Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  31.05.2021 12:59:05

Květen: klesající bitcoin a jeho regulace z Číny, vyšší daně a inflace, energetika jako nejúspěšnější sektor

V květnu jsme na trzích zažili nepochopitelné. My vám teď přinášíme přehledné shrnutí:

Zřejmě nejdůležitějším makročíslem, které v květnu vyšlo, byl vývoj spotřebitelských cen za duben. Ten vykázal meziroční dynamiku ve výši 4,2 % a pokořil tak očekávání ve výši 3,6 %. Podstatnou roli sehrál bazický efekt. Nicméně ceny významně poskočily i meziměsíčně, konkrétně o 0,8 %. Američtí centrální bankéři obavy investorů ohledně inflačních tlaků mírnili a označili tlaky za přechodné. Dominantním faktorem, který za růstem cenové hladiny stojí, je kombinace úzkých hrdel v globálních dodavatelských řetězcích a uvolnění odložené poptávky po ukončení opatření společenského distancování.

Růst výnosů vládních dluhopisů se v květnu zastavil. Výnosy klíčové desetileté splatnosti stále oscilují okolo úrovně 1,6 %. Dochází však k citelnému nárůstu inflační složky dluhopisového výnosu. Reálné výnosy vykázaly v květnu spíše klesající tendenci, což pomohlo některým aktivům, jako například zlatu. Je patrný i lepší průběh aukcí státního dluhu. Ten naznačuje, že se na trh amerických vládních papírů vrátili zahraniční investoři, zejména japonské banky.

Další zlepšování makrodat povede k opětovnému tlaku na nárůst reálných výnosů. Aktuální pokles tak představuje dočasnou pauzu. V současnosti dochází k významnému nárůstu dluhopisových výnosů v eurozóně. Tento fakt odráží odlišnou trajektorii oživení. Zatímco v USA jsme se stali svědky výrazného ekonomického růstu již během 1Q, v EMU vzhledem k pomalejší vakcinaci dochází k ukončování lockdownů až v tomto kvartálu. Zlepšující se hospodářský výhled vede investory k určité rotaci z vládních dluhopisů eurozóny do jiných tříd aktiv. V absolutních úrovních zůstávají výnosy velmi nízké. ECB zřejmě přistoupí k redukci nákupů vládních bondů, které do svého portfolia zařazuje v rámci PEPP. Aktuálně nakupuje tempem €85 mld./ měsíc. Pro 3Q by mohla snížit tempo nákupů na €75 mld./měsíc. 

Snahy Bidenovy administrativy o zavedení vyšších daní zatím stále nezpůsobují stres mezi investory. Jejich prosazení není jednoznačné – půjde spíše o komplikovanou bitvu. Jde vidět, že dochází k určitým ústupkům. Např. jednotná globální daň aplikovaná na úrovni OECD by měla dosáhnout 15 %, což představuje snížení oprosti původním návrhům ve výši 21 %.

V posledních dnech na trzích silně rezonuje dění na kryptoměnách. Jsme svědky výrazného nárůstu objemů obchodů na kryptoburzách. Drobní spekulanti přesouvají své prostředky z akcií právě do kryptoaktiv, jelikož vidí denní pohyby a doufají v možnost snadného zbohatnutí. Na bitcoin však doléhají pokusy o přísnější regulaci – zejména v Číně. Tamní autority se rozhodly zcela zakázat transakce s kryptoměnami. Na druhou stranu vidíme, že investoři do kryptoměn jsou velmi oddaní. Komentáře prominentních držitelů bitcoinů dokázaly poslat nejznámější digitální měnu prudce nahoru. V dohledné době můžeme na kryptoměnách očekávat zvýšenou volatilitu. Z toho by mohli profitovat provozovatelé kryptoburz. V delším období však na bitcoinu spíše převažují negativní faktory – tj. snaha o vyšší regulaci, neekologická těžba, která způsobí odliv mladších investorů, iniciativa centrálních bank přijít s vlastními digitálními měnami. 


Valuace a sektory

  • Valuace v obou regionech zůstávají na velmi vysokých úrovních
  • To souvisí s robustními monetárními a fiskálními stimuly
  • Vyšší valuace do určité míry ospravedlňuje silný růst zisků

Koktejl extrémně uvolněné měnové politiky a fiskálních stimulů společně s přechodným charakterem covidového šoku vyhnal valuace hlavních amerických a evropských indexů na vysoké hodnoty. Výsledková sezóna dopadla excelentně. Zisky společností z indexu S&P 500 předvedly průměrný růst o 49,1 %. To představuje překvapení v průměru o 23,4 %. Vyšší valuace v sobě zahrnují předpoklad, že výrazný růst profitů přetrvá i v následujících kvartálech. Za lepšími výsledky v prvním kvartálu stála zejména silná nákladová disciplína a rychlejší než očekávané ekonomické zotavení. 


