Nezdá se to, ale letní čas může být pro našeho psího kamaráda nebezpečné období

Horký asfalt může vytvořit puchýře

Na teplé letní počasí se zpravidla více těší více lidé než jejich mazlíčci. I když se může zdát, že léto je pro psy přijatelnější než zima, opak je pravdou. S přicházejícím teplým počasím se objevují i nástrahy, na které je potřeba se připravit. Přinášíme pár tipů, jak zvládnout toto roční období s chlupáčem a užít si jej bez zbytečných starostí.

Pozor na přehřátí

Pes a horké letní teploty nejdou úplně dohromady. Teplo je pro ně jedno z největších rizik, jelikož nemohou své tělo ochlazovat pocením, tak jako lidé. Pes se ochlazuje pomocí zrychleného dýchání, anebo přes tlapky. Bohužel na základě toho mají omezenou možnost odvádění tepla z těla. To v případě uzavřených prostor, ale i venkovních ploch na přímém slunci může vést k úžehu, bezvědomí a selhání krevního oběhu. Nenechávejte psa nikdy v autě, uvázaného na přímém slunci anebo bez dostatečného přísunu tekutin. Ideální je mít všude s sebou na cestách cestovní láhev na pití pro psy, cestovní skládací misku, ale i chladící podložku a pro menší plemena i vestu či chladící šátek. Vhodné jsou i rychleschnoucí ručníky, které pomohou při ochlazování psa,“ doporučuje Martin Pučálka ze společnosti Krmiva Pučálka.

Jak pomoci při přehřátí: I přestože jste dávali pozor, došlo k přehřátí. Mezi příznaky patří vysoká dechová frekvence, bledé až namodralé sliznice a také bezvědomí. Dostaňte psa, co nejrychleji do stínu či chladnějšího prostoru. Chlaďte jej opatrně vodou, ideálně studenými obklady. Začněte pomalu od končetin přes předhrudí až po břicho. Psa se snažíme uklidnit a necháme ho napít vody, ale pomalu aby nevypil velké množství vody a nedošlo k torzi žaludku.

Na prvním místě voda

K přehřátí může dojít snadno, proto je potřeba dodržovat pitný režim. Na delší cesty či procházky se vybavte cestovní lahví či miskou. Berte s sebou neperlivou čistou a spíše studenou vodu. Nikdy nenechávejte psa pít z kaluží či různých vodních nádrží a rybníků, kde voda nemá vábnou barvu. Může dojít k otravě anebo zažívacím potížím. V případě, že chcete nechat psa ochladit plaváním v bazénu, rybníku či moři, měli byste jej mít stále na očích, snadno hrozí utonutí. Dbejte na to, aby tuto vodu nepil. Po koupání v bazénu nebo v moři psa vždy osprchujte sladkou vodou, předejdete tak vyrážce a svědění. „Horké letní dny svému psovi můžete snadno zpříjemnit koupí skládacího psího bazénku, který se pohodlně vejde na balkon či terasu, ale je i vhodnou volbou k domu. Dovnitř dáte jen tolik vody, aby se pes cítili komfortně,“ doporučuje Martin Pučálka.

Venčete s rozmyslem

Jak často chodíte se psem ven, když venkovní teplota atakuje třicítku? Často? V tom případě byste měli zpozornět. U země je obvykle teplota ještě vyšší a asfalt či jiné venkovní plochy jsou na dotek horké. Doporučujeme venčit ráno či později odpoledne, kdy už nebývají venkovní plochy tolik rozpálené. Zároveň před každém venčení zkuste sáhnout dlaní na chodník, pokud není horký pokračujte. V případě, že ale je, nechte psa jen nezbytně se vyvenčit a jděte nazpátek domů. Horký asfalt může vytvořit puchýře anebo úplně zničit celou tlapku.

Klíšťata a jiní nepřátelé

S přicházejícím teplým počasím začíná sezóna hmyzu a především klíšťat. Svého mazlíčka můžete před klíšťaty snadno chránit kvalitním obojkem proti klíšťatům, speciálními pipetami anebo tabletami. Vhodné jsou i různé spreje, které klíšťata a jiný hmyz odpuzují,“ doporučuje Pučálka. Kromě klíšťat psy mohou otravovat i komáři, ale i včely, vosy a další. V případě bodnutí, postižené místo chlaďte, zajistěte psovi dostatečný přísun studené vody a mějte jej pod dohledem a sledujte, zda nemá alergickou reakci. V případě bodnutí do tlamy, hrtanu či krku raději zavolejte svému veterináři. Vzniklý otok totiž může znamenat i udušení.

Tip: Postižené místo můžete ošetřit i octem, gelem s antihistaminiky či přiložte kolečko cibule. Vyvarujte se však místům okolo očí a tlamy. Nenechejte psy si toto postižené místo olizovat.

Péče o kůži a srst

Jednorázové ochlazení psa koupelí ve vodě může být pro psa super. Bohužel potom srst psa ztrácí izolační vrstvu, která ho chrání před horkem. Když se namočí už není načechraná, vzdušná a čistá. Když je promočená, ztrácí izolační vlastnost a v případě že si pes po koupeli lehne na slunce vzniká efekt Preissnitzova zábalu, tj. zapaření. Kůže pod srstí se ve vlhku přehřeje, snadno vzniká hnisavý zánět označován jako „hot spot“. Proces je velmi svědivý a bolavý. Často je potřeba navštívit veterináře, aby místo pořádně ošetřil. Mnohdy se nevyhne zvíře ostříhání a ani antibiotikům. Proto se vždy snažte po koupeli psa osušit a místa se záhyby vytřít do sucha.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky