Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.06.2021 06:09:00

Rally není u všech stejná. Proč by se investoři měli dívat i za Big Tech

Akcie technologických firem ukazují, jak velkou dokážou mít výdrž. Už dva prudké výprodeje jenom v tomto roce, a i tak pokračují v růstu, díky kterému se technologický index Nasdaq od loňského března více než zdvojnásobil. Od začátku letošního roku do začátku červnového obchodování přidává 6,68 procenta a plusový pro něj byl i nejranější vstup do šestého měsíce tohoto roku.

Rally ale letos neprobíhá stejnoměrně. Některé přední technologické společnosti zůstávají na okraji Apple, Tesla a Netflix jsou dokonce v červeném. Amazon také. Vítězi jsou Microsoft a Facebook, jejichž akcie vyrostly letos o 12 procent, respektive o 20 procent. Společnost Alphabet, majitel Googlu, vyrostl o 35 %.

Investoři tak mohou zjišťovat, jestli jim některá z těchto top jmen ještě stojí za úvahu. A zda v sektoru nejsou jiné firmy, které by také mohly být dobrou koupí.

Pro investory, kteří uvažují o expozici na technologie, by nejjednodušší cestou podle CNN mohl být burzovně obchodovaný fond (ETF) na index S&P 500. Ten zahrnuje Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Alphabet.

Jak si se zajímavým výnosem odkládat už od stokorun měsíčně a rozhodovat si samostatně o tom, do čeho své peníze vložím?...

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Čtvrtek 29. dubna 2021
Netflix, Microsoft, Amazon a Alphabet jsou taktéž mezi otevřenými dlouhodobými investičními tipy společnosti Patria Finance.

Podle ředitelky investiční akademie v Morningstar Karen Wallaceové by investoři měli vybírat opatrně, protože hodně titulků se už odrazilo do cen. Analytici této společnosti se na příklad domnívají, že Apple se těší férovému ocenění, Netflix a Tesla jsou ale nadhodnocené. Také Microsoft, Amazon nebo Alphabet jsou podle této firmy stále atraktivní. Investoři by se už ale také měli dívat za ně. Mezi firmami, které analytička doporučuje, je tak třeba čipový gigant AMD, nebo dodavatel analytiky pro Big Data Splunk.

Na popularitu čipařských firem mezi investory poukazuje také JJ Kinahan, hlavní stratég pro trhy ve společnosti TD Ameritrade. Globální nedostatek polovodičů je sice fakt, firmy jako Nvidia nebo Applied Materials či Lam Research ale podle něj vidí klienti optimisticky.

Společnost Patria Finance svůj krátkodobý investiční tip Nvidia právě uzavřela, po pěti měsících se 17% kapitálovým výnosem. „Shrnuto v jedné větě, potenciální krátkodobá rizika nyní převažují nad krátkodobým potenciálem,“ glosuje akciový analytik Patrie Ján Hladký. „Rádi se ale do něj v budoucnosti opět vrátíme za příznivější ceny,“ podotýká také s tím, že titul zůstává nadále zařazen v seznamu dlouhodobých investičních tipů. Ty jsou určeny pro investory s delším, víceletým horizontem.

#Nvidia a #kryptoměny - #zavíráme krátkodobé investiční #doporučení. Kolik vydělalo? - https://t.co/l9MBWPRWQU pic.twitter.com/DCjtuH39JA


Alternativou by mohlo být i mnohem větší spektrum menších technologických firem, než jsou ty z indexu S&P 500, píše CNN. Menší firmy se totiž často obchodují s nižšími valuacemi, protože je nepokrývá tolik analytiků. Obvykle jsou mnohem více soustředěné na domácí prostředí, takže zotavení americké ekonomiky by mohlo prospět i jim, uvádí také americký web.

"Místní český investor se však při nakupování akcií menších a málo pokrývaných amerických společností vystavuje mnohem většímu riziku informační asymetrie, kdy neví, co se s firmou a trhem, na kterém operuje, skutečně děje. Americký investor může mít v tomto případě výrazně navrch," domnívá se akciový analytik Patrie Ján Hladký.

"Pro ilustraci je dobré si tuto asymetrii představit opačně, kdy by běžný americký investor přemýšlel o koupi akcií například Pilulky nebo Primoca. Nezná společnosti a nezná místní trh," dodává. "Pamatovat je nutno určitě i na větší volatilitu, která akcie menších společností provází. Jednoduše řečeno, takovéto investování nemusí být pro každého."

Zdroje: CNN, Patria


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)
Pá   9:24  Koho nejvíc bolí vyšší výnosová křivka? Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688