mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  31.05.2021 10:27:00

Omezení cestování z/do Švédska v souvislosti s šířením COVID-19 - Švédsko je zařazeno v kategori "červená - země s vysokým rizikem nákazy".

Omezení cestování v souvislosti s šířením COVID-19

31.05.2021 / 10:00 | Aktualizováno: 31.05.2021 / 10:27

Velvyslanectví ČR ve Stockholmu doporučuje občanům sledovat aktuální informace na internetových stránkách Ministerstva zahraničních věci ČR a Ministerstva vnitra ČR.

Při cestách do Švédska najdete aktuální informace na stránkách Krisinformation .

Aktuální informace na stránkách Ministerstva zahraničních věci ČR a na stránkách Ministerstva vnitra ČR.

 

1. VSTUP NA ÚZEMÍ ŠVÉDSKA A TRANZIT

 

Od 6. 2. 2021 mají všichni cizinci starší 18 let povinnost při vstupu na území Švédska prokázat se negativním testem na covid-19 (antigenní test, PCR test, TMA-test, LAMP-test), který není starší než 48 hodin.

Lékařské potvrzení o prodělání nemoci covid-19 ani očkování není švédskými úřady zohledňováno a nenahrazují předložení negativního testu na švédských hranicích.

Povinnost prokázat se negativním testem platí pro každý vstup na území Švédska včetně tranzitu přes švédské území.

 

V souvislosti s výskytem nové mutace viru je aktuálně omezen vstup na území Švédska z Velké Británie. Do Švédska jsou vpuštěny pouze osoby, na které se vztahují výjimky.

Výjimky se vztahují na osoby, které ve Švédsku žijí nebo pracují.

 

Více informací naleznete zde:

https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/faq/

https://www.krisinformation.se/en/hazards-and-risks/disasters-and-incidents/2020/official-information-on-the-new-coronavirus/visiting-sweden-during-the-covid-19-pandemic

 

2. DOPRAVA

Doprava po Švédsku není omezena.

Letecké spojení mezi ČR a Švédskem je možné se společností ČSA.

Pro potřeby tranzitu přes Německo a Polsko si ověřte aktuální informace na velvyslanectví ČR v příslušné zemi.

 

3. OPATŘENÍ ve Švédsku

Švédské úřady nevyhlásily plošná omezení s výjimkou zákazu hromadných akcí nad 8 osob. Doporučují dodržování bezpečné vzdálenosti 2 m mezi lidmi na veřejnosti, nošení roušky v hromadné dopravě.

Švédské úřady doporučují po příjezdu do Švédska zůstat v karanténě / izolaci nejméně po dobu 7 dnů a 5. den po vstupu na území podstoupit test na covid-19.

Více informací naleznete zde: https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/if-you-are-planning-to-travel/recommendations-for-those-travelling/

 

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

V případě zdravotních problémů a příznaků onemocnění COVID-19 ve Švédsku volejte linku 1177.

Více informací o situaci v zemi a podmínkách cestování najdete na stránkách švédské vlády Krisinformation

Informace švédské policie k omezením souvisejícím s pandemií viz https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/travel-to-and-from-sweden/

 

5. NÁVRAT DO ČR

Od 31. 5. 2021 se nově stanoví podmínky pro vstup na území ČR pro všechny osoby (tj. i občany ČR) přijíždějící ze Švédska dle kategorizace zemí. Švédsko je zařazeno v kategori "červená - země s vysokým rizikem nákazy".

Cestující ze Švédska musí před cestou do ČR oznámit svůj příjezd krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště, a to vyplněním Příjezdového formuláře, potvrzení o jeho vyplnění předložit hraniční kontrole.

V případě cesty do ČR veřejnou dopravou (zejm. letadlem, vlakem, autobusem) cestující musí podstoupit antigenní test (provedený max 24 h před začátkem cesty), nebo RT-PCR test (provedený nejvýše 72 hodin před zahájením cesty do ČR) a musí disponovat písemným potvrzením akreditované laboratoře o jeho výsledku. Potvrzení o výsledku testu bude vyžadováno dopravci jako podmínka pro přijetí cestujícího k přepravě a cestující jej musí na vyžádání předložit hraniční kontrole v ČR.

V případě cesty do ČR individuální přepravou není třeba disponovat testem před započetím cesty.

