Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
Práce  |  01.06.2021 19:34:15

KZPS ČR: Stanovisko k minimální mzdě v ČR

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR je proti plošnému stanovení minimální mzdy v roce 2022 za stávajících ekonomických podmínek a tím i navýšení všech tarifů, a ještě k tomu přes procenta, která si vláda stanovila ve svém vládním programu

Opětovně se přiblížilo každoroční vyjednávání mezi zaměstnavateli, odbory a vládou o úpravě minimální mzdy (MM) tentokrát okořeněné o důsledky pandemie a blížícími se volbami. Jaký je tedy postoj Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR jako jednoho ze zástupců nejširšího spektra zaměstnavatelů a podnikatelů, to je od živnostníků a drobných podnikatelů, mikropodniků, malých a středních podniků až po velké podniky nad 500 zaměstnanců.

KZPS ČR rozhodně podporuje

A. Proporcionální růst MM. Růst MM musí být cílený a ekonomicky podložený. Návrh na zvýšení MM se musí opírat o solidní ekonomický rozbor a prognózu vývoje. Nic takového zatím nebylo učiněno a předloženo. Požadujeme proto rozbor ekonomických dopadů pandemie a jejich návrhy řešení, predikce všech základních ukazatelů návrhu rozpočtu na rok 2022 včetně předpokladu inflace a předpokladu růstu mezd apod.

B. Růst MM navázaný na jasná ekonomická kritéria (HDP, produktivita práce , průměrná mzda, inflace a další), aby se MM stala opravdu ekonomickou kategorií, a nikoliv politickou hračkou, velmi využitelnou až zneužitelnou v předvolební rétorice.

C. Vytvoření zákonného valorizačního mechanismu pro úpravu MM cestou předem daných a dojednaných koeficientů. Jednání probíhala, předložený návrh vláda neakceptovala a je tedy potřeba se k nim jen vrátit.

D. Růst MM pevně spojit s doplatkem pro zaměstnavatele zaměstnávající OZP (osoby se zdravotním postižením), je ostudou státu, že se každoročně musíme doprošovat jejího navýšení a pomáchat chráněnému trhu práce, přestože se při určování MM vláda vždy k navýšení ve prospěch zaměstnanců ZP zaváže.

E. Cílené zvyšování MM na základě kolektivních smluv (vyššího) stupně, kdy v daném odvětví obě strany, zaměstnavatelé i odbory vědí, co si mohou dovolit bez zásahů
a doporučení od „zeleného stolu z Prahy“.

F. Trvá na projednání MM v Tripartitě; a to jak na plenární schůzi, tak i v příslušných pracovních týmech.

Pandemie se dotkla téměř každého občana a firmy v ČR, kromě minima kteří i v této krizi byli úspěšní či se jich pandemická krize nedotkla; většina podniků a firem byla postižena negativně až na pokraj krachu. Nebýt pomoci státu formou podpůrných programů ať ve formě Antivirů nebo Covidů, tak by situace byla katastrofální. Za to vládě i jednotlivým ministrům děkujeme. Nemůžeme ale jít do extrému a „když se otevírají zahrádky“ tak zastavit veškeré podpory. Firmy ještě potřebují nějaký čas na regeneraci a nastartování dodavatelskou odběratelských vztahů a mnohdy i v důsledku podstatných změn změnit dosavadní výrobní programy, najít nové programy s vyšší přidanou hodnotou, zbavit se zakázek práce ve mzdě a nevýhodných subdodávek pro domácí i zahraniční odběratele.

To se týká především malých a středních podniků a bude to mít samozřejmě dopad na existenci zejména v závěru roku 2021 a minimálně v roce 2022. Při jednáních o možných mzdových nárůstech v roce 2022 je nutno vzít i v úvahu nárůst mezd, který dostali všichni pracovníci včetně státní správy se zrušením superhrubé mzdy a snížením zdanění svých příjmů.

Na základě výše uvedeného požadujeme předložení výše uvedených ekonomických předpokladů jako součásti předkládaného rozpočtu na rok 2022 uvedených v bodě A) a B) zároveň s tabulkou dopadů návrhů vlády na navýšení MM v jednotlivých sektorech a tím dopadů v jednotlivých tarifech.

Součástí těchto ekonomických předpokladů žádáme vládní stranu o tu část v minulosti projednávané hospodářské strategie, jakým způsobem a jakými konkrétními činy jednotlivé resorty podpoří zaměstnavatelskou a podnikatelskou sféru k nastartování hospodářství, podpoře nových výrobních programů, nových exportních příležitostí, posílení vědy, výzkumu a inovací, snížení byrokracie a rovněž co vláda konkrétně udělá pro snížení nákladů ve státní sféře. To by měly být základní cíle pro nejbližší období.

Z toho vyplývá i základní stanovisko KZPS ČR, které plně podporuje v příštím období navyšování mezd, ale ne plošně a direktivně, ale na základě možností jednotlivých sektorů, uzavíráním kolektivních smluv vyššího stupně ve spolupráci s odbory. V průběhu roku by měla být vyhodnocena všechna provedená opatření a na základě účinnosti opatření a znalosti situace stanoven další postup včetně valorizačních předpokladů pro další období, tj. do roku 2023.

prezident
Jan W i e s n e r

KZPS ČR je sdružení dle zákona č. 83/1990 Sb., které reprezentuje osm dominantních zaměstnavatelských svazů z oblasti: stavebnictví, textilního průmyslu, malého a středního podnikání, výrobního a spotřebního družstevnictví, zemědělství, důlního a naftového průmyslu, dřevozpracujícího průmyslu, školství, zdravotnictví kultury a sociálních služeb.
Zastupuje více než 22 000 členských subjektů s více než 1.300.000 zaměstnanci prosazuje specifické zájmy svých členů v oblasti legislativy a v dalších oblastech formuluje společné podnikatelské a zaměstnavatelské zájmy svých členů a prosazuje je v součinnosti s příslušnými státními orgány, ostatními zaměstnavatelskými organizacemi a odbory a zejména v různých formách konzultací s vládou je jedním ze sociálních partnerů zastupujícím stranu podnikatelů v Radě hospodářské a sociální dohody – tripartitě.

Diskuze k článku

Kalkulačka pro výpočet čisté mzdy v roce 2020