Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  16.01.2003 13:56:19

Špidla míní, že se musíme účastnit boje v Iráku


PRAHA (ČIA) - Česká republika by měla vyhovět žádosti Spojených států amerických a umožnit českým vojákům účastnit se plánované mezinárodní operace s mandátem OSN proti Iráku. V opačném případě by se čeští vojáci měli zúčastnit alespoň záchranných akcí v případě použití zbraní hromadného ničení. "Pokud by se tak nestalo, země by ztratila tvář nejen před spojenci, ale i před muslimy, kteří by v případě války v Iráku mohli být zasaženi zbraněmi hromadného ničení," řekl dnes premiér Vladimír Špidla v rozpravě nad vládním návrhem opatření týkajících se Iráku.

Podle Špidly je pro něj osobně nepřestavitelné, že by se protichemická jednotka české armády momentálně působící v Kuvajtu nezapojila minimálně do záchranných akcí. Zároveň se však domnívá, že pokud opravdu k válce v Iráku dojde, česká jednotka v Kuvajtu do konfliktu stejně bude vtažena, i když s tím poslanci souhlasit nebudou.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík vzápětí ve velmi emotivním projevu upozornil na to, že účast České republiky v operaci proti Iráku je významným ohrožením pro něj samotného i pro jeho rodinu. "Existuje minimálně jedna informace zpravodajské služby této země, že se lidé z podsvětí napojení na irácké struktury zajímají o mě i o moji rodinu. Ministr obrany aliační země je v takovém případě ve stejném nebezpečí jako například Svobodná Evropa," zdůraznil ministr.

Špidla a Tvrdík byli jedinými zástupci vládní koalice, kteří se zatím k vládou navrženému materiálu vyjádřili. Komunističtí zákonodárci, kteří jako jediní s účastí ČR ve válce proti Iráku zásadně nesouhlasí, se pouze snažili jednání přeložit na pátek či dokonce na úterý příštího týdne, se svými požadavky ale neuspěli. Momentálně se tak 9. schůze Poslanecké sněmovny, na jejíž programu je jeden jediný bod, přerušila do 15:15 hodin. Během této doby by měly jednat o materiálu některé parlamentní výbory. Poté se rozhodne o dalším osudu jednání. Předpokládá se, že definitivní verdikt řekne sněmovna ještě dnes.

Vládní materiál počítá s tím, že se čeští vojáci zúčastní operace proti Iráku pouze v případě, že k ní dá mandát Rada bezpečnosti OSN. Za mandát OSN přitom česká vláda považuje rezoluci nebo stanovisko Rady bezpečnosti OSN nebo pouze jejího předsedy. Podle Špidly existuje řada důkazů, že Irák soustavně porušuje rezoluce OSN a je hrozbou pro světovou bezpečnost. Z reakcí jednotlivých poslaneckých klubů na vládní návrh vyplývá, že vládu v tomto směru podpoří i ODS, pokud však vládní koalice bude při projednávání návrhu jednotná. Proti jsou pouze komunisté.

-joh-
-ph-



! HPH - peníze přicházejí a CO BUDE DÁL ?!

Fotogalerie - bojové letouny USA


Fotogalerie - bojové letouny Iráku


Fotogalerie - autosalon Detroit 2003


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688