Patria (Patria Finance)
Reality  |  02.06.2021 14:04:50

Kdepak jako po krizi. Nálada na americkém trhu realit je jako po druhé světové válce, říká nobelista

Tempo růstu cen nemovitostí v USA se zvyšuje a hostem Yahoo Finance byl proto držitel Nobelovy ceny za ekonomii Robert Shiller, který se mimo jiné specializuje právě na trh realit. Podle jeho názoru může aktuální vývoj připomínat situaci z roku 2003. Současné tempo růstu cen totiž odpovídá tomu, co se dělo na trhu před finanční krizí. Co se podle experta na trhu skutečně děje? A jsou roky před krizí skutečně relevantním příkladem?

Shiller míní, že svou roli hrají nízké sazby a tudíž monetární politika centrální banky. Vedle toho jsou tu ale příběhy a faktory jako sentiment. Na jejich význam a roli, kterou hrají na trzích a v celé ekonomice, Shiller poukazuje dlouhodobě. A nyní se domnívá, že opět panuje určitá iracionalita a přílišné nadšení. Následující graf ukazuje historický vývoj cen realit v USA:

Shiller reality USA trh
Zdroj: Yahoo Finance, Youtube

„Lidé si to užívají a budou si užívat i nadále, dokud budou ceny růst,“ řekl ekonom, když popisoval svůj pohled na současnou situaci na trhu. Na realitním trhu pak podle něj panuje mnohem větší setrvačnost než na akciovém trhu i přesto, že právě na akciích se o ní často hovoří. Právě slábnoucí růstové momentum bude známkou blížícího se obratu na realitním trhu. Shiller konkrétně odhaduje, že ceny porostou „ještě rok či dva“, to ale přinese reakci nabídkové strany trhu a nakonec ceny klesnou. Nestane se tak ale „přes noc“.

Dá se tedy u amerického realitního trhu hovořit o bublině? Shiller odpověděl, že tento trh „má bublinové aspekty“. Mezi ně patří nadšení a vzrušení, lidé o vývoji na trhu hodně hovoří. K tomu ekonom dodal, že mu to připomíná vývoj po druhé světové válce nebo po pandemii ve dvacátých letech minulého století, která přinesla prudký ekonomický rozvoj a boom. S tím, jak se společnost dostává z pandemie, se také prudce zlepšuje nálada lidí. Nakonec tak vývoj nemusí tolik připomínat rok 2003 a následující léta, ale třeba poválečný vývoj plný euforie přinášející i ekonomické oživení. K tomu je podle ekonoma ve srovnání s roky před finanční krizí lepší regulace a tyto roky tak nemusí být dobrým vodítkem pro další vývoj na realitním trhu.

Shiller na závěr rozhovoru dodal, že nejvíce rostou ceny nemovitostí ve městech, jako je Phoenix, kde se za poslední rok zvýšily o 20 %. Na druhém konci žebříčku figuruje Chicago, ale i zde dosáhl růst cen nemovitostí za poslední rok 9 %. „To jsou docela silná čísla,“ komentoval Shiller s tím, že podle něj bude tento trend „ještě nějaký čas trvat“.

Zdroj: Yahoo Finance, Youtube



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688