Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  31.05.2021 09:38:23

Chystá se další rána pro kryptoměny?

 

 Vypadá to, že nastalo období, kdy kryptoměny nemají na růžích ustláno. Tentokrát však atak nevzešel přímo ze strany některé z vlád, nýbrž ze soukromé sféry. Poté, co jedna z největších jihokorejských bank Shinhan oznámila v březnu spuštění nové platformy pro digitální wony, vyzvala centrální bankovní autoritu (Bank of Korea), aby se přidala k vývoji CBDC. Nyní Korejská banka avizovala, že v srpnu spustí testovací pilotní projekt digitálního wonu. Stačily tak 2 roky, aby Korejská banka změnila názor na CBDC o 180°. Tehdy od myšlenky CBDC upustila s tím, že by zavedení alternativní digitální měny mohlo mít negativní dopad na finanční stabilitu a vyspělá ekonomika s úvěrovým systémem by z digitální měny centrální banky neměla prospěch.

Klesající poptávka po fyzických penězích však donutila Korejskou banku změnit názor. Přidala se tak do již dlouhého zástupu centrálních bank, které taktéž uvažují, nebo rovnou plánují spuštění svých CBDC. Nejdále je v tomto ohledu centrální banka na Bahamách. Ta již v minulém roce v říjnu spustila projekt své CBDC, kterou nazvala Sand Dollar. Letos v březnu pak učinila druhý krok, kdy se domluvily se společnostmi Mastercard a Island Pay, které nyní nabízejí předplacenou kartu. Ta umožňuje okamžité převedení Sand Dollarů na bahamské dolary a dává uživatelům možnost platby kdekoliv na světě, kde je Mastercard akceptována.

Co to vlastně je CBDC

CBDC má být alternativa ke kryptoměnám, které jsou trnem v oku takřka všem vládám a centrálním autoritám. CBDC by měly být z účetního hlediska vnímány jako hotovostní prostředky. Tzn., že by měly být závazkem, resp. pasivem centrální banky jen v elektronické podobě. Hlavní rozdíl oproti kryptoměnám však má být v tom, že CBDC by byly denominovány. Denominace pak udává, na kterou měnu jsou vázány a hodnotu vůči této měně. Předpokládá se, že CBDC budou denominovány v oficiální měně daného státu a byly by tak zákonným platidlem, které lze směnovat za jiné peníze (hotovost, bankovní depozita) v poměru 1:1.

Přes velké množství výhod však skýtají i určitá nebezpečí. Můžou potenciálně vytlačit bankovní depozita. Pokud budou CBDC nabízeny jen jako účetní závazek centrální banky, mohou spotřebitelé směnit své vklady u komerčních bank právě za centrální digitální měnu. Komerční banky by pocítily úbytek aktiv, což by mohlo vést ke zdražení úvěrů v lepším případě, až ke krachu banky v krajním případě. Další nástraha se skrývá v situaci, kdy by došlo k uvedení CBDC nárazově, což by mohlo spustit tzv. run na banky. To by mohlo vést k destabilitě bankovního sektoru a negativně dopadnout i do ekonomiky.

Kryptoměna NEO

Z důvodů výše zmíněných by se mohlo zdát, že jedna kryptoměna by mohla vůči ostatním být ve výhodě. Jedná se o kryptoměnu NEO. Ta funguje na technologii Onchain. Tato technologie byla již od počátku vyvíjena tak, aby byla vstřícná vůči regulátorům. Nikoho tak asi nepřekvapí, že společnost NEO byla založena v Číně. Provozuje platformu založenou na blockchainu, která podporuje vlastní kryptoměnu a umožňuje vývoj digitálních aktiv a inteligentních kontaktů. Podobá se tak americké blockchainové síti Ethereum. 

Graf vývoje kryptoměny NEO | zdroj Coinbank

Aktiva registrovaná na této platformě mají ověřenou digitální identitu. Ta umožňuje ověřit klíčové informace o zúčastněných osobách, institucích, či jakýchkoliv subjektech, které se pohybují v digitálním světě. Ověřená identita je tak podmínkou, aby v této síti mohly mezi sebou subjekty obchodovat. To odlišuje síť NEO od ostatních kryptoměn a činí ji regulovatelnou.

CBDC vs. nezávislá kryptoměna

Centrální digitální měna má nakročeno k tomu, aby se stala víceméně jinou formou bezhotovostní platby. Ať již si ji centrální autority pojmenují jakkoliv, bude se v podstatě jednat o prostředky uložené ve virtuálním světě stejně, jako když dnes máte své peníze na běžném účtu. Budou účetně kryty, nebudou podléhat takové volatilitě a urychlí jednotlivé transakce. Tato forma si určitě najde své příznivce.

Pokud nebudou jednotlivé vlády nějak více omezovat kryptoměny, zřejmě to příznivce z jejich řad k CBDC nepřiláká. Přesto, že i na tomto trhu existují spekulanti, kteří své kryptomince drží spíše krátkodobě, jádro této komunity si investici do kryptoměny zvolilo právě díky výhodám, které nabízí. Tu největší spatřují v nezávislosti a v tom, že vlády do kryptotrhu nemohou výrazně zasahovat, omezovat jej, natož jej nějak měnit. Kryptoměny tak nejspíš stále budou alternativou.  



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)

Přečtěte si také:

28.01.2021Grayscale a nové fondy pro Cardano a další kryptoměny cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
25.08.2020Evropská komise chystá regulaci pro kryptoměny Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688