Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  27.05.2021 08:24:06

FLASH: CZG vyrostla na kvartálních tržbách na 2 miliardy korun, zlepšuje výhled pro letošní rok i díky akvizici Coltu a navrhuje dividendu 7,50 Kč na akcii

Česká zbrojovka Group (CZG) zakončila první čtvrtletí roku 2021 růstem výnosů meziročně o bezmála dvě třetiny na 2 miliardy korun při zisku EBITDA meziročně více než zdvojnásobeném na 438,2 milionu korun. V minulém týdnu zbrojovka dokončila akvizici 100% podílu kultovní americké značky Colt. I díky ní zlepšuje výhled pro hospodaření celého roku 2021. Nadcházející valná hromada, která se uskuteční per rollam, bude hlasovat také o dividendě ve výši 7,50 koruny na akcii. Zde jsou podrobnosti.

Klíčové finanční ukazatele

Výnosy skupiny CZG v prvním čtvrtletí 2021 dosáhly 2 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 63,7 %. Podle CZG zejména díky vyššímu počtu prodaných zbraní na základě vysoké poptávky po produktech CZG, především ve Spojených státech.

Provozní výsledek hospodaření v prvním čtvrtletí 2021 činil 334,9 mil. , o 216,6 % více nežli za první čtvrtletí 2020, a to na základě vyšších výnosů.

EBITDA dosáhla za první tři měsíce roku 2021 výše 438,2 mil. , tedy o 117,4 % meziročně více.

Počet prodaných zbraní se za první tři měsíce roku 2021 zvýšil o 58,3 % ve srovnání s první kvartálem roku 2020 a dosáhl 137 083 prodaných kusů.

Výnosy v USA představovaly 67,0% podíl na celkových výnosech Skupiny v prvním čtvrtletí 2021, následovány 10,9% podílem v Evropě (bez ČR). Podíl výnosů z Afriky byl 8,9 %, Asie představovala 6,8 % a zbytek světa 3,7 %. Česká republika představovala v prvním čtvrtletí 2021 2,7 % podíl na celkových výnosech,“ uvádí CZG.

Minulý týden Společnost úspěšně dokončila akvizici 100% podílu ve společnosti Colt Holding Company LLC (dále jen Colt). Nadcházející valná hromada per rollam má jako jeden z bodů jednání Společnost schválení výplaty dividendy ve výši 7,50 na akcii.

Výsledky prvního čtvrtletí 2021 zřetelně ukazují, že strategie naší Skupiny, její produktový mix i cenová politika jsou správně nastaveny a přinášejí investorům dlouhodobý profit,” komentoval výsledky Lubomír Kovařík, prezident a předseda představenstva CZG. „Druhou skvělou zprávou pro naše investory i zákazníky je dokončení akvizice společnosti Colt, díky níž se skupina CZG stává skutečně globálním hráčem,” dodal Kovařík.

„Silné výsledky dosažené za první čtvrtletí letošního roku a pokračující dynamika obchodu ve druhém čtvrtletí nám umožnily vylepšit komunikovaný výhled hospodaření, a to i s ohledem na dokončení akvizice Coltu. Výsledky za první pololetí roku 2021 již budou obsahovat rovněž výsledky hospodaření skupiny Colt od data akvizice,” uvádí dále Jan Drahota, místopředseda představenstva CZG.

Aktualizace výhledu na rok 2021

Vzhledem k dokončení akvizice skupiny Colt vedení CZG aktualizuje svůj dříve komunikovaný výhled a očekává, že celkové výnosy skupiny CZG včetně přínosů skupiny Colt od data převzetí (21. května 2021) mohou dosáhnout výše 10,34–10,64 miliard . Očekávaná výše ukazatele EBITDA z pokračujících operací by mohla dosáhnout v roce 2021 1,99–2,19 miliardy .

„Vzhledem k příznivému vývoji hospodaření CZG a k příznivému vývoji výsledků skupiny Colt k datu této zprávy management očekává, že je pravděpodobné, že by Skupina mohla naplnit výhledy na horních hranicích jejich rozpětí,“ uvádí dále CZG ve zprávě. Hlavní výzvou Společnosti zůstává „schopnost nasytit celosvětově silnou poptávku jak z hlediska vlastních výrobních kapacit, tak z hlediska kapacit a možností ze strany dodavatelů, což je ovlivněno řadou faktorů včetně přetrvávající napjaté situace kolem covid-19.“

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688