mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  31.05.2021 15:30:10

Pravidla pro cestování do České republiky ze Švýcarska a Lichtenštejnska (31.5.2021)


Pravidla pro cestování do České republiky

31.05.2021 / 15:15 | Aktualizováno: 31.05.2021 / 15:22

V souvislosti s pokračující pandemii nemoci COVID-19 trvají omezení pro přicestování do České republiky, a to rovněž ze Švýcarska a Lichtenštejnska. Švýcarsko zůstává na tzv. červeném seznamu, Lichtenštejnsko bylo přeřazeno na tzv. oranžový seznam (blíže viz níže). Cizinci mohou cestovat do ČR stále pouze v nezbytně nutných případech, nikoliv však za turistikou, rekreací (a to ani ve vlastní nemovitosti), návštěvou přátel či vzdálenější rodiny, např. prarodiče, atd.


Aktuální pravidla pro návrat občanů ČR a pro příjezd cizinců do ČR lze nalézt na webu Ministerstva vnitra ČR (MV ČR). Informace lze kontinuálně získávat i na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ ČR) a Ministerstva zahraničních věcí ČR (MZV ČR).

 

Všechny cizí státy se dělí do pěti barevných kategorií: zelené, oranžové, červené, tmavě červené a černé. Na zelený seznam jsou umisťovány země s nízkým rizikem nákazy, na oranžový seznam se středním rizikem nákazy, na červený seznam s vysokým rizikem nákazy, na tmavě červený seznam s velmi vysokým rizikem nákazy a na černý s extrémním rizikem nákazy. Švýcarsko patří mezi státy s vysokým rizikem nákazy, tedy jsou na červeném seznamu. Lichtenštejnsko bylo přeřazeno mezi státy se středním rizikem nákazy, tedy na oranžový seznam.

 

Cestující ze zemí na červeném i oranžovém seznamu, tedy rovněž ze Švýcarska a Lichtenštejnska, musí před vstupem do ČR vyplnit příjezdový formulář

Dále musí při hraniční nebo pobytové kontrole na požádání předložit tzv. oznámení, které potvrzuje vyplnění a odeslání elektronického příjezdového formuláře. Oznámení je možné vytisknout po vyplnění a odeslání formuláře do systému.

 

Cestující ze Švýcarska i Lichtenštejnska jsou před vstupem do ČR povinni předložit rovněž výsledek antigenního testu (provedeného max. 24 hodin před započetím cesty do ČR) nebo RT-PCR testu (provedeného max. 72 hodin před započetím cesty do ČR), provedeného v členském státě EU, ve Švýcarsku nebo v Lichtenštejnsku. Lhůty se počítají od provedení testu (nejčastěji výtěrem, nikoliv tedy od obdržení výsledku testu) do započetí cesty (nástupu do letadla/vlaku/autobusu, v případě individuálních cest autem do výjezdu).

 

Povinnost předložit výsledek antigenního testu nebo RT-PCR testu před vstupem do ČR pak neplatí pro české občany a jejich rodinné příslušníky, občany Evropské unie, Švýcarska a Lichtenštejnska s vydaným potvrzením o přechodném pobytu na území České republiky a cizincům s povolením k trvalému pobytu na území České republiky, kteří nepoužijí pro přepravu do ČR veřejnou dopravu (tedy pokud pojedou soukromým automobilem).

 

Nejpozději 5. den po příjezdu do ČR je každý cestující ze Švýcarska povinen podstoupit opakovaný test, a to výhradně RT-PCR test. Do absolvování tohoto testu s negativním výsledkem musí zůstat dotyčná osoba v samoizolaci.

Cestující z Lichtenštejnska povinnost podstoupit RT-PCR test a do jeho absolvování zůstat v samoizolaci nemají.

Zaměstnanci a studenti, kteří přicestují do ČR ze Švýcarska a Lichtenštejnska, mají povinnost předložit výsledek testu také zaměstnavateli nebo škole, kde studují.

