Z domova  |  01.06.2021 12:41:19

SPOLU a Piráti a Starostové odevzdali podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě

Koalice SPOLU a koalice Pirátů a Starostů dnes odevzdaly podpisy potřebné pro svolání mimořádné schůze k nedůvěře vládě. Mimořádná schůze proběhne tento čtvrtek.

„Nesmíme rezignovat na principy. Jedním z pilířů parlamentní demokracie je vláda, která se opírá o většinu v Poslanecké sněmovně. Poté co komunisté deklarovali, že vládu nepodporují, měl premiér požádat o důvěru automaticky. Protože to ale neudělal, je naším naprosto samozřejmým úkolem ověřit, zda má vláda ve Sněmovně nadále většinu,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Důvodem, proč jsme se rozhodli vyslovit nedůvěru této vládě, je i potvrzený střet zájmů Andreje Babiše. Ten nedávno finálně potvrdil i závěrečný audit Evropské komise. Na flagrantní střet zájmů Piráti poprvé upozornili již v srpnu 2018. Reálně navíc nyní hrozí, že dotace namísto Agrofertu doplatí čeští občané. V neposlední řadě včera vyvstala i informace o návrhu policie na obžalobu premiéra kvůli kauze Čapí hnízdo. Česká republika by ve svém čele neměla mít premiéra, který čelí tak vážným obviněním. Řada kauz pak provází tuto vládu a její chráněnce z doby před i po vypuknutí pandemie, včetně přidělování národních dotací v rozporu se zákony, či předražených nákupů v době pandemie, které nyní šetří policie,“ uvádí předseda pirátů Ivan Bartoš.

„Lidem došla trpělivost, státní kase peníze a opozici možnosti, jak jinak říct dost současnému marasmu, vládní neschopnosti a sérii mezinárodních ostud. Když je důvěra lidí ve vládu na bodě mrazu a ona sama přesto, nebo spíš právě proto nemá odvahu si o ni ve Sněmovně říct, musíme to za ni udělat my, jako řadu jiných kroků, které tvoří základ demokratické společnosti, nelze jen přihlížet a mlčet. Současná vláda zklamala naše občany také na mezinárodním poli, když si ani neuměla zajistit podporu v kauze Vrbětice od našich zahraničních partnerů. Nejen kancléřka Německa nebo premiér Velké Británie se nyní veřejně diví, proč jim v této věci za Českou republiku nikdo ani nezavolal,“ komentuje současnou situaci předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Není možné v demokraticky vyspělé zemi tolerovat vládu, která zašla tak daleko, že porušuje zákony. Premiér a jeho ministři mají jít příkladem obyčejným lidem nejen v oblasti morálky, ale také v tak zásadní věci jako je dodržování platného práva. Současná vládní garnitura nezvládla jedno ani druhé. Svými papalášskými manýry a neschopností spravovat zemi přišla o důvěru naprosté většiny občanů a kvůli několika nezákonným jednáním ji dokonce hrozí soudní spory. Není žádné jiné východisko než ukončit toto trápení a po více než sedmi letech rozepsat v říjnu novou kapitolu naší politiky,“ říká předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

„Ohlédnutí za posledním rokem a čtvrt s covidem přináší tragický pohled. Je to právě vláda Andreje Babiše, která nese odpovědnost za výsledky boje s pandemií. Byla to tato vláda, která přes rok svým chaotickým vedením způsobila nevratné škody a během té doby prohrálo svůj boj s nemocí 30 tisíc lidí, mnozí z nich zbytečně. Vláda nenechala na holičkách jen pacienty a zdravotníky, ale otočila se zády i k živnostníkům, samoživitelkám nebo lidem pracujícím na dohodu. Těm se mnohdy nedostává dostatečná pomoc a mnozí zkrachovali, přišli o práci či roky budované firmy. Je nejvyšší čas, aby vláda Andreje Babiše vyvodila za všechny tyto chyby politickou odpovědnost a skončila,“ uvádí předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688