, že akciový index jako celek roste, neznamená, že se daří všem titulům v něm zastoupeným. V případě indexu Russell 1000 například v roce 2017, kdy benchmark přidal téměř 22 %, zaznamenala pokles bezmála čtvrtina titulů.

Šestadevadesát procent akcií v zisku byla (post)koronavirová anomálie, tak jednoduché to investoři na trzích nemívají. Naopak, to, co zažívají investoři nyní, lze označit víceméně za standard, a potvrzuje se tak, že kupování jednotlivých titulů je disciplínou se značně nejistým výsledkem, zatímco sázka na akciové indexy je v dlouhodobém horizontu de facto sázkou na jistotu.

Index Russell 1000 - pozitivní vs. negativní zhodnocení akcií

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

31.10.2021Vstoupit na burzu lze i jinak než skrze IPO aneb Co je dobré vědět o SPAC Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
31.01.2018Dopustit se úvěrového podvodu lze snadno Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
19.03.2015Hlavní akciové indexy dnes bez větších změn, pražská burza na ročním maximu Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688