mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  01.06.2021 13:01:00

Cestování mezi státem Izrael a Českou republikou v souvislosti s šířením koronaviru ve světě - S platností od 1. června 2021 mohou občané Izraele cestovat do ČR i za účelem turistiky

Cestování mezi státem Izrael a Českou republikou v souvislosti s šířením koronaviru ve světě

08.04.2021 / 17:30 | Aktualizováno: 01.06.2021 / 13:01

Níže naleznete informace týkající se cestování a přechodu hranic mezi Izraelem a Českou republikou a možnosti cestování mezi ČR a Izraelem. Upozorňujeme, že pravidla vstupu na území států se mohou lišit od požadavků leteckých společností na přepravu.

Nové telefonní číslo Informačního centra MZV ČR pro cesty do zahraničí je +420 222 264 222.


1. VSTUP NA ÚZEMÍ STÁTU IZRAEL / TRANZIT

Cestování do Izraele bylo od 7. dubna 2021 umožněno některým skupinám osob na základě zvláštního povolení; pro turistické cesty zůstává prozatím nemožné.

Od konce května byl spuštěn pilotní program vstupu turistů do Izraele, přičemž v prvním měsíci se má týkat pouze několika skupin očkovaných turistů se speciálním povolením ministerstva vnitra. Ti budou povinni se po příletu podrobit serologickému testu za účelem ověření přítomnosti protilátek. Po předložení negativního výsledku RT PCR testu pak v hotelu vyčkají na vydání tzv. zeleného pasu, a to po obdržení výsledku sérologického testu na protilátky. Pro individuální turistiku není vstup prozatím povolován.

  1. Bez předchozího souhlasu Úřadu pro populaci a přistěhovalectví nebo Ministerstva zahraničních věcí Izraele nebude povolen nástup do letadla mířícího do Izraele.
  2. Vstup do Izraele nebude schválen bez předložení negativního výsledku testu PCR provedeného do 72 hodin před zahájením cesty ze země původu a následném testu po příjezdu do Izraele.
  3. Vstup cizinců do Izraele je podmíněn předložením zdravotního pojištění (včetně klauzule o léčbě Covid-SARS-2).
  4. Cizinec, který opustí zemi před koncem karantény bez zvláštního povolení, porušuje zákony Státu Izrael a jeho případný další vstup do země nebude schválen.
  5. Cizinec vstupující do Izraele (i když již prodělal covid-19 nebo je očkovaný) musí splnit karanténní a testovacími podmínky v souladu s pokyny izraelského ministerstva zdravotnictví, včetně provádění serologického vyšetření (na protilátky) u akreditované laboratoře v Izraeli na vlastní náklady a elektronického dohledu podle potřeby (pomocí specializované aplikace nebo elektronického náramku). Po serologickém vyšetření, které je třeba s dalšími požadavky zaslat na ministerstvo zdravotnictví Izraele, je třeba vyčkat povolení ministerstva k opuštění karantény. Veškerá komunikace probíhá pouze v hebrejštině a prostřednictvím mobilního telefonu s místním izraelským číslem.
  6. Na webových stránkách ministerstva zdravotnictví jsou k dispozici on-line formuláře, které je třeba vyplnit 24 hodin před příletem do Izraele i formuláře k vyplnění při odletu ze země. Informace a pokyny k letu do a z Izraele - ministerstvo zdravotnictví

 

Ve středu 7. dubna 2021 vstoupila v platnost aktualizovaná nařízení a níže specifikované okruhy cizinců budou moci podat žádost o vstup do země.

  1. Přednostně je povolení udělováno rodinným příslušníkům izraelských občanů a dlouhodobým rezidentům a to za účelem návštěvy manželů a dětí, dále bezodkladné zdravotní péče, účasti na pohřbu a svatbě, ženám ve 3. trimestru těhotenství, v humanitárních případech a v případech zajištění péče o nezletilé dítě.
  2. O vstup do země mohou požádat izraelští občané trvale žijící v zahraničí prostřednictví velvyslanectví Izraele v zemi pobytu.
  3. Cizinci, kteří podali žádost o uzavření manželství s izraelským občanem/občankou, včetně nesezdaných párů, které prokáží společné soužití. Žádost o povolení podává izraelský občan zdržující se na území státu u Office of the Population Authority.
  4. Dále bude povolení udělováno profesionálním sportovcům, členům zahraničních reprezentací pro konání sportovních akcí a umělcům po udělení výjimky vrchního ředitele ministerstva kultury a sportu. Žádosti předkládá izraelský zvoucí subjekt u Office of the Population Authority.
  5. Vstup do země pro studenty, kteří již studium zahájili a nacházejí se nyní v zahraničí, bude možný na základě zvláštního povolení. O povolení jednorázového vstupu je třeba požádat prostřednictvím izraelského velvyslanectví.
  6. Povolení mohou získat také dobrovolníci, kteří budou působit v sociálních službách či zemědělství, pokud jejich přijímající organizace v Izraeli pro ně zajistí povolení u ministerstva zdravotnictví a příslušného ministerstva a zašle ke schválení tzv. Population and Immigration Authority.
  7. Podobná pravidla budou platit pro zahraniční odborníky a experty z oblasti kritické infrastruktury, pro ně povolení ke vstupu zajišťuje jejich izraelský zaměstnavatel. V případě, že jejich zaměstnavatel sídlí v zahraničí, jejich vstup do země musí předem písemně potvrdit příslušné izraelské ministerstvo dle oboru činnosti a žádost musí být podána on-line.
  8. Povolena je i cesta zahraničních odborníků působících v Izraeli do domovské země, o návrat zpět do Izraele musí před odjezdem z Izraele požádat on-line u Office of Population Administration.
  9. Umožněn bude také vstup pro zahraniční pracovníky v zemědělství, stavebnictví a pečovatelských službách na základě žádosti zaměstnavatele v Izraeli.
  10. Povolení vstupu zahraničních novinářů zajišťuje zástupce izraelských médií.
  11. Z oblasti lékařské turistiky bude umožněn vstup cizinců - pacientů pouze za účelem neodkladné životně důležité operace po souhlasu ředitele nemocnice.
  12. O povolení ke vstupu do země mohou nově požádat také rodiče ženicha či nevěsty na svatbu, prarodiče při narození vnoučete a partneři či děti občana vykonávajícího vojenskou službu za podmínky, že tito příbuzní jsou očkovaní či mají potvrzení o zotavení z onemocnění Covid-19 uznané izraelským ministerstvem zdravotnictví a předloží doklad potvrzující přímou rodinnou vazbu, žádosti o povolení vstupu se podávají prostřednictvím izraelského velvyslanectví v domovské zemi.
  13. Vstup do Izraele bude možný také pro očkované podnikatele na základě souhlasu ministerstva hospodářství a zdravotnictví.