Po příjezdu do ČR se každý cestující (individuální i hromadnou přepravou) samoizoluje, nejpozději 5. den po příjezdu na území ČR má povinnost na vlastní náklady podrobit se RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2. Do doby předložení negativních výsledků testu se na cestující vztahuje povinná karanténa/samoizolace (omezení volného pohybu). Po dobu 14 dnů od návratu platí povinnost nosit všude mimo domov respirátory nebo obdobné prostředky (vždy bez výdechového ventilu) naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek), včetně filtrační účinnosti alespoň 94% dle příslušných norem (např. FFP2, KN95).

V případě pozitivního testu na přítomnost SARS-CoV-2 méně než 14 dnů před plánovaným vstupem na území ČR platí

  • doprava - tyto osoby mají povinnost přepravovat se na území ČR a poté v rámci území ČR individuální dopravou, je-li to možné. Pokud přeprava individuální dopravou není možná, je taková osoba v případě přepravy veřejnou dopravou povinna informovat o možném přetrvávajícím onemocnění COVID-19 před započetím cesty dopravce.
  • informační povinnost + karanténa - po vstupu na území, jsou tyto osoby, povinny informovat zdravotnické pracovníky provádějící test na přítomnost SARS-CoV-2 a místně příslušnou krajskou hygienickou stanici o možném přetrvávajícím onemocnění COVID-19; dále jsou povinny dodržovat po vstupu na území ČR izolaci, a to po dobu 3 dnů od odeznění příznaků onemocnění, nejméně však 14 dní od prvního testu, který prokázal přítomnost SARS-CoV-2, a to pokud krajská hygienická stanice nerozhodne jinak.

V případě prodělání onemocnění covid-19: Výše uvedené povinnosti předložení negativních testů neplatí pro občany České republiky, občany Evropské unie a držitele platného dlouhodobého víza, průkazu o povolení k dlouhodobému, přechodnému nebo trvalému pobytu na území České republiky vydaných Českou republikou, kteří předloží písemné lékařské potvrzení v anglickém jazyce, a to lékařem působícím v České republice nebo v jiném členském státě Evropské unie o tom, že nemají klinické známky onemocnění COVID-19, prokazatelně prodělali onemocnění COVID-19, absolvovali podle platných mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví nebo opatření jiného členského státu Evropské unie izolaci ve stanoveném rozsahu z důvodu pozitivního výsledku RT- PCR testu a o tom, že od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu neuplynulo více než 90 dní; potvrzení musí obsahovat razítko, identifikační údaje lékaře a telefonické spojení; možný vzor potvrzení je zveřejněn na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

VÝJIMKA PRO OČKOVANÉ OSOBY PŘI NÁVRATU ZE ZEMÍ S VYSOKÝM RIZIKEM NÁKAZY :

Osoby, kterým byl Českou republikou, Maďarskem, Spolkovou republikou Německo, Polskou republikou, Rakouskou republikou, Slovenskou republikou nebo Slovinskou republikou vystaven národní certifikát o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19, a u kterého uplynulo i) v případě dvoudávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku nejméně 22 dní ale ne více než 3 měsíce od aplikace první dávky očkovací látky, ii) v případě dvoudávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku a v případě aplikace druhé dávky očkovací látky ne více než 9 měsíců od aplikace první dávky očkovací látky, iii) v případě jednodávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku nejméně 22 dní ale ne více než 9 měsíců od aplikace dávky očkovací látky, (dále jen „očkované osoby“), před svým návratem do ČR ze zemí s vysokým rizikem nákazy pouze vyplňují příjezdový formulář. Osoby jsou povinny certifikát o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19 předložit při hraniční nebo pobytové kontrole.

 

Podrobnější informace o podmínkách pro vstup na území České republiky.

Vzory potvrzení o prodělání onemocnění covid-19 a výsledku antigenního testu naleznete zde: https://www.mvcr.cz/clanek/vzory-potvrzeni-pro-vstup-na-uzemi-cr.aspx

Informace o odběrových místech, kde je možné si nechat udělat test PCR bez doporučení či žádanky od lékaře v ČR.

Možnost antigenních a rt-PCR testů na mezinárodním letišti Arlanda ve Stockholmu:

https://en.doclab.se/tj%C3%A4nster-arlanda

http://airportsky.se/home.html

https://lakarintyg.se/home/

Další možná místa k získání cestovních certifikátů resp. testování na covid-19:

https://web.archive.org/web/20210116212208/https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/tests-for-travel-certificates/

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688