Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.06.2021 06:01:06

Pražská burza zažila nejlepší květen v historii indexu PX. Šéf ČEZ v měsíci nakonec prodal akcie za téměř 183 milionů korun


Pražská burza jakoby v květnu chtěla dohnat v porovnání s předchozími měsíci výrazněji optimističtější akciový vývoj ať už třeba na Wall Street či v sousedním Německu. Postavila se tak proti svému jinak tradičnímu květnovému nevýraznému či spíše negativnímu vývoji. Od vzniku indexu PXroce 2006 si pražská burza v daném měsíci dokázala totiž polepšit pouze ve čtyřech případech. Letos navíc rovnou poskočila o výrazných téměř 5,7 %, což byl vůbec nejlepší výsledek.  Výkonnost od počátku roku se tím rozšířila na více než 13 %.

Domácí trh se ocitl více v hledáčku nakupujících také jistě v návaznosti na přetrvávající nulové úrokové sazby, resp. po loňském útlumu na znovu startující výplatu dividend. Každopádně oproti dlouhodobým obvyklostem se z hlediska výplat požitků toho až tolik letos zatím neudálo, resp. dividendové termíny se v řadě případů posunuly více k létu, některé lze očekávat až na podzim. Nedočkali jsme se tak tolika „technických“ kurzových dividendových korekcí, v té souvislosti tedy i tlaku na index PX.

V samotném květnu v tomto ohledu tak působily jen londýnské a rakouské tituly. Především ERSTE se však před dividendou vezla na výrazné růstové vlně. Vítězem se však v květnu kurzově stala konkurenční KB, u které lze právě dividendu vyhlížet až na podzim. Domácí bankovní titul se přitom ještě v druhé polovině dubna ocitl na letošních minimech, resp. v červených číslech. Nyní je rázem naopak na letošních maximech, potažmo pátou nejúspěšnější emisí z indexu.

 

Mezi zmiňované bankovní tituly se nakonec vklínily akcie CZG, které v poslední třetině měsíce předvedly doslova výstřel vzhůru. Po dokončení akvizice americké Colt, vylepšeném výhledu hospodaření se tak titul navrátil zpět do čela žebříčku letošní výkonnosti.

Lepší výkonnost než index PX předvedly již jen akcie O2, když akcionáři v červnu očekávají požitek 21 . V porovnání s jinými tituly díky stále nadprůměrnému dividendovému výnosu se tak akcie O2 obchodovaly již jen 6 od svých novodobých maxim 297 z dubna 2017. A to přestože ani v květnu titul „nepodpořila“ sama společnost nákupy vlastních akcií.

V porovnání s O2 však svou vahou výraznější podporou pro index PX přitom byly akcie ČEZ, které v dosažení 6letých maxim podpořil rapidní růst cen elektřiny a oznámená dividenda 52 . Vzestup ceny akcií přiměl řadu manažerů firmy k realizaci přidělených opcí v rámci „starého“ již zrušeného motivačního programu.

Jak doplnila zatím poslední v pondělí zveřejněná regulatorní hlášení, Daniel Beneš nakonec uplatnil celkem 300 tisíc opcí na firemní akcie. A přestože se v mezičase původně zdálo (více zde), že si solidní část získaných akcií ČEZ hodlá ponechat, nestalo se tak. Jen do pátku prodal celkově 292,5 tisíc akcií ČEZ, za které zinkasoval téměř 183 mil. . Získání zmiňovaných 300 tisíc akcií ho přitom přišlo na 155 mil. . Rozdíl tak činí téměř 28 mil. hrubého, resp. pokud se ukáže, že aktuálně prodal i zbývajících 7,5 tis. akcií, přičíst vzhledem k cenám lze rovnou dalších zhruba 4,7 mil. .

Proti trhu se z indexu PX v květnu vydaly tři emise. Nejhůře dopadly akcie PHOTON ENERGY, které tak nenavazují na optimistický vývoj z předchozích dvou let, kdy se staly naopak jasným premiantem.

 

Jak už bylo naznačeno v úvodu, v červnu bude na pražské burze pokračovat dividendová sezóna. V současnosti probíhající distanční valná hromada O2 by měla schválit celkový požitek 21 , resp. rozhodný den pro nárok v registru 21.6. O dividendě 7,50 , resp. celkově 253 mil. pak od pondělka začali distančně rozhodovat také akcionáři CZG. Firma stanovila rozhodný den na 28.6. Ve stejný den budou o navrhované dividendě 52 rozhodovat akcionáři ČEZ, když termín pro nárok je stanoven následně na 2.7. Sledovat se jistě bude 22.6. rozhodování akcionářů banky MONETA o transakci s PPF.

Vydá se pražská burza také v červnu proti dlouhodobým statistikám?

Závěrem možno statisticky zmínit, že pražská burza má za sebou již čtyři růstové měsíce v řadě. Může se ukázat, že bylo vhodné využít pořekadla „Sell in May and go away“. Tedy alespoň v návaznosti na obvyklý červnový negativní vývoj na pražské burze. V loňském volatilním roce si sice index PX dokázal polepšit, jinak se mu to ale v červnu podařilo naposledy v roce 2012…

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688