Všichni cizinci, kteří mají platné povolení ke vstupu do Izraele, musí být držiteli negativního testu RT-PCR ne staršího než 72 hodin před zahájením cesty. Další test musí cizinec absolvovat ihned po příletu do Tel Avivu. V případech očkovaných a osob zotavených z onemocnění Covid-19, musí tito na vlastní náklady absolvovat test na protilátky v akreditované místní laboratoři (rezervace testu po příletu check2fly) . Pro všechny cizince zároveň platí povinnost nejdříve 24 hodin před plánovaným odletem do Izraele vyplnit on-line formulář.

Ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo dopravy Izraele oznámily, že od 23. května 2021 umožní vstup turistickým skupinám s potvrzením o očkování za podmínek, že se všichni před nástupem do letadla podrobí PRC testu, při příletu absolvují další PCR test a serologický test (přítomnost protilátek na onemocnění Covid-19), to vše na vlastní náklady. V první fázi projektu se toto uvolnění bude týkat pouze turistických skupin, nikoli individuálních turistů viz informace výše.

 

2. DOPRAVA:

Letecká: společnost Smarwings otevřela přímé lety mezi ČR a Izraelem, linky jsou provozovány 2x týdně s výhledem na zvýšení jejich frekvence na 4x týdně. Mezinárodní osobní doprava (provozovaných leteckých linek) není omezena.

 

3. OPATŘENÍ:

Izrael na svém území pokračuje v dalším rozvolňování.

Opatření spojená s cestováním:

- Karanténa i pro očkované a uzdravené po návratu z vysoce rizikových zemí. Aktuálně: Argentina, Rusko, Doba karantény zůstává 14 dní, může být zkrácena na 10 dní - v případě absolvování druhého testu. Letecké spoje do těchto zemí byly přerušeny.

- Absolvování testu po příjezdu do Izraele – včetně očkovaných a uzdravených. Od 1. 6. si cestující hradí test na vlastní náklady.

- Absolvování RT PCR testu v zahraničí, maximálně 72 hodin před příletem do Izraele.

- Není již zapotřebí vyplňovat outbound passanger clearance formulář při odletu z Izraele. Povinnost vyplnit inbound passanger clearance formulář při příletu do Izraele zůstává v platnosti i nadále.

- Tato opatření spojená s cestováním zůstávají v platnosti do 14. 6. 2021.

 

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:


Ministerstvo zdravotnictví

Letiště Ben Gurion

Testovací místo přímo na letišti Ben Gurion


Testovací místa v Izraeli:

Více informací o testování a testovacích místech naleznete na této webové stránce.

5. NÁVRAT DO ČESKÉ REPUBLIKY

IZRAEL SPADÁ DO KATEGORIE ZELENÉ ZEMÉ S NÍZKÝM RIZIKEM NÁKAZY COVID-19 (od 10. 5. 2021).

Před vstupem do ČR není třeba vyplňovat příjezdový formulář ani po příjezdu do ČR nastoupit karanténu.

IZRAEL SPADÁ DO KATEGORIE ZELENÉ ZEMÉ S NÍZKÝM RIZIKEM NÁKAZY COVID-19 (od 10.5.2021).

Od 1.6.2021 je občanům Izraele umožněn vstup na území ČR za účelem turistiky, současně všichni cestující občané z Izraele nepodléhají epidemiologickým opatřením před a při vstupu na území ČR.

S platností od 10. května 2021 by Izrael zařazen Ministerstvem zdravotnictví ČR na seznam zemí s nízkým rizikem nákazy Covid-19. S platností od 1. června 2021 mohou občané Izraele cestovat do ČR i za účelem turistiky, z tohoto důvodu není třeba vyplňovat příjezdový formulář ani nastoupit karanténu, povinností zůstává nošení ochranných prostředků a dodržování pravidel stanovených aktuálním Ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR (viz příloha).

přílohy

Ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR platné... - 439 KB PDF (Acrobat dokument) 1.6.2021
https://www.mzv.cz/file/4310642/Ochranne_opatreni____omezeni_prekroceni_statni_hranice_Ceske_republiky_s_ucinnosti_od_1._6._2021_do_odvolani.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688