Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Reality  |  01.06.2021 21:29:54

Pokles cen nemovitostí není aktuální, dotkne se starší družstevní výstavby a okrajových lokalit

Ceny nemovitostí i nadále napříč republikou stoupají – dle údajů evropského statistického úřadu Eurostat zrychlil meziroční růst cen domů a bytů v Česku ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku na 8,9 procenta, což byl čtvrtý nejrychlejší růst v Evropské unii. Už před tím u nás přitom byla dostupnost vlastního bydlení nejhorší v EU – koupě běžného bytu u nás vyšla zhruba na 11,4 průměrných ročních platů. I přesto poptávka po vlastním bydlení stále roste. Nastane avizovaná stagnace letos? Dle odborníků lze pokles čekat jen, pokud se výrazněji projeví koronavirová krize.

Již minulá ekonomická a následná hospodářská krize v roce 2008 potvrdily, že nemovitosti na ekonomický propad reagují později. Největší pokles vždy zaznamenají starší nebo družstevní byty, zatímco ceny rodinných domů klesají výrazně pomaleji a ceny pozemků se téměř nemění. „Klíčovou roli hraje trvalý nedostatek stavebních parcel pro výstavbu, ať již ve městě, nebo mimo něj. Ty nejlepší pozemky se ani nedostanou do veřejné nabídky realitek,” vysvětluje Martin Protiva ze společnosti Ekonomické stavby. Tentokrát by navíc měly relativně stabilní zůstat i ceny nových bytů v developerských projektech.

Stále totiž platí, že doba pořízení nemovitosti přeje. V prvé řadě jde o mírnější podmínky bank a výhodné úrokové sazby u hypoték, které se v průměru stále drží pod dvě procenta. K rozhýbání trhu zároveň přispělo zrušení daně z nabytí nemovitosti, díky níž ušetří kupující statisíce korun. Tato d aň totiž činila čtyři procenta z hodnoty samotné nemovitosti. „Její zrušení částečně smazalo rozdíl mezi nákupem nemovitosti v osobním vlastnictvím a vlastnictvím družstevního podílu, u kterého se daň z nabytí neplatila ani předtím. Dnes se tak rozdíl cen pohybuje řádově kolem 5 %,” popisuje Jan Vysloužil, předseda Svazu českých a moravských bytových družstev.

Ceny starších družstevních bytů budou pravděpodobně klesat

Experti se však shodují, že s vidinou déletrvající krize a růstu nezaměstnanosti již letos k částečné stagnaci trhu dojde. Zlevnění se ale dle jejich názoru dotkne jen zlomku nemovitostí – vedle těch v okrajových lokalitách pak primárně panelových a družstevních bytů. „Družstevní byty na realitním trhu fungují jako specifický element a z pohledu zákona ani nejsou movitými věcmi, i proto na ně má koronavirová krize jiný vliv než na klasické nemovitosti. Pokud se krize naplno projeví, je možné, že ceny těchto bytů ze staré družstevní výstavby by mohly ve střednědobém horizontu vzhledem k očekávané nižší poptávce klesnout zhruba o 10 %,” uvedl Jan Vysloužil.

Zatím ale ani družstevní byty nebojují s nižší pozorností, ba naopak – loni se zájem o ně zvedl zhruba o 7,5 procenta. „Nová družstevní výstavba nabízí všem, kteří nedosáhnou na hypotéku alternativu k vlastnickému bydlení. Začíná se o ní stále častěji hovořit i v souvislosti s dostupným bydlením a novou koncepcí bydlení ČR 2021+. U nových družstevních projektů zároveň nečekáme, že by krize vedla ke snížení jejich cen, neboť takových projektů zatím vzniká málo a poptávka bude stále převyšovat nabídku, tím spíše, že se očekává postupné zdražování hypoték,” dodal Vysloužil.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688