David Jansa (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  01.06.2021 09:00:41

Den dětí přinese datovou smršť. Počítejme s vyšší volatilitou

Po klidnějším minulém týdnu, kdy jsme nebyli svědky žádných zásadních kurzotvorných informací, se vstup do toho aktuálního nesl v podobném duchu, když byly trhy v Británii a USA zavřené z důvodu státních svátků. Měny regionu uzavřely v zeleném, zlotý těžil i z lepšího než očekávaného výsledku HDP za první čtvrtletí.

Polská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku rostla tempem 1,1 % v mezikvartálním vyjádření. Meziročně pak vykázala o 0,9 % nižší produkt, což je o tři desetiny procentního bodu lepší výsledek, než s čím počítal tržní konsenzus. Zlotý v reakci na data mírně posílil a v odpoledních hodinách zpevnil pod 4,48 EURPLN. Od minima z konce března tak posílil o více než 4 %.

Na domácí frontě jsme mohli sledovat 10,8% nárůst peněžního agregátu M3 oproti stavu v dubnu loňského roku. Jedná se sice o vysoké číslo, nicméně s touto hodnotou trhy již počítaly a koruna obecně na tuto statistiku výrazně nereaguje. Domácí měna naopak vykazovala totožný průběh jako v několika posledních dnech, když dopoledne oslabovala, aby po obědě své ztráty umazala a uzavřela v blízkosti otevíracích hodnot. Koruna tak pokračovala ve svém utlumeném obchodování a nadále se drží uvnitř pásma mezi 25,40-50 EURCZK.

Z pohledu technické analýzy je vývoj na koruně relativně nejasný, když různé časové rámce napovídají různé scénáře. Pokud bychom se řídili hodinovým grafem, podle RSI by měla koruna posilovat. Včerejší odpolední zpevnění totiž porušilo rostoucí trendovou linii, která definovala dno kurzu eura s korunou v posledním týdnu. Indikátor MACD dnes v ranních hodinách ale naopak poskytuje nákupní signál. Na čtyřhodinovém grafu došlo taktéž k porušení rostoucí trendové linie na oscilátoru RSI, což indikuje otevřenou cestu k dalšímu posílení domácí měny. Na denním grafu je situace opačná, když se index relativní síly pohybuje nad klesající trendovou linií, kterou v minulém týdnu prorazil po více než 10 týdnech. Nyní tedy bude důležité počkat, kterým směrem domácí měna opustí aktuální pásmo mezi 25,40 a 25,50 korun za euro, v němž se pohybuje od poloviny května.

V Německu jsme viděli předběžný výsledek květnové inflace, která zrychlila na 2,5 % v meziročním vyjádření. Meziměsíčně ceny rostly o půl procenta a v obou případech předčily tržní očekávání. Vzhledem k zavřeným trhům v Británii a USA se hlavní měnový pár eura proti dolaru nijak výrazně nehýbal. Po většinu dne se pohyboval v úzkém pásmu pod 1,2200 EURUSD, aby odpoledne povyskočil o 30 bodů výše, kde otevírá i dnešní evropské obchodování.

Dnes sice nevstupujeme do nového týdne, vstupujeme ale do nového měsíce a na trzích bude jistě živěji než včera. V ČR a Maďarsku budeme sledovat HDP za první kvartál, v Polsku předběžnou květnovou inflaci a v celém evropském regionu pak výrobní indikátory PMI. V Německu budou zveřejněna data z trhu práce, v eurozóně bude ostře sledovaná inflace a v USA datovou smršť završí výrobní indexy PMI a ISM.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost. 

David Jansa

Vystudoval obor finance na Fakultě financí a účetnictví VŠE. V rámci zahraničních pobytů studoval rok a půl v USA na Arizona State University a ve Wisconsinu. Jako proprietary trader se specializuje na obchodování na devizovém trhu, investice do komodit, akcií a ETF. Mezi jeho záliby patří cestování, sport, a kresba.

 


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)

Přečtěte si také:

08.04.20247 dní s korunou - prostor pro vyšší volatilitu koruny Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688