Makroekonomika  |  01.06.2021 15:21:25

Schodek rozpočtu již přesáhl čtvrt bilionu

Prvních pět měsíců roku stačilo na to, aby schodek českého státního rozpočtu dosáhl 255 mld. Kč. Srovnání s jakýmkoliv předchozím rokem v historii státu pozbývá smyslu, jelikož se deficity v těchto řádech nikdy ani zdaleka nepohybovaly. Nejblíže se dostal ten loňský, ovšem i ten se svými 157 miliardami poněkud bledne. Oproti loňsku se za stejné období letošního roku dosud vybralo o téměř 19 mld. méně na straně příjmů, zatímco výdaje meziročně narostly o téměř 79 mld.

Největší výpadek mezi příjmy je evidován u daně z příjmu fyzických osob, kde se hlavně v důsledku zrušení konceptu superhrubé mzdy meziročně vybralo o 15,5 mld. méně, a dále pak u spotřebních daní, které vlivem nižší spotřebitelské aktivity poklesly o 9,3 mld. . V rozpočtu letos také schází zrušená daň z nabytí nemovitosti, která vloni vynesla 4 mld. , a o 2,4 mld. nižší byly i příjmy z Evropské unie. Naopak daň z přidané hodnoty již vynesla podobný obnos, jako před rokem a znatelně vyšší (o 13,4 mld. ) bylo i inkaso příspěvků na sociální pojištění. Celkově tak již příjmová strana nemá daleko k dohnání trendu, na který je rozpočet nastaven pro celý letošní rok, přičemž jeho lepší část (z pohledu státní kasy), je doufejme teprve před námi.

O něco divočejší situace panuje na straně výdajů, zvláště pak těch běžných. Ty již nechaly loňský výsledek za sebou o solidních 83,8 mld. , přičemž suverénně největší podíl na tomto měly vyšší neinvestiční transfery podnikatelským subjektům – kam patří všemožné podpůrné COVID- a Antivirus programy – jež poskočily o 31,6 mld. . Výrazný nárůst je evidován také vlivem navýšených plateb za státní zdravotní pojištěnce (+21,2 mld. ) či transferů územním celkům (+15,5 mld. ), které mimo jiné reflektují růst platů pracovníků ve školství. Znatelně narostly i výdaje na důchody, které letos dosud stály o 11,2 mld. více nežli před rokem. Zaujme i nárůst nákladů na obsluhu státního dluhu, které spolkly již 15,3 mld. , tedy o 4,9 mld. (tzn. o plných 47 %) více než vloni. Naopak za plánem i za minulým rokem zaostávají výdaje investiční, kde bylo dosud utraceno o 5 mld. méně.

Výdaje klasifikované Ministerstvem financí jako bezprostředně související s pandemií za první čtyři měsíce dosáhly 132,6 mld. ze státního rozpočtu, přičemž největší podíl připadal na zmiňované zrušení superhrubé mzdy (16,0 mld. ), daně z nabytí nemovitosti (2,7 mld. ), na výplatu kompenzačních bonusů (10,7 mld. ), program Antivirus (21,2 mld. ) a zvýšení plateb za státní zdravotní pojištěnce (20,9 mld. ).

Vzhledem k ohlášenému postupnému rušení mnohých podpůrných programů a očekávatelnému návratu do ekonomického normálu se nadále zdá, že letošní deficit míří níže, než schválených 500 mld. . Větší znepokojení ovšem vzbuzují nulové ambice vlády s ohledem na konsolidaci rozpočtu v letech příštích. Nově ohlášený záměr dosažení schodku na úrovni 390 mld. v roce 2022, kdy by se ekonomika již měla vrátit k robustnímu růstu, je hazardem s reputací Česka na finančních trzích.

Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688