 

Povinnost předložit výsledek antigenního testu nebo RT-PCR testu před vstupem do ČR ani povinnost nejpozději 5. den po příjezdu do ČR podstoupit RT-PCR test a do absolvování tohoto testu s negativním výsledkem v samoizolaci neplatí pro ty osoby, kterým byl Českou republikou, Chorvatskou republikou, Maďarskem, Polskou republikou, Rakouskou republikou, Slovenskou republikou, Slovinskou republikou nebo Spolkovou republikou Německo, vystaven národní certifikát o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19, u kterého uplynulo:

  1. v případě dvoudávkovéhoschématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku nejméně 22 dní ale ne více než 3 měsíce od aplikace první dávky očkovací látky,
  2. v případě dvoudávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku a v případě aplikace druhé dávky očkovací látky ne více než 9 měsíců od aplikace první dávky očkovací látky,
  3. v případě jednodávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku nejméně 14dní,ale ne více než 9 měsíců od aplikace dávky očkovací látky;

výše zmíněné, naočkované osoby jsou povinny certifikát o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19 předložit při hraniční nebo pobytové kontrole; certifikát musí být vystaven v anglickém jazyce a jde-li o certifikát, vydaný Chorvatskou republikou, Maďarskem, Polskou republikou, Rakouskou republikou, Slovenskou republikou, Slovinskou republikou nebo Spolkovou republikou Německo, musí být jeho vzor zveřejněn na internetových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR. Povinnost vyplnit a odeslat elektronický příjezdový formulář a poté vytisknout a vzít s sebou potvrzení o provedení však tyto naočkované osoby mají.

 

Všechny osoby, které přicestují do ČR ze Švýcarska a Lichtenštejnska, jsou povinné po dobu 14 dnů od příjezdu nosit všude mimo domov respirátor nebo obdobný prostředek (vždy bez výdechového ventilu), naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky pro daný výrobek, včetně filtrační účinnosti alespoň 94 % dle příslušných norem (např. FFP2, KN 95). Tuto povinnost nelze nahradit nošením prosté nebo textilní (doma ušité) roušky, šálou či jinou ochranou.

 

Všechny osoby, které přicestují do ČR ze Švýcarska a Lichtenštejnska, jsou povinné po dobu 14 dnů od příjezdu nosit všude mimo domov respirátor nebo obdobný prostředek (vždy bez výdechového ventilu), naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky pro daný výrobek, včetně filtrační účinnosti alespoň 94 % dle příslušných norem (např. FFP2, KN 95). Tuto povinnost nelze nahradit nošením prosté nebo textilní (doma ušité) roušky, šálou či jinou ochranou.

 

Čeští občané a jejich rodinní příslušníci, občané Evropské unie, Švýcarska a Lichtenštejnska s vydaným potvrzením o přechodném pobytu na území České republiky a cizinci s povolením k trvalému pobytu na území České republiky, u kterých test prokázal přítomnost koronaviru méně než 14 dnů před plánovaným vstupem na území ČR, se musí přepravovat na a poté v rámci území ČR individuální dopravou, je-li to možné. V případě přepravy veřejnou dopravou musí informovat o možném přetrvávajícím onemocnění COVID-19 před započetím cesty dopravce a bez ohledu na způsob přepravy musí informovat po vstupu na území ČR zdravotnické pracovníky, provádějící test na přítomnost koronaviru a místně příslušnou krajskou hygienickou stanici. Tyto osoby jsou rovněž povinny dodržovat po vstupu na území ČR pravidla izolace, a to po dobu 3 dnů od odeznění příznaků onemocnění, nejméně však 14 dní od prvního testu, který prokázal přítomnost koronaviru, a to pokud krajská hygienická stanice nerozhodne jinak.

 

Platí pro cestování nějaké výjimky?

Ano, výjimky se vztahují např. na občany Evropské unie, včetně občanů České republiky, Švýcarska i Lichtenštejnska a cizince s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem v Evropské unii, kteří letecky tranzitují do 12 hodin přes Českou republiku, nebo cestují do nebo z České republiky na dobu nepřesahující 12 hodin. Úplný výčet výjimek lze nalézt v ochranném opatření Ministerstva zdravotnictví ČR.

 

Na koho je možno se obrátit v případě atypických situací?

Se specifickými dotazy je možno se obrátit na informační linku Ministerstva vnitra ČR +420 974 801 801 (Po – Čt v době 08.00 – 16.00 hod. a v Pá v době 08.00 – 12.00 hod.), nebo na informační centrum Ministerstva zahraničních věcí ČR na telefonní linku čísle +420 222 264 222 (Po – Pá v době 08.00 – 16.00 hod.).

 

Upozornění: Velvyslanectví ČR v Bernu výslovně upozorňuje, že nespolupracuje s žádným testovacím ani očkovacím pracovištěm na území Švýcarska či Lichtenštejnska a nekoordinuje ani jiným způsobem nezprostředkovává obstarání antigenního nebo RT-PCR testu nebo očkování za účelem cesty do České republiky. Nabídku testovacích míst v jednotlivých kantonech lze nalézt pod níže uvedeným odkazem: bag.admin.ch (je třeba rolovat na konec bodu). Nabídku očkovacích míst lze nalezt na webech jednotlivých kantonálních zdravotních úřadů.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688