mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  31.05.2021 09:46:00

Omezení a podmínky vstupu na/z území Filipín (COVID-19) - V současnosti je 30 denní bezvízový pobyt pro české občany přerušen a vstup pro cizince na území Filipín je až a výjimky značně omezen.

Omezení a podmínky vstupu na/z území Filipín (COVID-19)

31.05.2021 / 13:45 | Aktualizováno: 31.05.2021 / 09:46

Filipíny se od března 2020 nacházejí z důvodu šíření pandemie Covid-19 ve stavu kalamity (State of Calamity), který je nyní platný do 12. září 2021. Vzhledem k omezeným možnostem filipínského zdravotnictví uplatňuje od začátku epidemie filipínská vláda přísná karanténní opatření, jejichž povaha se liší podle oblastí a míry nákazy Covid-19.  V současnosti je 30 denní bezvízový pobyt pro české občany přerušen a vstup pro cizince na území Filipín je až a výjimky značně omezen. Filipínské úřady také příležitostně zavádějí krátkodobá přísnější opatření znemožňující příjezdy cizinců. Viz dále.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČR A NÁVRAT DO ČR:

Vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru na území České republiky nouzový stav na dobu 30 dnů od 00:00 hodin dne 27. února 2021. Více informací je možné nalézt na webových stránkách Úřadu vlády.

Vycestování z ČR (mimo nezbytné, naléhavé a neodkladné cesty) je zakázáno do 11 zemí světa s extrémním rizikem nákazy COVID-19 způsobeného novými mutacemi koronavirus SARS-CoV-2 dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví. Více informací je možné nalézt na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přinášíme pro všechny kategorie rizikových zemí v článku Rozcestník.

Vycestovat z ČR na Filipíny v současné době obecně není možné, neboť Filipíny až na několik málo výjimek (viz dále) zakázaly příjezdy cizinců.

Od 1. května 2021 mohou na Filipíny přijíždět cizinci, tedy i čeští občané, kteří mají platná víza. Filipínské úřady povolují jen velmi málo výjimek na příjezdy cizinců a zejména turisté nemohou nadále na Filipíny přijíždět. Hlavním důvodem takto přísných opatření je snaha zamezit zavlečení dalších variant Covid-19 na Filipíny. Více informací je možné nalézt na naší webové stránce v kapitole Aktuality. Filipínské úřady také omezily kvótu na denní přílety na 1500 osob.

Držitelé platných víz 9(a) musí mít před příjezdem vydánu výjimku (entry exemption document), aby mohli vstoupit na území Filipín. Cizinci, kteří přijedou na Filipíny musí po příletu na 10 dnů do státní karantény (karanténní zařízení zřízené filipínskými orgány). Po těchto 10 dnech musí být ještě v karanténě doma další 4 dny.

https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/omezeni_dopravy_koronavirus.html

https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx

2. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

Od 1. května 2021 mohou na Filipíny přijíždět cizinci, tedy i čeští občané, kteří mají platná víza. Filipínské úřady povolují jen velmi málo výjimek na příjezdy cizinců a zejména turisté nemohou nadále na Filipíny přijíždět. Hlavním důvodem takto přísných opatření je snaha zamezit zavlečení dalších variant Covid-19 na Filipíny. Více informací je možné nalézt na naší webové stránce v kapitole Aktuality. Filipínské úřady také omezily kvótu na denní přílety na 1500 osob.

Držitelé platných víz 9(a) musí mít před příjezdem vydánu výjimku (entry exemption document), aby mohli vstoupit na území Filipín. Cizinci, kteří přijedou na Filipíny musí po příletu na 10 dnů do státní karantény (karanténní zařízení zřízené filipínskými orgány). Po těchto 10 dnech musí být ještě v karanténě doma další 4 dny.

Obecně je v současnosti 30 denní bezvízový pobyt na Filipínách za účelem turismu pro české občany přerušen. Vstup cizinců je striktně omezen a na území Filipín mohou vstoupit pouze (tedy pokud nejsou úplně zakázány příjezdy cizinců, viz výše):

- filipínští občané

- cizinci, rodinní příslušníci (manželé, manželky a děti) filipínských občanů (s platným vízem)

- akreditovaní úředníci zahraniční vlády a mezinárodních organizací s platným diplomatickým vízem - 9 (e)

- zahraniční letecká posádka

Od 1.2.2021 je povolen vstup do země i pro následující držitele víz, viz Informace filipínského Imigračního úřadu (PDF, 2 MB):

Velvyslanectví nadále rozhodně doporučuje nekupovat letenky na komerční lety z ČR na Filipíny, dokud nepadne jasné rozhodnutí ze strany kompetentních orgánů týkající se možnosti vstupu cizinců na území Filipín.

Letecké spoje

Přehled aktualizovaných informací IATA k omezením vstupu do jednotlivých zemí naleznete zde.

Tranzit přes území Filipín není možný.

3. DOPRAVA:

Momentálně jsou dostupné lety z Manily do Prahy pouze se standardním 1 přestupem, např. se společností Qatar Airways přes Doha, Korean Airway přes Incheon, Gulf Air přes Bahrajn, Turkish Airlines přes Istanbul, Emirates přes Dubaj nebo Etihad Airways přes Abu Dhabi. Dále je možnost letu s KLM přes Amsterdam do Prahy (technická zastávka v Bangkoku). Tranzit přes Hongkong, Tchaj-wan a Singapur je možný. Před nákupem letenky si ověřte přímo s leteckou společností, zda letenky v prodeji mají i potvrzené lety.

4. OPATŘENÍ:

Filipíny se nadále nacházejí ve stavu kalamity, resp. také v tzv. GCQ - General Community Quarantine, některé oblasti pak v mírnější „Modifikované - Obecné komunitní karanténě“ (MGCQ), která je dočasným přechodem k úplnému opuštění komunitní karantény, tzv. New Normal. Jednotlivé barangaye (nejmenší správní celky na úrovni samosprávy) však mají pravomoc dle situace v místě vyhlásit jiný stupeň karantény, což se v mnoha oblastech děje (např. v řadě oblastí MGCQ barangaye vyhlásily GCQ - General Community Quarantine či dokonce dočasně ECQ - Enhanced Community Quarantine). Prezident hodlá ponechat uzavřené školy pro prezenční studium až do možnosti celoplošného očkování proti Covid-19.

Informace o akreditovaných laboratořích, kde je možné zajistit si test RT-PCR, lze nalézt zde.

Aktuální informace, týkající se procedury po příletu na letiště v Manile ze zahraničí lze nalézt zde.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

https://www.doh.gov.ph/

https://www.who.int/philippines

MZV na svém webu i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě.

Před případnou cestou do zahraničí MZV doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

Zastupitelský úřad v Manile doporučuje občanům České republiky, kteří mají platná dlouhodobá víza a nemohou se na Filipíny vrátit, aby nás kontaktovali prostřednictvím emailu na manila@embassy.mzv.cz případně na karantenamanila@mzv.cz.

Pohotovostní linka: +63 918 990 5778

Pro případné aktuální informace doporučujeme sledovat také facebookovou stránku Czech Embassy Manila a registrovat se v databázi DROZD.

přílohy

Vzor - Lékařské potvrzení o výsledku testu PCR - 434 KB PDF (Acrobat dokument) 25.4.2020
https://www.mzv.cz/file/3956538/VZOR_le_kar_ske__potvrzeni__o_vy_sledku_testu_PCR_na_SARS_CoV_2.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688