Sektorová výkonnost

  • Od začátku roku jednoznačným vítězem energetika (v USA + 38 %).
  • Typický vítěz současného reflačního prostředí – tj. vyšší růst a inflační tlaky.
  • Robustní výkonnost předvedl i finanční sektor (+28 %).
  • Od začátku roku se nejméně daří defenzivním sektorům: spotřebě a utility (+4,7 % oba sektory).
  • Na YTD bázi patrná rotace z defenzivních do cyklických sektorů.
  • Na MTD bázi nejvíc přidává energetika (+6,0 %), dařilo se i těžařům (+5,3 %).
  • V prostředí sílících inflačních tlaků se nejvíce daří producentům průmyslových komodit.
  • Spotřební sektor (consumer discretionary) ztrácí od začátku měsíce 5 %, oslabují akcie některých sítí hotelů.


Výkonnost hlavních sektorů S&P 500 od začátku roku





 

Centrální banky

Zápisky z posledního zasedání americké centrální banky naznačují, že rada guvernérů letos zahájí debatu o redukci dluhopisových nákupů (tzv. tapering). Nicméně samotné zahájení diskusí představuje pouhý předstupeň pro snížení objemů nakupovaných vládních papírů. Pokud by Fed skutečně chtěl zahájit redukci v letošním roce, musel by debatu o taperingu iniciovat již na červnovém nebo červencovém zasedání.

Pro investory bude rozhodující červnové zasedání Fedu. Na tom dochází k updatu ekonomických prognóz i revizi oficiální predikce úrokových sazeb – tzv. dot plotu. Předpokládá se, že v červnu Fed zvedne svůj odhad ekonomického růstu. Očekává se, že většina představitelů Fedu již bude prognózovat první růst sazeb v roce 2023. Aktuálně majorita guvernérů americké centrální banky stále predikuje, že sazby zůstanou na současných úrovních i na konci roku 2023. Trh nyní zaceňuje první zvýšení sazeb během 1Q23. Na červnovém zasedání by tak mělo dojít k částečné konvergenci prognóz Fedu s předpoklady vycházejícími z tržního ocenění.

ECB na nadcházejícím zasedání taktéž zveřejní ekonomické prognózy. Očekává se optimistická úprava prognóz směrem nahoru. Představitelé centrální banky pod vlivem optimističtějších makrodat a povzbudivého výhledu zřejmě přistoupí k redukci tempa nákupů vládních bondů. Aktuální zvýšené tempo bylo odhlasováno na březnovém zasedání a jeho důvodem byly obavy z utažení měnových podmínek. Pokud aktuální zvýšení táhne nahoru lepší než očekáváný ekonomický růst, nemělo by utažení měnových podmínek hrozit, a proto si ECB může dovolit zpomalit své nákupy. 


Měny

  • Apreciace (zhodnocení měnového kurzu vůči zahraničním měnám) dolaru skončila.
  • Koruna mohutně posilovala.
  • Přísun pozitivních informací je však v aktuálním kurzu již zahrnut.

Dolar během prvního kvartálu mohutně posiloval pod vlivem výrazně rychlejšího ekonomického růstu v USA ve srovnání se zbytkem velkých ekonomik. Nicméně ve 2Q jsme svědky odeznívání tohoto trendu. Epicentrum ekonomického zotavení se přesouvá do Evropy.

Vzhledem ke skutečnosti, že evropské zotavení během 2Q dohání ekonomické oživení v USA, posilují rizikovější měny. Koruna proti EUR výrazně apreciuje. Současně i euro posiluje proti dolaru. K posílení jednotné evropské měně dopomáhají i rostoucí dluhopisové výnosy. Přestože bondy v eurozóně nesou v průměru výrazně méně než jejich americké protějšky, stali jsme se svědky snížení úrokového diferenciálu. To snižuje relativní atraktivnost dolarových aktiv.

V aktuálním kurzu koruny je zahrnuto pětinásobné zvýšení sazeb (o 25 bps) do konce roku 2022. Ke dvěma zvýšení by mělo dojít během letoška, ke třem dalším v příštím roce. Předpoklad takového růstu úroků zohledňuje očekávání velmi robustního ekonomického zotavení české ekonomiky. Prostor pro další posílení koruny je velmi limitovaný. Jakékoliv klopýtnutí na straně makročísel může být následováno oslabením tuzemské měny.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688