Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  31.05.2021 09:47:51

Chcete investovat do kryptoměn? Je to mnohem snazší, než byste čekali

 

Na trhu se dnes obchodováním s kryptoměnami zabývá spousta lidí, ale jsou i tací, co váhají a tápou. Dnes již může s kryptoměnami obchodovat téměř každý. Obchodování velmi ulehčily specializované burzy, či směnárny. Pro méně zdatné v anglickém jazyce je dobrou zprávou, že lze obchodovat na burzáchsměnárnách v uživatelsky příjemném českém rozhraní. Přesto by bylo dobré znát alespoň pár základních informací. 

Co je to bitcoin?

Bitcoin je nejznámější a nejrozšířenější digitální kryptoměna a zároveň také internetová platební síť, ve které se tato měna používá. Základní jednotka bitcoinu je 1 BTC (označovaná jako mince), má osm desetinných míst, tj. nejmenší jednotka je 1 satoshi. Proto je důležité si uvědomit, že pokud se rozhodnete koupit bitcoin, tak si můžete koupit pouze jeho zlomek, i když se dnes cena pohybuje poměrně vysoko. To samé platí i pro altcoiny, jako je např. Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP), apod.

Portál o kryptoměnách

zdroj: Coinbank

Zaznamenávání a ověřování transakcí

Kryptoměna není kryta žádnou komoditou. Kurz závisí na aktuální poptávce a důvěře samotných investorů. Kryptoměna, se kterou se obchoduje je volně směnitelná a každá transakce je zaznamenána ve veřejném seznamu zvaném blockchain. Samotná platba se uskutečňuje téměř okamžitě.

Blockchain zaručuje anonymitu a zároveň znemožňuje vnější zásah do provedených transakcí. S trochou nadsázky můžeme blockchain přirovnat k účetní knize kryptoměn. Zapisují se zde veškeré proběhlé transakce. Ověřování transakcí a vydávání nových mincí (tzv. těžba) se děje uvnitř sítě za pomocí sofistikovaných algoritmů.

Uložení zakoupené kryptoměny

Kryptoměny se dají uložit několika způsoby. Můžete je držet na papíru, v mobilní aplikaci nebo v hardwarové peněžence. Hlavní bezpečnostní pravidlo, které musíte mít při výběru peněženky na paměti je, abyste znali privátní klíč, tzv. SEED ke své peněžence. Jedná se o 12, 18 anebo 24 po sobě jdoucích anglických slov, které se Vám vygenerují a jsou unikátní pro každou peněženku. Tato slova je nutné si při instalaci vaší peněženky zapsat přesně tak, jak jdou po sobě, a jejich pořadí v žádném případě neměnit. V rámci bezpečnosti byste nikdy neměli váš SEED digitálně zaznamenávat, nejbezpečnější je zapsat si kombinaci slov na papír. V případě ztráty nebo poškození peněženky si ji můžete pomocí SEED bezpečně obnovit (kromě papírové).

Ačkoliv platba probíhá téměř okamžitě, je nutné si dávat pozor, kam peníze posíláte! Pokud odešlete své mince na špatnou adresu, platbu nelze stornovat a vaše peníze jsou tak nenávratně pryč. Stejné riziko platí i pro peněženku. Pokud přijdete o přístupové údaje, nebudete se moci ke svým mincím dostat.

Pokud se rozhodnete do této nejznámější kryptoměny, popř. do jiné kryptoměny zainvestovat, tak můžete zkusit obchodovat přímo na burze nebo si můžete kryptoměnu pouze koupit a uložit do své hardwarové peněženky. Mějte prosím na paměti, že se jedná o vysoce volatilní měnu, která dokáže během krátké doby udělat obrovské cenové výkyvy.

Pi Network

Jestli si chcete vyzkoušet alespoň něco ze světa kryptoměn, nabízí se dnes celkem bezriziková možnost vytěžit si pár svých mincí. Počítačoví odborníci z americké Stanfordovy univerzity vytvořili kryptoměnu Pi Network, kterou můžete jednoduše těžit pomocí svého stolního počítače, nebo telefonu. V obou případech je však nutné, abyste si stáhli a nainstalovali na svá zařízení potřebnou aplikaci. Aplikace v případě telefonu baterii nezatěžuje. Ani nemusí být spuštěná nonstop. Stačí, když každý den potvrdíte pokračování v těžbě, případně, že nejste robot. Stejně funguje i software nainstalovaný na počítač. Tato měna se zatím na burze neobchoduje, přesto již má komunita přes 18 milionů uživatelů.

Muskovi natruc

Pokud jste rozzlobeni na Elona Muska a jeho tweety, které dokáží zahýbat kurzy kryptoměn jako žádné jiné, nabízí se Vám možnost vložit své finanční prostředky do kryptoměny StopElon. Tvůrci této kryptoměny sledují jediný cíl. Jednohlasně tvrdí, že na kryptoměně nechtějí zbohatnout. Peníze, které získají z těžby a burzy, ukládají na jeden účet. Jakmile se na něm nahromadí dostatečné finanční prostředky, plánují za ně skoupit akcie automobilky Tesla a omezit tak, alespoň částečně Muskovým vliv. Tato kryptoměna se již dokonce obchoduje na vybraných burzách. 



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688