Redakce (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.06.2021 09:00:16

Dopady lockdownu na výsledky Kofoly v 1Q roku jsou nižší než byla očekávání


Skupina Kofola zveřejnila výsledky hospodaření za první čtvrtletí letošního roku, během kterého došlo k zatím největšímu omezení trhu v době pandemie. Po celou dobu tří měsíců byl nejen uzavřen klíčový segment gastronomie, navíc byly po část tohoto období v Česku omezeny také impulzní nákupy z důvodu uzavření okresů. Výsledné meziroční srovnání tak v tomto kontextu vyšlo s přijatelným poklesem tržeb jen o 10,4 %. Ukazatel EBITDA je ve srovnání s loňskem nižší o 23,4 %. Na základě dosavadního vývoje roku management Kofoly potvrdil svůj původní odhad letošního provozního zisku EBITDA v rozmezí 1,03 – 1,15 miliardy korun.

„Loni koronavirus všechny překvapil a museli jsme se s ním naučit postupně žít a hospodařit. Letos jsme však zkušenější. Nastavili jsme naše plány, inovace, marketingové i obchodní aktivity tak, abychom i přes pokračující omezení uspěli. Klíčová bude hlavní sezóna a otevření gastronomie,“ popisuje Jannis Samaras, generální ředitel Skupiny Kofola a dodává: „I letos budeme pokračovat v projektech v oblasti udržitelnosti. Jak v okolí našich závodů, tak třeba v oblasti obalů.“

Prodeje v prvních třech měsících letošního roku byly podle očekávání výrazně poznamenány koronavirovými omezeními. V nich kromě pokračujícího uzavření důležitého segmentu gastronomie přibylo také omezení pohybu obyvatel, což má navíc dopad na segment impulzních nákupů na čerpacích stanicích či třeba v turistických centrech. Tržby v prvním kvartále klesly ve srovnání s loňským rokem o 10,4 %, ukazatel provozního zisku pak ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 23,4 %. V kontextu letošního roku je však EBITDA díky úsporným opatřením v souladu s plány firmy.

„Začátek roku 2021 jsme zvládli lehce nad naše očekávání. Daří se nám dobře plnit plánované načasování aktivit i nákladů a realizujeme synergie z integrace Ondrášovky a Korunní. Do konce roku ale musíme zůstat obezřetní," popisuje letošní strategii Martin Pisklák, finanční ředitel Skupiny Kofola.

Vzhledem k tomu, že v loňském roce byl téměř celý trh první tři měsíce otevřen a nyní je po tuto dobu jeho významná část gastronomie uzavřena, je meziroční srovnání ovlivněno téměř výhradně tímto faktorem. „První kvartál je z pohledu prodeje pro nás vždy objemově nejméně významný a připravujeme se v něm na hlavní sezónu. Připravili jsme významné novinky, které by nám v ní měly pomoci. Například ve Slovinsku jsme uzavřeli smlouvu o strategické spolupráci s největším výrobcem džusů v regionu - společností Fructal. To vše nás vede k přesvědčení, že finančního cíle na úrovni provozního zisku EBITDA ve stanoveném rozmezí 1,03 – 1,15 miliardy korun dosáhneme,“ dodává Martin Pisklák.

Součástí prodejních plánů Kofoly v Česku a na Slovensku je řada inovací, které doplní a zpestří stávající portfolio firmy. Tou největší je zcela nová značka prémiových citrusových limonád Targa Florio, kterou Kofola uvedla na trh v březnu. Dalšími novinkami jsou dvě nové varianty Kofoly se sníženým obsahem cukru, energetický nápoj Semtex Focus a dvě příchutě nové řady Rajec Bio využívající již bylinky vlastnoručně vypěstované a sklizené v Rajecké dolině s certifikací BIO lokality pro volný sběr bylin, kterou se Kofole ve spolupráci s místními podařilo získat.


 

Pavel Barvík

Communications Manager CZ&SK

Kofola ČeskoSlovensko a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688